5 z 7Żelazo
Żelazo to niezwykle cenny składnik mineralny. Pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest składnikiem hemoglobiny, której zadaniem jest transport tlenu. Pierwiastek ten ma wpływ również na regenerację tkanek oraz odporność organizmu. Jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii.
Żelazo obecne jest w wielu produktach spożywczych. Dobrze zbilansowana dieta w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Przyswajanie żelaza jest jednak utrudnione, gdy nasza dieta zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego (w dużych ilościach obecny jest w otrębach pszennych, jabłkach, porzeczkach).
Wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego w znacznym stopniu hamują również taniny. Są to polifenole, których źródłem jest zwłaszcza herbata i kawa. Znaleźć je można także w grochu, gryce, orzechach laskowych i włoskich oraz w czerwonej fasoli.
By nie fundować sobie niedoboru żelaza, warto pamiętać, by jedząc mięso, nie popijać posiłku herbatą. Nie warto również łączyć go z roślinami strączkowymi.
Znacznie lepszym pomysłem będzie zaserwowanie mięsa w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, która poprawia przyswajanie żelaza. Podajmy je więc razem z papryką, brokułami i natką pietruszki.
Przeczytaj również: Tani i naturalny sposób na wzmocnie stawów oraz mięśni. Pij przez tydzień