4 z 5Pączki dla dbających o linię
Zwykły poczęk dostarcza ok. 400 kalorii. Jeśli dbasz o linię, na pewno nie chcesz jeść tylu kalorii w jednej przekąsce. Całe szczęście można łatwo obniżyć kaloryczność pączka - z przepisu poniżej ma zaledwie 100 kcal.
Potrzebujemy:
- 120 g mąki tortowej,
- 25 g drożdży,
- pół szklanki mleka 0,5 proc. tłuszczu,
- 1 jajko,
- łyżeczkę cukru,
- 130 g mąki pełnoziarnistej,
- łyżeczkę cukru,
- budyń śmietankowy (zwróćmy uwagę, aby był słodzony stewią),
- aromat śmietankowy.
Ugotuj budyń i przygotuj rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko, zmiksuj, dodaj mąkę i wyrabiaj, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. Dodaj aromat, przykryj ściereczką i odstaw. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłóż je na stolnicę, rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj spore kółka. Na każde nałóż budyń i zawijaj tak, aby powstała zgrabna kulka. Kiedy uformujesz wszystkie, ułóż je na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak widać, każdy z nas może pozwolić sobie na słodkie szaleństwo w tłusty czwartek. Warto, ponieważ według tradycji, kto nie zje ani jednego pączka tego dnia, jest skazany na niepowodzenia w przyszłym roku. Po co ryzykować?