4 z 6Owoce leśne lepsze od cytrusów
Tego typu próba wartościowania wypada raczej na korzyść cytrusów. Antyrakowe właściwości pomarańczy, cytryn czy grejpfrutów potwierdzają przeprowadzone w Amerykańskim Instytucie Onkologicznym testy. Ich współautor, dr Hubert Pierson podkreśla, że miąższ tych owoców stanowi doskonałe źródło wszystkich substancji cennych z punktu widzenia profilaktyki guzów. Mowa o flawonoidach, karotenoidach, terpenach, kumarynach oraz limodoidach.
Łącznie dostarczają ponad 50 związków chemicznych wykazujących potencjalne działanie przeciwnowotworowe, czyli znacznie więcej niż jakikolwiek inny rodzaj pokarmu. Wśród nich czołowe miejsce zajmuje glutation, obecny właściwie we wszystkich cytrusach. Jest to silny antyoksydant wzmacniający naturalną odporność organizmu na niebezpieczne toksyny. Dzięki niemu ustrój jest w stanie szybciej rozpoznać wroga i go usunąć, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju schorzenia.