2 z 9Czosnek
Istnieją rośliny, które mają bardzo silne działanie, porównywalne do antybiotyków. Niszczą bakterie, wirusy, grzyby, a nawet pasożyty.
Na szczególną uwagę zasługuje w tym przypadku czosnek. Kryje się w nim niemal cała apteka! Wystarczy zjadać jeden ząbek dziennie, aby ochronić organizm przed infekcjami i uregulować ciśnienie krwi. Działa bakteriobójczo, dlatego poleca się go jeść przy bólu gardła, zapaleniu zatok i grypie.
Czosnek zawiera wiele witamin – A, B1, B2, C i PP. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Regularne jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi i działa przeciwzakrzepowo. Czosnek, tak jak aspiryna, chroni nasze serce przed zawałem.
Warzywo zmniejsza zmiany miażdżycowe i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, co usprawnia przepływ krwi. Ząbek czosnku nasila wydzielanie żółci i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodawany do tłustych potraw, zapobiega wzdęciom.
Wreszcie – co najistotniejsze – działa antynowotworowo, niszcząc bytujące w żołądku bakterie Helicobacter pylori, odpowiedzialne za raka tego narządu. Dzięki antyutleniaczom zwalcza też wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych, co opóźnia procesy starzenia się organizmu, w tym oczywiście także skóry.
Przeczytaj także: Wygodne i uniwersalne ubranka za mniej niż 60 zł