Bakłażan pieczony z niebieskim serem

Ta potrawa to proste składniki zamienione w pyszne, wykwintne śródziemnomorskie danie. Oprócz walorów smakowych tak przygotowany bakłażan dostarcza mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i witamin z grupy B – sprzymierzeńców pięknej skóry.

Składniki

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

  • bakłażan,

  • natka pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,

  • oliwa,

  • ser niebieski (D`or Blue),
  • mała główka sałaty radichio,

  • garstka włoskich orzechów.


Sposób przygotowania

Oliwę wymieszać z posiekanym ząbkiem czosnku i natką pietruszki. Bakłażana pociąć wzdłuż, na plastry około 0,5 cm grubości i posmarować je z obu stron przygotowaną oliwą. Następnie (bez tłuszczu) przesmażyć na patelni lub na grillu. Ser pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i szczelnie zwinąć razem z bakłażanem. Można zawijać go na przemian z cukinią. Włożyć do pieca. Wyjąć, gdy będzie mięciutki. Podawać z sałatą radichio i zgniecionymi orzechami.



Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 378,0 kcal
Białka 15,0 g
Tłuszcze 33,6 g
Cholesterol 36,5 mg
Węglowodany 7,1 g
Błonnik 2,3 g
Witamina C 16,8 mg
Witamina A 378,0 µg

Komentarz

W połączeniu z czosnkiem i oliwą bakłażan działa wyjątkowo korzystnie na układ krwionośny zapobiegając zawałowi serca i miażdżycy tętnic. Natomiast sałata radichio oprószona orzechami włoskimi to zastrzyk witamin młodości – Wit E, A oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to idealny posiłek dla osób dbających o zdrowie i figurę a przy tym lubiących nowoczesne, szybkie w przygotowaniu przepisy.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Przystawki
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Tofu z rusztu

Tofu z rusztu

Tofu pochodzi z dalekiej Azji, ale dobrze przyjęło się w europejskiej kuchni. Warto spróbować, jak smakuje azjatycki przysmak zdjęty prosto z grilla.

Przystawki

Twarożek z miodem

Potrawa dzięki zawartości białka i dobroczynnym właściwościom miodu, jest doskonałym źródłem energii dla osób aktywnych fizycznie. Wyniki badań naukowych wykazały, iż miód przyjmowany w dawce około 1 łyżeczki dziennie zwiększa efektywność i tolerancję...

Przystawki

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich

Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. Składniki 1 duży bakłażan;
 1 szklanka orzechów włoskich; 
2 łyżeczki startego świeżego imbiru; 2 ząbki czosnku; 
1 łyżka oliwy z oliwek;
 3...

Przystawki

Sałatka ze szparagami na przystawkę

Szparagi są warzywem cenionym ze względu na walory smakowe i lekkostrawność. To bogactwo wielu cennych składników odżywczych. Warzywa te zawierają znaczne ilości kwasu foliowego, a także witaminy C, E oraz β-karoten. Składniki: ogórek, cebula, zielone...

Przystawki

Wariacje na temat kanapek (WIDEO)

się na przystawki. Nie zawsze muszą być ograniczane do kawałka wędliny, pomidora czy sera. Piotr Kucharski zaprezentuje, jak w niecodzienny

Przystawki

Sycące potrawy dla zajętych (WIDEO)

Szybkie, proste do przyrządzenia w kuchni przez każdego z nas, czyli sycące dania dla zajętych. Jakub Kosel i jego mama przedstawią swoje przepisy na dania, które na co dzień goszczą na ich rodzinnym stole. Wśród propozycji znalazły się pieczone jabłka...

Przystawki

Pasztet z królika i masło rzeżuchowe (WIDEO)

Dania Wielkanocne charakteryzują się ogromną ilością smaków, ale niestety są też dosyć kaloryczne. Jak zrobić je w lżejszej wersji? Piotr Kucharski zaprezentował nam przepis na pasztet z mięsem z królika z dodatkiem pistacji. Choć danie to nie należy...

Przystawki

Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi...