Prowadzą do raka trzustki. Lepiej się wystrzegać

Rak trzustki to jeden z najgroźniejszych nowotworów. Choroba długo rozwija się nie dając objawów, a gdy się w końcu pojawią, wówczas niestety zwykle na ratunek jest już za późno.

Pierwsze objawy są niecharakterystyczne. Należą do nich bóle brzucha, wzdęcia, nieuzasadniona utrata masy ciała, nudności, zaburzenia trawienia, biegunka.

Gdy choroba zaczyna intensywniej dawać o sobie znać, zwykle jest to powodowane przerzutami i naciekami na inne narządy.

Po wykryciu można podjąć zwykle jedynie leczenie paliatywne, dążąc do wydłużenia życia chorego przy jednoczesnym zadbaniu o jego komfort i redukcję dolegliwości bólowych, które w terminalnych stadiach choroby są bardzo dotkliwe.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, jakie są czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Leczenie raka dietą

Rak trzustki może być powodowany niezdrowym trybem życiaRak trzustki może być powodowany niezdrowym trybem życia
Źródło zdjęć: © 123rf.com

/ 6Palenie

W profilaktyce nowotworów bardzo podkreśla się konieczność rzucenia palenia. Blisko 1/3 zachorowań na raka trzustki są to przypadki choroby u palaczy.

Ryzyko zachorowania jest proporcjonalne do ilości wypalanych papierosów. Paląc więcej, zwiększa się prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu.

Jeśli ktoś rzuci zgubny nałóg, po kilkunastu latach bez papierosa można stwierdzić, że ryzyko zachorowania jest takie, jak u osoby, która nigdy nie paliła.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Nadwaga i otyłość

Niezdrowa dieta, skutkująca zbędnymi kilogramami, to przyczyna nadwagi i otyłości.

Zauważono też związek nadmiernego spożycia czerwonego mięsa, a także nadmiaru kalorii w diecie z rozwojem nowotworu trzustki.

Im większa masa ciała, tym większe ryzyko zachorowania, a w przypadku zachorowania, większe ryzyko zgonu.

Zmiana diety na bogatą w warzywa, owoce i błonnik, w połączeniu z aktywnością fizyczną, stanowi czynnik istotny w profilaktyce nowotworu.

Otyłość to druga, po paleniu, statystycznie najczęstsza przyczyna raka trzustki.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Cukrzyca typu 2

Zarówno cukrzyca, jak i inne zaburzenia związane z tolerancją glukozy mogą sprzyjać wystąpieniu raka trzustki. Tymczasem n cukrzycę choruje już blisko 4 mln Polaków.

Jako przyczynę zachorowań, po paleniu i otyłości, cukrzycę stawia się na trzecim miejscu.

Zarówno otyłość, jak i cukrzyca mogą być powodowane złą dietą. Uważając na to, co jemy, możemy zwiększyć długość życia i uniknąć poważnych schorzeń.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Nadużywanie alkoholu

Nadużywanie alkoholu powoduje często stany zapalne trzustki. Ta choroba z kolei skutkuje zachorowaniem na raka.

Chociaż wciąż trwają badania nad stopniem bezpośredniego wpływu spożywania alkoholu na raka trzustki, to powszechnie wiadomo, że alkoholizm wyniszcza cały organizm, może być również czynnikiem kancerogennym.

Ale pamiętaj, że można dostać raka trzustki, nawet nie pijąc alkoholu.

Ponadto, spożywaniu alkoholu zwykle towarzyszy palenie tytoniu, które również może odbić się negatywnie na zdrowiu trzustki i innych narządów.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 6Helicobacter pylori

Bakterie Helicobacter pylori występują u około 30 proc. mieszkańców krajów rozwiniętych.

Mogą mieć wpływ na występowanie zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i wrzodów dwunastnicy.

Infekcje bakterią Helicobacter pylori podejrzewa się również o powodowanie zachorowań na raka trzustki, ale też jelita grubego.

Badania wciąż trwają, ponieważ wyniki analiz są różne w zależności od kontynentu, na którym je przeprowadzano.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Zastosował starożytną metodę na zaparcia. Lekarze uratowali mu życie w ostatniej chwili

/ 6Grupa krwi A

Zauważono, że u osób z grupą krwi A, zachorowanie na nowotwory trzustki jest najbardziej prawdopodobne. Najmniej obciążone tym ryzykiem są osoby o grupie krwi 0.

Z uwagi na wysoką śmiertelność powodowaną nowotworami trzustki, należy skupić się przede wszystkim na profilaktyce, gdyż rokowania leczenia w przypadku już wykrytego schorzenia są zwykle niepomyślne.

Eliminując czynniki ryzyka, jak alkohol, papierosy, tłuste potrawy, czerwone mięso i dbając o odpowiedni bilans kaloryczny oraz aktywność fizyczną, możemy dosłownie uratować swoje życie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu