Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?

 Ewa Rycerz
05.08.2024 11:59
Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?
Co oznaczają białe prążki na mięsie kurzym?

Mięso z kurczaka jest najczęściej jedzonym mięsem w Polsce. Rocznie spożywany setki jego ton. Nie zawsze jednak zwracamy uwagę na to, jak ono wygląda. Tymczasem okazuje się, że do sklepów może trafiać mięso kurcząt, które cierpiały na choroby mięśni. Takie wnioski płyną z danych Compassion In World Farming.

spis treści

Aż 96 proc. kurczaków może cierpieć na choroby mięśni – podaje CIWF. Efekt? Takie mięso zawiera o ponad 200 proc. więcej tłuszczu niż mięso zdrowe. Jak twierdzi organizacja, zdarza się, że gatunki kurcząt są genetycznie modyfikowane tylko po to, by rosły w szybkim tempie. Skutkiem takiej hodowli jest także to, że mięso jest nienaturalnie duże, zawiera mniej białka a więcej tłuszczu i podnosi poziom cholesterolu.

Co więcej, CIWF twierdzi, że na takim mięsie widać białe błonki i paski tłuszczu, a samą strukturę można określić jako marmurkowatą. To wszystko z kolei oznacza, że jeszcze przed ubojem doszło u ptaka do rozszczepienia mięśni, a włókna zostały zastąpione tkanką tłuszczową. Wniosek? Zwierzę cierpiało na chorobę mięśni, natomiast jego mięso nie nadaje się do spożycia. Schorzenie to jest porównywane często do dystrofii mięśniowej spotykanej u człowieka, której objawem jest osłabienie pracy mięśni – twierdzi CIWF.

1. Białe prążki na mięsie to objaw choroby?

Na temat białych prążków w mięsie kurzym piszą także dr inż. Ryszard Gilewski oraz prof. Stanisław Wężyk. Zauważają oni, że białe prążki na persiach kurzych wiążą się z występowaniem zwykle u brojlerów wady nazywanej "drewnianymi mięśniami".

Zobacz film: "Jak sprawdzić jakość kurczaka? Wszystko o brojlerach"
Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie?
Dlaczego mięso kurcząt jest takie tanie? [6 zdjęć]

Szynka po 10 złotych za kilogram, boczek za 12 złotych, udka kurczaka za 9 złotych. Tanie mięso kupujemy

zobacz galerię

"Obecnie niewiele wiadomo na temat przyczyn powstawania tej wady, która pojawia się głównie w okresie szybkiego tempa wzrostu brojlerów, selekcjonowanych na duży udział mięśni piersiowych w tuszce" – czytamy w opracowaniu ekspertów. "Często występowaniu twardych mięśni towarzyszy obecność na nich białych prążków, szczególnie u bardzo ciężkich brojlerów."

Specjaliści twierdzą, że takie mięso wykazuje degenerację i zwłóknienie, a podobne cechy ma także mięso, w którym nie wystapiła wada, a jedynie pojawiły się tylko białe prążki. Dlatego sugerują dalsze badania w tym zakresie. "Wady te mogą być przyczyną wielu problemów w procesie przetwarzania mięsa drobiowego (...) i będą stwarzać trudności podczas odbioru gotowego produktu" – czytamy w pracy pt. Wady mięsa kurcząt brojlerów.

2. Przerośnięte mięśnie

Co na to specjaliści? - Tego rodzaju zmiany histologiczne widoczne na powierzchni mięśni piersiowych związane są z degeneracją włókien mięśniowych. Polegają na powiększeniu komórek tłuszczowych i tkanki łącznej, a w efekcie na niekorzystnej zmianie stosunku ilości białka do tłuszczu w mięsie – ilość tłuszczu może wzrosnąć nawet kilkakrotnie. Przyczyn występowania wady upatruje się w intensyfikacji hodowli kurcząt broilerów - wyjaśnia dr hab. Dariusz Stasiak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.

- Walory odżywcze i przydatność technologiczna takiego mięsa są pogorszone, gdyż ma ono rozluźnioną strukturę i słabiej utrzymuje wodę. Zmiana wyglądu mięsa skutkuje także pogorszeniem jakości handlowej i niższym poziomem akceptacji konsumenckiej - dodaje Stasiak.

Nie ma żadnych doniesień naukowych o jakimkolwiek zagrożeniu zdrowotnym wynikającym z opisywanych tu wad mięsa drobiowego. - Innymi słowy – nic nie wskazuje na to, aby „białe smugi” na mięśniach piersiowych kurcząt broilerów stanowiły zagrożenie dla zdrowia konsumentów - zapewnia ekspert.

Opisywane tu wady mięsa są dość nowym problemem w sferze drobiarstwa i wiązane są ze zwiększonym tempem wzrostu kurcząt broilerów.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze