Chcesz być lepszy w sporcie? Jedz szpinak!

Najnowsze badanie z Londynu wskazuje, że spożycie azotanów, zazwyczaj tych znajdujących się w szpinaku, może zwiększyć wydajność w trakcie uprawiania sportu, a szczególnie tych dyscyplin , które odbywają się na dużych wysokościach, nad poziomem morza, przy słabej dostępności tlenu.

Azotany, powszechnie spotykane w zielonych warzywach liściastych, takich jak szpinak, są ważne dla funkcjonowania organizmu ludzkiego, zwłaszcza podczas treningu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Badania wykazały, że suplementacja azotanami w połączeniu z treningiem „sprint interval training” (SIT), czyli krótkim, bardzo intensywnym treningiem  przy słabych warunkach tlenowych, może poprawić wyniki sportowe.

Badanie przeprowadzone przez zespół badawczy z Uniwersytetu w Belgii wśród 27 umiarkowanie wysportowanych uczestnikach polegało na podaniu im azotanów przed uprawianiem SIT, który w tym przypadku był formą krótkich, intensywnych sesji rowerowych trzy razy w tygodniu.

Ponadto, w celu oceny różnic w wydajności w różnych warunkach, przeprowadzono to ćwiczenia w normalnych warunkach tlenowych i w warunkach niedotlenienia, czyli takich, jakie panują na dużych wysokościach. Oceniono wpływ spożytych azotanów na intensywność tych treningów w różnych warunkach dostępności tlenu.

Sposób na utratę wagi – tabletki ze szpinaku

Wiele osób chce stracić na wadze i w związku z tym często sięgają po suplementy diety, mając nadzieję na łatwe rozwiązanie problemu. Niestety, w rzeczywistości...

Po pięciu tygodniach skład włókien mięśniowych znacznie zmienił się u tych, którzy spożywali azotany podczas treningów w słabych warunkach tlenowych.

"Prawdopodobnie jest to pierwsze badanie, które wykazało, że ​​prosta strategia wzbogacenia diety sportowca w azotany, może znacznie polepszać efektywność treningów poprzez zmianę składu włókien mięśniowych” -  powiedział Peter Hespel, profesor na Uniwersytecie w Leuven w Belgii.

Sportowcy biorący udział w zawodach sportowych wymagają dużej produkcji energii w warunkach o ograniczonej dostępności tlenu.

W tych warunkach wykonywania intensywnych ćwiczeń, wymagany jest duży nakład szybko utleniających się włókien mięśniowych, aby utrzymać panowanie nad swoim ciałem.

Według przeprowadzonego badania, wzmocnienie tego typów włókien mięśniowych przez spożycie azotanów może równie dobrze wpłynąć na zwiększenie wydajności.

Szpinak jest bogatym źródłem azotanów, ale też antyoksydantów i wielu witamin. Dzięki zawartości beta-karotenu, witaminy C i luteiny, liście szpinaku chronią przed miażdżycą. Zawiera też dużo magnezu, powinny go zatem spożywać osoby zestresowane lub te, które stosują używki wypłukujące magnez z organizmu, takie jak kawa czy alkohol.

Poza tym, szpinak znacznie wzmacnia układ nerwowy, działa uspokajająco i zapobiega zawrotom głowy. Szpinak zawiera duże ilości kwasu foliowego, dlatego zalecany jest też kobietom w ciąży. Poza magnezem, szpinak jest bogatym źródłem potasu, dzięki czemu reguluje pracę serca.

6 produktów, które najlepiej jeść przed treningiem

Jeżeli twoim porannym rytuałem jest trening, warto wiedzieć, że „dokarmienie” swojego organizmu odpowiednim paliwem pozwoli ci mocniej i bardziej konsekwentnie...

"Interesującym wydaje się badanie tego, jak codzienna dieta z dodatkiem warzyw bogatych w azotany wpływa na łatwość treningów poprzez zmianę i wzmocnienie włókien mięśniowych oraz przy dłuższym okresie czasu na zwiększenie wydolności podczas wykonywanych ćwiczeń” - mówi Hespel.

Badania zostały opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Physiology”.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność
Porady dietetyczne dla odchudzających się

Jak zmniejszyć porcje i nie odczuwać głodu?

Jak zmniejszyć porcje i nie odczuwać głodu?

i uczucie sytości. Szpinak może być przykładowo użyty jako jeden ze składników kanapki, dania z makaronem lub stir-fry, co dostarczy organizmowi błonnik (...) większego kontrastu kolorów. Wybieraj więc zatem talerze kontrastujące z...

Produkty żywnościowe

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

Dieta, która poprawia humor i zwiększa energię

i teobrominy, substancji stymulującej mózg. Jedz śniadanie Jeśli chcesz mieć energię na cały dzień, zawsze jedz śniadanie. Badania dowodzą, że jedzenie śniadania (...) . Zamiast nich jedz...

Zdrowe odżywianie

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

Kontrolowanie kalorii (prezentacja edukacyjna)

- dziel się jedzeniem z towarzyszami - jedz zdrowe posiłki, zupy i sałatki. Podziel ziemniaka na dwie części Jeżeli chcesz zrzucić zbędne kilogramy (...) Odpowiednie porcje Ciagle mówisz sobie: "chcę...

Dania z warzyw

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

Najlepszy sposób na zdrowie Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe (...) ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek,...