Czy każde E jest złe?

Media straszą nas wszechobecną chemią w żywności, czającą się pod złowrogo brzmiącym symbolem „E”. Ale czy naprawdę każde „E” jest złe? Czy każdy skrót substancji chemicznej, umieszczony w składzie podanym na etykiecie jest dla nas szkodliwy?

1. Podział dodatków żywnościowych

Każdy dodatek do żywności jest oznaczony skrótem składającym się z litery „E” i liczby. W niektórych przypadkach po liczbie może być jeszcze dodana mała litera. Dodatki można podzielić na kilka grup: barwniki, środki konserwujące, przeciwutleniacze, zagęszczacze, wzmacniacze smaku i inne. Każda z nich ma swoje zakresy liczbowe. Barwniki są najczęściej określane liczbami  100–199, środki konserwujące: 200–299, przeciwutleniacze: 300–399, zagęszczacze: 400–499, wzmacniacze smaku: 600–699, a liczby powyżej 700 określają inne dodatki.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Identyczny z naturalnym – naturalny czy nie?

Na wielu etykietach możemy spotkać się z taką informacją: „aromat identyczny z naturalnym”. Co to oznacza? Są to substancje powstające w wyniku procesu chemiczneego, którego skutkiem jest uzyskanie cząsteczkowej budowy identycznej do orygniału oraz o takich samych właściwościach jak substancje pochodzenia naturalnego. Przykładem jest etylowanilina, która ma od czterech do pięciu razy mocniejszy zapach niż zwykła, naturalna wanilina.

3. Dobre E w składzie

Unia Europejska klasyfikuje wszystkie dodatki do żywności, które zostały dopuszczone do użytku w krajach członkowskich. Lista ta zawiera preparaty, które są bezpieczne dla zdrowia. Czasami pod skrótami kryją się także substancje naturalne.

Grupa: barwniki

Skrót Wyjaśnienie
E100 kurkuma
E101 ryboflawina (wit. B2)
E106 ryboflawiny-5-fosforan (wit. B2)
E120 koszenila
E140 chlorofile
E153 węgiel

Grupa: środki konserwujące

Skrót Wyjaśnienie
E200 kwas sorbowy
E260 kwas octowy
E270 kwas mlekowy
E290 dwutlenek węgla

Grupa: przeciwutleniacze

Skrót Wyjaśnienie
E300 witamina C (kwas askorbinowy)
E322 lecytyna
E307 witamina E

Grupa: zagęszczacze

Skrót Wyjaśnienie
E400 kwas alginowy
E406 agar
E407 karagen
E422 glicerol
E440 pektyny
E411 żelatyna
E460 celuloza

Grupa: inne dodatki

Skrót Wyjaśnienie
E5006 wodowęglan sodu
E901 wosk pszczeli
E931 lanolina

Każdy dodatek do żywności przechodzi badania pod kątem toksyczności, rakotwórczości i teratogenności (mutagenny wpływ na zarodek oraz płód). Dodatkowo podczas takich badań jest również sprawdzana ilość, jaką człowiek może bezpiecznie spożyć w ciągu dnia. Oczywiście, we wszystkim trzeba zachować umiar. Nie można ignorować dodatków do żywności, gdyż nawet te naturalne mogą wywoływać niepożądane reakcje organizmu.

To kolejny artykuł z cyklu „Język etykiet”. Wcześniej ukazał się już artykuł „Etykiety – jak odczytać ich język?”.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!