Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Bakłażan w jogurcie

Avatar placeholder
14.03.2017 16:06
Bakłażan w jogurcie
Bakłażan w jogurcie

Potrawa zawiera duże ilości błonnika, witaminy A, C, niacyny, mało tłuszczu oraz bogactwo minerałów takich jak potas, żelazo, wapń czy magnez. Bakłażan i cukinia to dobre źródła bioflawonoidów, które zapobiegają niektórym rodzajom nowotworów np.: nowotworowi żołądka. Taka kompozycja warzyw pomoże obniżyć poziom złego cholesterolu a wysoka zawartość potasu wyreguluje gospodarkę wodną organizmu.

Składniki (2-4 porcje)

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia – nieduża, mniej więcej wielkości bakłażana,

  • 2 cebule,

  • 1 puszka pomidorów,

  • ½ główki brokułu,

  • 1/2 dużego opakowania (około 1/4 litra) jogurtu naturalnego,

  • kilka ząbków czosnku,

  • 3 łyżeczki estragonu,

  • 3 łyżeczki kolendry,

  • pieprz cayenne – dowolna ilość w zależności od tolerancji na ostre,

  • sól, pieprz czarny,
  • olej roślinny do smażenia (może być słonecznikowy albo oliwa).

Sposób przygotowania

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Bakłażana pociąć na nieduże kawałki (np. na ćwierć wzdłuż i potem na plasterki), posolić i zostawić na niecałą godzinę, aż puści sok. Cebulę pokroić i zeszklić na oleju (w woku lub głębokiej patelni), dodać pokrojoną cukinię, brokuły, czosnek (zmiażdżony lub w plasterkach), podsmażyć trochę i zmniejszyć gaz pod patelnią. Gdy bakłażan wypuści trochę wody i zmięknie, dodać go. Zalać pomidorami z puszki. Przyprawić. Gotować aż bakłażan będzie miękki i prawie rozpadający się. Całość trochę ostudzić, żeby się jogurt nie zwarzył. Wmieszać ostrożnie jogurt w zawartość patelni i gotować wszystko razem jeszcze tak z 10 minut, mieszając co chwilę.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie199,8 kcal
Białka10,0 g
Tłuszcze7,0 g
Cholesterol4,0 mg
Węglowodany34,8 g
Błonnik10,9 g
Witamina C75,6 mg
Witamina A207,7 µg

Komentarz

Witaminy zawarte w potrawie wyostrzą wzrok, poprawią wygląd skóry i pomogą oczyścić organizm z obciążających toksyn oraz produktów przemiany materii. Bakłażana w jogurcie polecamy osobom dbającym o urozmaicenie w diecie i wysoką wartość odżywczą potraw.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze