2 z 7Magnez
Najczęściej zmagamy się z niedoborem magnezu. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek uzależniony jest od wieku i płci. Dobowa dawka dla mężczyzn wynosi 375 mg/ dobę, dla kobiet – 300 mg/ dobę. Nie zawsze udaje się nam zadbać o odpowiednią jego ilość, stąd sięgamy po suplementy diety.
Warto jednak pamiętać, że zdecydowanie lepiej przyswajalne są preparaty magnezu z solami organicznymi (tj. mleczan, cytrynian magnezu). Wielu specjalistów podpowiada również, by przyjmować je w godzinach wieczornych, choćby dlatego, że działają kojąco na układ nerwowy.
Z kolei wchłanianie magnezu w diecie utrudniać może kwas fitynowy. Wiąże on minerały takie jak cynk, żelazo czy magnez, tworząc z nimi sole (fityniany). Te z kolei nasz organizm wydala. Dochodzi zatem do utraty cennych składników mineralnych.
Zdarza się więc, że osoba codziennie uwzględniająca w swoim menu produkty zbożowe (kwas fitynowy znajduje się przede wszystkim w łuskach zbóż), może mieć anemię. W dłuższej perspektywie zaś może rozwinąć się osteoporoza.
Przeczytaj również: Znajdziesz je w zbożach i roślinach strączkowych. Bardzo groźne dla jelit i wątroby