Trwa ładowanie...

Błędy żywieniowe po polsku - Czy żywienie dzieci to wyzwanie?

Avatar placeholder
27.11.2018 09:49
Żywienie dzieci to dla wielu rodziców prawdziwe wyzwanie
Żywienie dzieci to dla wielu rodziców prawdziwe wyzwanie

Wyniki najnowszego badania przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka, a zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA pokazują trudności rodziców w żywieniu najmłodszych – szczególnie na etapie karmienia piersią, rozszerzania diety i żywienia po 1. roku życia. Jak żywione są polskie dzieci oraz jak duże ma to znaczenie dla ich zdrowia – zarówno teraz, jak i w przyszłości?

Proces programowania żywieniowego ma miejsce w 1000 pierwszych dni życia – rozpoczyna się na etapie ciąży i trwa przez pierwsze lata. To właśnie wtedy sposób żywienia ma kluczowe znaczenie dla rozwoju i przyszłego zdrowia niemowlęcia. Najlepszym pokarmem po narodzinach jest mleko mamy. Właśnie dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jego wyłączne podawanie do 6. miesiąca życia malucha. Mimo tych zaleceń wyniki najnowszego badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” pokazują, że zaledwie 54% mam w Polsce karmi piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia.

1. Zbyt krótkie karmienie piersią

Kiedy ok. 6. miesiąca życia dziecka mleko mamy przestaje zaspokajać wszystkie potrzeby intensywnie rozwijającego się organizmu, przychodzi czas rozszerzania diety. Etap ten jest kluczowy, ponieważ to wtedy kształtują się nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Wprowadzenie nowych smaków do menu malucha powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia. Tymczasem, jak pokazują wyniki badania, aż 61% niemowląt ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, co oznacza, że aż 2/3 polskich rodziców nie stosuje się do zaleceń żywieniowych. Zbyt wczesne wprowadzanie posiłków uzupełniających do diety dziecka to mniejsza ilość spożywanego przez niego mleka matki. W związku z tym niemowlę otrzymuje niewystarczającą ilość odpowiednich składników odżywczych oraz przeciwciał, czego skutkiem może być osłabiona odporność. Z badania wynika, że sposób żywienia dzieci do 1. roku życia odbiega od norm dla jodu, witaminy D i żelaza, w dodatku aż 30% niemowląt otrzymuje posiłki dosalane.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Nieodpowiednia dieta Juniora

Alarmujący jest fakt, że aż 88% dzieci po 1. roku życia otrzymuje za mało warzyw w codziennej diecie. Kolejnym, bardzo poważnym oraz często popełnianym błędem jest zbyt duża ilość soli i cukru w diecie najmłodszych. 75% dzieci po 1. roku życia spożywa nadmierną ilość cukru, a 83% otrzymuje posiłki dosalane. Duża zawartość soli i cukru w posiłkach może wykształcić u dziecka niewłaściwe nawyki żywieniowe, które mogą się utrwalić i przetrwać nawet do dorosłego życia, a także zwiększa ryzyko wystąpienia w przyszłości chorób dietozależnych.

3. Rozwiązanie: edukacja

Ogromną rolę w budowaniu świadomości rodziców na temat roli żywienia w pierwszych latach życia pełnią programy edukacyjne do nich skierowane, np. „1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Prowadzenie skutecznej edukacji wśród kobiet w ciąży, karmiących piersią, a także rodziców najmłodszych dzieci jest kluczowe dla zdrowia przyszłych pokoleń. Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią oraz najmłodszych dzieci znaleźć można na stronie edukacyjnego programu 1000 pierwszych dni dla zdrowia www.1000dni.pl.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze