Aluminium pod lupą naukowców. Może uszkadzać nerki, wątrobę, kości
Naukowcy przestrzegają przed zwiększoną ekspozycją na aluminium. Choć pierwiastek występuje naturalnie w środowisku, jego nadmiar może być groźny dla zdrowia. Jak wynika z najnowszej oceny ryzyka, narażenie na duże ilości aluminium może zwiększać ryzyko zaburzeń neurologicznych, a także uszkodzeń nerek, wątroby i kości.
W tym artykule:
Nowa ocena ryzyka niemieckich ekspertów
Niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka (BfR – Bundesinstitut für Risikobewertung) przeanalizował narażenie ludzi na aluminium, opierając się na danych dotyczących stężeń pierwiastka w żywności, kosmetykach i materiałach mających kontakt z jedzeniem.
Z przeprowadzonej analizy wynika, że ilość aluminium przyjmowanego wraz z żywnością zmniejszyła się w porównaniu z wcześniejszymi badaniami, jednak jedzenie wciąż pozostaje ważnym, choć nie głównym źródłem narażenia.
Jak podkreślają naukowcy, po uwzględnieniu innych źródeł, takich jak kosmetyki czy aluminiowe opakowania i naczynia mające kontakt z żywnością, dopuszczalna norma może zostać osiągnięta, a nawet przekroczona. Zjawisko to dotyczy osób w każdym wieku, od dzieci po dorosłych.
Niemieccy eksperci jednocześnie przypominają, że zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), dopuszczalne tygodniowe spożycie aluminium wynosi 1 miligram na każdy kilogram masy ciała.
Jak ograniczyć narażenie na aluminium?
Specjaliści podkreślają, że konsumenci mogą w dużej mierze sami wpłynąć na poziom ryzyka. Zalecają więc:
ograniczenie użycia kosmetyków zawierających aluminium, zwłaszcza antyperspirantów i past do zębów;
różnicowanie diety – kupowanie produktów od różnych producentów zmniejsza ryzyko przewlekłej ekspozycji;
unikanie kontaktu kwaśnych i słonych potraw z aluminium – nie powinno się ich przygotowywać ani przechowywać w niezabezpieczonych aluminiowych naczyniach czy folii.
Eksperci zwracają również uwagę na najmłodszych. Zalecają, by dzieci do 6. miesiąca życia dzieci powinny być karmione wyłącznie piersią, co pozwoli ograniczyć narażenie na aluminium.
Zobacz także: Czy etanol zostanie zakazany? UE rozważa zmiany
Aluminium a zdrowie
Eksperci podkreślają, że częsty kontakt z aluminium może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. "Wysokie spożycie związków glinu może prowadzić między innymi do neurotoksycznych zaburzeń rozwojowych, a także do uszkodzenia nerek, wątroby i kości" - czytamy w opinii BfR.
Co prawda niewielkie ilości nie stanowią zagrożenia, warto zachować ostrożność i unikać jego nadmiaru. Jak podsumowują niemieccy badacze, świadome wybory konsumenckie mogą realnie zmniejszyć nasze codzienne narażenie na ten pierwiastek.
Naukowcy z BfR zaznaczają przy tym, że mimo szerokich analiz, ocena ryzyka nadal obarczona jest dużą niepewnością. Brakuje dokładnych danych dotyczących m.in. ilości aluminium wchłanianego przez skórę. Badane są też długofalowe skutki jego działania na organizm.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Polska Agencja Prasowa
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.