Barszcz biały czy żurek na Wielkanoc? Są podstawowe różnice

Choć dla wielu osób barszcz biały i żurek to niemal tożsame zupy, w rzeczywistości różnią się one nie tylko nazwą, ale też smakiem, sposobem przygotowania i bazowym składnikiem zakwasu. Ich podobieństwo często wynika z tradycji regionalnych, gdzie oba dania występują zamiennie, szczególnie w okresie Wielkanocy. Jednak jeśli przyjrzeć się im bliżej, różnice stają się wyraźne.

Barszcz biały a żurek. Czym różnią się te dwie popularne w okresie Wielkanocy zupy?Barszcz biały a żurek. Czym różnią się te dwie popularne w okresie Wielkanocy zupy?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Podstawowy składnik zakwasu

Największą różnicą między barszczem białym a żurkiem jest rodzaj mąki użytej do zakwasu. Barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej. Żurek bazuje na zakwasie z mąki żytniej, dzięki czemu jest intensywniejszy w smaku i bardziej kwaśny.

To właśnie ten detal wpływa na finalny smak zupy. Barszcz biały jest delikatniejszy i subtelniejszy, żurek zaś ma wyraźnie kwasowy profil.

Choć oba dania często zawierają podobne składniki, jak biała kiełbasa, gotowane jajko czy chrzan, to barszcz biały bywa nieco lżejszy. Częściej przygotowywany jest na bulionie warzywnym, podczas gdy żurek gotuje się tradycyjnie na wędzonce lub wywarze z kości.

Jak zrobić zakwas na żurek?

Barszcz biały ma zwykle jaśniejszy kolor, zbliżony do kremowego, przez co może wyglądać na bardziej łagodny. Żurek ma ciemniejszy, szarawy odcień – to zasługa żytniego zakwasu i często dodawanych przypraw korzennych.

Obie zupy można zabielać śmietaną, choć w przypadku barszczu białego jest to praktyka powszechniejsza.

Region i tradycja

Podział na barszcz biały i żurek często zależy od regionu Polski:

  • żurek dominuje w południowej Polsce – na Śląsku, w Małopolsce czy na Podkarpaciu,

  • barszcz biały jest częściej spotykany w Polsce centralnej i wschodniej.

Ciekawostką jest to, że wiele rodzin stosuje nazwy zamiennie, co jeszcze bardziej zaciera granice między tymi zupami. W niektórych regionach barszcz biały bywa serwowany z dodatkiem ziemniaków, podczas gdy żurek częściej występuje jako bardziej zawiesista zupa z różnymi dodatkami.

Jak wybrać dobry gotowy barszcz biały lub żurek?

Jeśli decydujesz się na zakup gotowego zakwasu lub koncentratu z supermarketu, zwróć szczególną uwagę na skład produktu. Oto kilka wskazówek:

Im krótszy skład, tym lepiej. Szukaj produktów, w których znajdziesz jedynie:

  • wodę,

  • mąkę żytnią lub pszenną (w zależności od rodzaju zupy),

  • czosnek,

  • liść laurowy,

  • ziele angielskie.

Unikaj dodatków takich jak:

Zwracaj uwagę na zawartość soli. Zbyt wysoka (np. powyżej 1 g na 100 ml) może sprawić, że już jedna porcja zupy przekroczy zalecane dzienne spożycie soli (WHO rekomenduje max. 5 g dziennie).

Wybór między zupami to często kwestia przyzwyczajenia i gustu, ale w obu przypadkach najlepiej smakują w wersji domowej. Jeśli jednak sięgasz po gotowe produkty, czytaj etykiety - to klucz do zdrowia i smaku. Dobry zakwas to nie tylko baza tradycyjnej zupy, ale też element zdrowej diety bez zbędnych dodatków.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. WP abcZdrowie

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć