4 z 7Wapń
Wapń to pierwiastek, który najczęściej kojarzymy z mocnym układem kostnym. Jego wchłanianie jest jednak uzależnione od wielu czynników, m.in. od dobrego stanu śluzówki przewodu pokarmowego. Niezwykle istotna w tym procesie jest również witamina D. Gdy jest jej za mało, wchłanianie wapnia jest utrudnione.
Minerał ten jest również słabo przyswajalny, gdy nasza dieta obfituje w szczawiany (ich źródłem jest choćby botwinka i szczaw) i fityniany (płatki zbożowe) oraz gdy bogata jest w tłuszcze nasycone i białko zwierzęce.
Na liście substancji, które zaburzają metabolizm wapnia, znaleźć można również herbatę, kawę, antybiotyki (zwłaszcza z grupy tetracyklin), doustną antykoncepcję hormonalną oraz środki uspokajające.
Przeczytaj również: Najzdrowsza część kalarepy. Zwykle ląduje w koszu