Chcesz ochronić organizm przed stresem oksydacyjnym? Wystarczą 22 migdały

Czy codzienne jedzenie garści migdałów może uchronić nas przed chorobami? Najnowsze badania pokazują, że te popularne orzechy mają wyjątkowe właściwości ochronne dla naszego organizmu. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom. Naukowcy sprawdzili, jaka ilość migdałów przynosi największe korzyści.

Migdały mogą chronić przed skutkami stresu oksydacyjnegoMigdały mogą chronić przed skutkami stresu oksydacyjnego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Niebezpieczny stres oksydacyjny

Wśród wielu czynników mających istotny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest stres oksydacyjny. To stan zaburzonej równowagi między utleniaczami (wolnymi rodnikami) a przeciwutleniaczami w organizmie. Przyczyniają się do niego m.in.:

  • używki (alkohol, papierosy),

  • spożywanie przetworzonych produktów,

  • promieniowanie UV,

  • zanieczyszczenie środowiska,

  • długotrwały stres oraz wysiłek.

Stres oksydacyjny jest przyczyną chronicznego zmęczenia, zaburzeń snu oraz funkcji poznawczych czy problemów z zachowaniem odpowiedniej wagi.

Aby przywrócić równowagę w organizmie, kluczowa jest dieta bogata w antyoksydanty. Najnowsza metaanaliza opublikowana w "Scientific Reports" pokazuje, że świetnym źródłem tych składników są migdały.

Przebieg badania

Naukowcy przeanalizowali dane z ośmiu badań obejmujących łącznie 424 osoby, zarówno zdrowe, jak i z nadwagą, otyłością, chorobami przewlekłymi czy nałogiem palenia. Uczestnicy spożywali od kilku do nawet 168 g migdałów dziennie przez okres od 4 do 24 tygodni.

Wyniki pokazały wyraźną zależność: osoby jedzące ponad 60 g migdałów dziennie miały znacznie niższe poziomy markerów uszkodzeń komórkowych, takich jak MDA i 8-OHdG. Co więcej, poprawiła się ich obrona antyoksydacyjna, a także zaobserwowano niewielki, ale istotny spadek poziomu kwasu moczowego – kolejnego wskaźnika stresu oksydacyjnego. Dodajmy, że 60 g to odpowiednik mniej więcej 22 sztuk.

To sugeruje, że regularne sięganie po migdały w większych ilościach może realnie wspierać ochronę organizmu przed uszkodzeniami na poziomie komórkowym.

Autorzy podkreślają jednak, że "zaobserwowana heterogeniczność wyników pokazuje, jak ważna jest standaryzacja dawek i metod oceny biomarkerów w przyszłych badaniach, szczególnie u osób z grup ryzyka, np. palaczy czy pacjentów z chorobami przewlekłymi"

Co na to eksperci?

Eksperci zwracają uwagę, że migdały są naturalnym źródłem wielu cennych składników, w tym witaminy E i polifenoli. – Ta analiza potwierdza i ilościowo opisuje oczekiwany efekt - migdały w określonej dawce wywołują mierzalne korzyści biologiczne – wyjaśnił w rozmowie z "Medical News Today" dr Rosario Ligresti, FASGE, szef Oddziału Gastroenterologii i dyrektor Centrum Trzustki w Hackensack University Medical Center w stanie New Jersey.

Z kolei dr Jennifer Cheng z Jersey Shore University Medical Center przypomina, że 60 g migdałów to ok. 350 kcal. – Zamiast chipsów sięgnij po migdały – to pomoże chronić komórki przed uszkodzeniami. Ważne jednak, aby były zamiennikiem przekąski, a nie dodatkiem do codziennej diety" – podkreśla.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
  2. Scientific Reports
  3. Nowa Farmacja
  4. MedicalNewsToday

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu