Czy każde E jest złe?

Media straszą nas wszechobecną chemią w żywności, czającą się pod złowrogo brzmiącym symbolem „E”. Ale czy naprawdę każde „E” jest złe? Czy każdy skrót substancji chemicznej, umieszczony w składzie podanym na etykiecie jest dla nas szkodliwy?

Podział dodatków żywnościowych

Każdy dodatek do żywności jest oznaczony skrótem składającym się z litery „E” i liczby. W niektórych przypadkach po liczbie może być jeszcze dodana mała litera. Dodatki można podzielić na kilka grup: barwniki, środki konserwujące, przeciwutleniacze, zagęszczacze, wzmacniacze smaku i inne. Każda z nich ma swoje zakresy liczbowe. Barwniki są najczęściej określane liczbami  100–199, środki konserwujące: 200–299, przeciwutleniacze: 300–399, zagęszczacze: 400–499, wzmacniacze smaku: 600–699, a liczby powyżej 700 określają inne dodatki.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

Identyczny z naturalnym – naturalny czy nie?

Na wielu etykietach możemy spotkać się z taką informacją: „aromat identyczny z naturalnym”. Co to oznacza? Są to substancje powstające w wyniku procesu chemiczneego, którego skutkiem jest uzyskanie cząsteczkowej budowy identycznej do orygniału oraz o takich samych właściwościach jak substancje pochodzenia naturalnego. Przykładem jest etylowanilina, która ma od czterech do pięciu razy mocniejszy zapach niż zwykła, naturalna wanilina.

Dobre E w składzie

Unia Europejska klasyfikuje wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone do użytku w krajach członkowskich. Lista ta zawiera preparaty, które są bezpieczne dla zdrowia. Czasami pod skrótami kryją się także substancje naturalne.

Grupa: barwniki

Skrót Wyjaśnienie
E100 kurkuma
E101 ryboflawina (wit. B2)
E106 ryboflawiny-5-fosforan (wit. B2)
E120 koszenila
E140 chlorofile
E153 węgiel

Grupa: środki konserwujące

Skrót Wyjaśnienie
E200 kwas sorbowy
E260 kwas octowy
E270 kwas mlekowy
E290 dwutlenek węgla

Grupa: przeciwutleniacze

Skrót Wyjaśnienie
E300 witamina C (kwas askorbinowy)
E322 lecytyna
E307 witamina E

Grupa: zagęszczacze

Skrót Wyjaśnienie
E400 kwas alginowy
E406 agar
E407 karagen
E422 glicerol
E440 pektyny
E411 żelatyna
E460 celuloza

Grupa: inne dodatki

Skrót Wyjaśnienie
E5006 wodowęglan sodu
E901 wosk pszczeli
E931 lanolina

Każdy dodatek do żywności przechodzi badania pod kątem toksyczności, rakotwórczości i teratogenności (mutagenny wpływ na zarodek oraz płód). Dodatkowo podczas takich badań jest również sprawdzana ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu dnia. Oczywiście, we wszystkim trzeba zachować umiar. Nie można ignorować dodatków do żywności, gdyż nawet te naturalne mogą wywoływać niepożądane reakcje organizmu.

To kolejny artykuł z cyklu „Język etykiet”. Wcześniej ukazał się już artykuł „Etykiety – jak odczytać ich język?”.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Te produkty jedz w duecie

Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które pokarmy warto jeść w duecie. Wystarczy przyswoić kilka (...) przy pomocy witaminy C. Pamiętaj, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie...

Produkty żywnościowe

Tańsze zamienniki superproduktów

Tańsze zamienniki superproduktów

, który powinniśmy dodać do codziennego menu. Większość z nich to produkty egzotyczne, które są trudno dostępne, a w dodatku kosztowne. Oto lista zamienników

Produkty żywnościowe

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Zepsute jedzenie, które każdy powinien jeść

Dlaczego warto jeść fermentowane produkty? Proces fermentacji sprawia, że jedzenie lepiej się trawi, a składniki odżywcze szybciej się wchłaniają (...) . Fermentacja powoduje też, że jedzenie staje się bardziej odżywcze. Badania pokazały,...

Produkty żywnościowe

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Nasiona, które warto włączyć do codziennej diety

Pestki granatu Pestki granatu to idealna przekąska dla osób na diecie! Ułatwiają odchudzanie, przyspieszają spalanie tłuszczu oraz są źródłem błonnika, dlatego warto je jeść, gdy chcemy schudnąć. Poza tym jest w nich duża dawka witaminy C oraz antyoksydantów,...

Produkty żywnościowe

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

Produkty, które spowalniają twój metabolizm

oraz aktywności fizycznej, przyjmowanie niektórych leków, stres czy to, co jemy. Przyjrzyjmy się zatem, które produkty w diecie spowalniają metabolizm (...) żywieniu dostateczną ilość cukru dostarczają owoce i warzywa. Natomiast wszystkie...

Produkty żywnościowe

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Jedzenie, które pomoże ci w wiosennej alergii

Lepiężnik Liście i korzeń lepiężnika zawierają substancję, która blokuje reakcje alergiczne. Nie jest ona jednak zalecana dzieciom i osobom powyżej 65 roku życia, a także uczulonym na ambrozję. Korzeń zawiera spore ilości alkaloidów pirolizydynowych,...

Produkty żywnościowe

Produkty spożywcze, które cię postarzają

Produkty spożywcze, które cię postarzają

. Poza tym są bardzo szkodliwe dla zdrowia - zwiększają ryzyko chorób serca oraz otyłości. Jakie produkty zawierają dużo tych substancji? Przede wszystkim (...) zawartością tego syropu grozi otyłością, chorobami wątroby, a nawet próchnicą...

Produkty żywnościowe

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

8 domowych sposobów na zwalczenie infekcji

Miód Właściwości lecznicze miodu znane są od wieków. Na szczególne uznanie zasługuje jego działanie antybakteryjne - niektórzy nawet cenią miód bardziej niż antybiotyki. Można śmiało stosować go w profilaktyce i leczeniu przeziębienia oraz infekcji dróg...