5 z 8Unikaj przetworzonego mięsa
Wystarczy 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie, aby ryzyko raka jelita grubego wzrosło o 18 proc.! Taką informację podała Światowa Organizacja Zdrowia, zaznaczając, że nie namawia do wegetarianizmu, ale mięso powinniśmy włączać do diety roztropnie.
Warto unikać przede wszystkim wysoko przetworzonego mięsa, a więc takiego o długiej przydatności do spożycia, co udaje się uzyskać za pomocą wędzenia, używania konserwantów czy soli.
- Lepiej dostarczać białka ze źródeł roślinnych: z roślin strączkowych (głównie fasoli), orzechów i niektórych ziaren, jak np. komosa ryżowa. Jeśli to dla ciebie trudne i nie umiesz przestać jeść mięsa, staraj się jeść białko zwierzęce tylko raz w ciągu doby – poleca Rekha Chaudhary, onkolog z University of Cincinn.