Chcesz ochronić organizm przed stresem oksydacyjnym? Wystarczą 22 migdały
Czy codzienne jedzenie garści migdałów może uchronić nas przed chorobami? Najnowsze badania pokazują, że te popularne orzechy mają wyjątkowe właściwości ochronne dla naszego organizmu. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom. Naukowcy sprawdzili, jaka ilość migdałów przynosi największe korzyści.
Niebezpieczny stres oksydacyjny
Wśród wielu czynników mających istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest stres oksydacyjny. To stan zaburzonej równowagi między utleniaczami (wolnymi rodnikami) a przeciwutleniaczami w organizmie. Przyczyniają się do niego m.in.:
używki (alkohol, papierosy),
spożywanie przetworzonych produktów,
zanieczyszczenie środowiska,
długotrwały stres oraz wysiłek.
Stres oksydacyjny jest przyczyną chronicznego zmęczenia, zaburzeń snu oraz funkcji poznawczych czy problemów z zachowaniem odpowiedniej wagi.
Aby przywrócić równowagę w organizmie, kluczowa jest dieta bogata w antyoksydanty. Najnowsza metaanaliza opublikowana w "Scientific Reports" pokazuje, że świetnym źródłem tych składników są migdały.
Przebieg badania
Naukowcy przeanalizowali dane z ośmiu badań obejmujących łącznie 424 osoby, zarówno zdrowe, jak i z nadwagą, otyłością, chorobami przewlekłymi czy nałogiem palenia. Uczestnicy spożywali od kilku do nawet 168 g migdałów dziennie przez okres od 4 do 24 tygodni.
Wyniki pokazały wyraźną zależność: osoby jedzące ponad 60 g migdałów dziennie miały znacznie niższe poziomy markerów uszkodzeń komórkowych, takich jak MDA i 8-OHdG. Co więcej, poprawiła się ich obrona antyoksydacyjna, a także zaobserwowano niewielki, ale istotny spadek poziomu kwasu moczowego – kolejnego wskaźnika stresu oksydacyjnego. Dodajmy, że 60 g to odpowiednik mniej więcej 22 sztuk.
To sugeruje, że regularne sięganie po migdały w większych ilościach może realnie wspierać ochronę organizmu przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym.
Autorzy podkreślają jednak, że "zaobserwowana heterogeniczność wyników pokazuje, jak ważna jest standaryzacja dawek i metod oceny biomarkerów w przyszłych badaniach, szczególnie u osób z grup ryzyka, np. palaczy czy pacjentów z chorobami przewlekłymi"
Co na to eksperci?
Eksperci zwracają uwagę, że migdały są naturalnym źródłem wielu cennych składników, w tym witaminy E i polifenoli. – Ta analiza potwierdza i ilościowo opisuje oczekiwany efekt - migdały w określonej dawce wywołują mierzalne korzyści biologiczne – wyjaśnił w rozmowie z "Medical News Today" dr Rosario Ligresti, FASGE, szef Oddziału Gastroenterologii i dyrektor Centrum Trzustki w Hackensack University Medical Center w stanie New Jersey.
Z kolei dr Jennifer Cheng z Jersey Shore University Medical Center przypomina, że 60 g migdałów to ok. 350 kcal. – Zamiast chipsów sięgnij po migdały – to pomoże chronić komórki przed uszkodzeniami. Ważne jednak, aby były zamiennikiem przekąski, a nie dodatkiem do codziennej diety" – podkreśla.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
- Scientific Reports
- Nowa Farmacja
- MedicalNewsToday
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.