3 z 7Jod
Jod wpływa na produkcję hormonów tarczycy, a te są niezbędne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Regulują przemianę materii i wpływają na działanie układu nerwowego.
Jod możemy uzyskiwać z powietrza, pierwiastek ten przenika bowiem przez błony śluzowe i skórę. W Polsce jest to bardzo trudne, ze względu na szerokość geograficzną, w której nasz kraj się znajduje. Konieczne jest więc uzupełnianie diety w jod.
I to jednak nie jest proste, gdyż część produktów spożywczych ma niewystarczającą ilość tego mikroelementu. Jego zawartość w żywności jest bowiem uzależniona od stężenia jodu w środowisku.
Jest i taka grupa produktów, która zawiera substancje utrudniające wiązania jodu. Należą do nich zwłaszcza warzywa takie jak kapusta, brukselka, brukiew. Zawierają bowiem glukozynolany, które blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę.
Przeczytaj również: Dwa pierwiastki, które Polacy powinni suplementować