Alergia na owoce morza – fakty i mity

Najczęściej ludzie uczuleni są na homary, kraby oraz coraz chętniej spożywane w Polsce krewetki. Rzadziej występują reakcje alergiczne na kalmary oraz ostrygi. Często zdarza się, że osoby uczulone na mięso ryb mają również alergię na owoce morza. Jeżeli po spożyciu któregoś z tych produktów odczuwasz nudności, wymiotujesz, masz zaparcia, biegunki czy bóle brzucha, może to oznaczać alergię.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Kurman Communication / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 6Fakt: wystąpienie alergii

Zarówno dzieci, jak i dorośli mogą mieć nagle uczulenie na owoce morza – pojawić się ono może w każdym wieku. Jeżeli reakcja alergiczna nie występowała w przeszłości, nie znaczy to, że nigdy się nie rozwinie. Jeśli natomiast jesteśmy już uczuleni, rzadko zdarza się z tego wyrosnąć.

/ 6Fakt: reakcja alergiczna po posiłku

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Mike McCune / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Nawet w przypadku niespożywania produktu mogą pojawić się objawy uczulenia, ponieważ białka w owocach morza mogą być przenoszone w powietrzu podczas gotowania. W związku z tym, nawet przebywając w restauracji może dojść do reakcji alergicznej. Również styczność z rybami lub wdychanie pary gotujących się frutti di mare może przyczynić się do wystąpienia poważnych objawów uczulenia u osób bardzo wrażliwych na te alergeny.

/ 6Mit: jod przyczyną alergii

Jeżeli masz uczulenie na owoce morza, z pewnością nie jest ono spowodowane jodem obecnym w tych produktach. Według badań opublikowanych na łamach Journal of Emergency Medicine, nie ma powiązania pomiędzy tym pierwiastkiem a reakcją alergiczną. Nie musisz więc unikać jodu, jeżeli masz tego typu problem.

/ 6Mit: spożywanie glukozaminy

Obraz
© Zdjęcie autorstwa jon oropeza / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Wręcz przeciwnie – glukozamina jest bezpieczna dla ludzi z tą alergią. Ta substancja naturalnego pochodzenia, produkowana ze skorup owoców morza, jest używana do wspomagania leczenia stawów. Jednak proteiny, które wywołują objawy alergii, nie występują w tym suplemencie. Glukozaminę można więc przyjmować bez obaw o silną reakcję uczuleniową.

/ 6Fakt: stosowanie suplementów

Obraz
© Zdjęcie ludzi / Shutterstock

Ryby oraz owoce morza są źródłem wielu ważnych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Alergicy muszą z nich zrezygnować, a tym samym nie dostarczają sobie odpowiednich dawek nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów znajdujących się w tych produktach. Ich dieta powinna więc obfitować w zamienniki - orzechy, pestki, oleje roślinne, owoce oraz nasiona roślin strączkowych. W niektórych przypadkach konieczna może być suplementacja środkami dostępnymi w aptekach.

/ 6Fakt: bezpieczeństwo tomografii komputerowej

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Thirteen Of Clubs / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Składniki w środkach cieniujących (inaczej nazywane kontrastem) wstrzykiwane przed badaniem nie mają związku z alergenami występującymi w owocach morza. Jeżeli w przeszłości nie wystąpiła reakcja na kontrast, nie musisz martwić się tylko dlatego, że masz taki rodzaj uczulenia.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej