Bakłażan pieczony z niebieskim serem

Ta potrawa to proste składniki zamienione w pyszne, wykwintne śródziemnomorskie danie. Oprócz walorów smakowych tak przygotowany bakłażan dostarcza mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i witamin z grupy B – sprzymierzeńców pięknej skóry.

Składniki

  • bakłażan,

  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,

  • oliwa,

  • ser niebieski (D`or Blue),
  • mała główka sałaty radichio,

  • garstka włoskich orzechów.


Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania

Oliwę wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Bakłażana pociąć wzdłuż, na plastry około 0,5 cm grubości i posmarować je z obu stron przygotowaną oliwą. Następnie (bez tłuszczu) przesmażyć na patelni lub na grillu. Ser pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i szczelnie zwinąć razem z bakłażanem. Można zawijać go na przemian z cukinią. Włożyć do pieca. Wyjąć, gdy będzie mięciutki. Podawać z sałatą radichio i zgniecionymi orzechami.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 378,0 kcal
Białka 15,0 g
Tłuszcze 33,6 g
Cholesterol 36,5 mg
Węglowodany 7,1 g
Błonnik 2,3 g
Witamina C 16,8 mg
Witamina A 378,0 µg

Komentarz

W połączeniu z czosnkiem i oliwą bakłażan działa wyjątkowo korzystnie na układ krwionośny zapobiegając zawałowi serca i miażdżycy tętnic. Natomiast sałata radichio oprószona orzechami włoskimi to zastrzyk witamin młodości – Wit E, A oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to idealny posiłek dla osób dbających o zdrowie i figurę a przy tym lubiących nowoczesne, szybkie w przygotowaniu przepisy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!