Dieta grupy krwi AB

spis treści
rozwiń

Grupa AB jest najrzadszą grupą krwi spośród czterech podstawowych grup krwi. Powstała w wyniku wymieszania się ludności z grupą krwi A i B. Osoby z grupą AB są najbardziej przystosowane do współczesnych warunków życia, szczególnie do częstych zmian miejsca, klimatu i stylu odżywiania. Osoby z grupą krwi AB są zwykle silne fizycznie i mają szybki metabolizm. Dzięki zastosowaniu diety odchudzającej mogą oni zgubić kilka kilogramów, utrzymać prawidłową wagę i ograniczyć pojawienie się typowych dla nich chorób.

1. Dieta a grupa krwi

Diety zgodne z grupą krwi to obecnie nie tylko sposób na schudnięcie, ale także nowy styl życia. Niektórzy dietetycy uważają, że ten sposób odżywiania się jest bzdurą i nie ma żadnego związku pomiędzy grupą krwi a dietą. Jednak, jak wykazały badania amerykańskiego naukowca, Petera D'Adamo, grupa krwi może mieć istotny wpływ na dietę i ryzyko zapadalności na niektóre choroby.

Zobacz film: "Dieta a grupa krwi"

Zdaniem specjalisty, w grupie krwi zapisany jest najlepszy dla każdego z nas sposób odżywiania się, przekazany w genach przez praprzodków. Każda grupa krwi powstawała w innym okresie rozwoju gatunkowego człowieka i związana była ze zmianą trybu życia i sposobu odżywiania się przez naszych praprzodków. To sprawiło, że pokarmy, do których nasz organizm nie jest genetycznie przystosowany, wydłużają proces trawienia. Skutkiem tego może być przetwarzanie kalorii w tłuszcz, a w konsekwencji nadwaga, a nawet otyłość. Dlatego dieta a grupa krwi jest ważną kwestią, jeśli chcemy uniknąć niepotrzebnych zaburzeń metabolizmu i problemów zdrowotnych.

Grupa krwi AB wykształciła się stosunkowo niedawno – w ciągu ostatniego tysiąclecia. Ta grupa krwi uznawana jest za najmłodszą i jednocześnie najrzadziej występującą. Jej cechą charakterystyczną jest biologiczna złożoność. Grupa krwi AB stanowi bowiem połączenie delikatności grupy A z barbarzyńską siłą grupy B. Ludzie obdarzeni grupą krwi AB są wprost stworzeni do życia w naszych czasach, epoce pośpiechu i stresów.

Osoby z grupą krwi AB genetycznie są zaprogramowani do jedzenia mięsa, jednak niezbyt dobrze je trawią. Dlatego mięso w diecie tych osób powinno występować w rozsądnych ilościach, by nie doprowadzało do magazynowania w organizmie tłuszczu. Żeby stracić na wadze, dieta dla grupy krwi AB zaleca ograniczenie mięsa, zwłaszcza czerwonego, na rzecz warzyw i sera tofu.

2. Charakterystyka diety dla grupy krwi AB

Mikstury z kawy
Mikstury z kawy

Każdy przepis na domowy peeling z kawy gwarantuje ci doskonałą regenerację i nawilżenie skóry. Kofeina...

zobacz galerię

Podczas diety dopasowanej do grupy krwi AB, spożywa się 3-5 posiłków dziennie. Posiłki te złożone są z produktów wskazanych przy grupie krwi AB. Tę dietę właściwie może stosować każdy, bo zapewnia ona niezbędne składniki odżywcze. W czasie stosowania diety zalecana jest także aktywność fizyczna.

Tyciu osób z grupą krwi AB sprzyjają:

  • czerwone mięso,
  • fasola,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • pszenica.

Produkty na skuteczne odchudzanie to w przypadku grupy krwi AB:

Produkty zalecane przy grupie krwi AB:

  • mięso: baranina, indyk, jagnię, królik. 
Owoce morza: albacore (tuńczyk), aloza, czerwony snapper, dorsz, granik, jesiotr, łosoś, makrela, nawęd żabnica, pstrąg tęczowy, pstrąg morski, sardynka, szczupak, ślimaki, morszczuk;
  • jaja i nabiał: jogurt, jogurt z owocami, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser farmer, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, serek wiejski;
  • oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek;
  • orzechy i pestki: kasztany, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych;
  • fasole i inne rośliny strączkowe: fasola czerwonej soi, fasolka czerwona, fasolka navy, fasola pinto, soczewica zielona;
  • zboża: orkisz, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka, proso, ryż dmuchany;
  • chleb i grzanki: chleb z brązowego ryżu, chleb esseński, chleb Ezechiela, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie Wasa, pieczywo chrupkie żytnie, pieczywo z prosa, wafle ryżowe;
  • ziarna i makarony: dziki ryż, makarony z mąki z kiełków pszenicy, makarony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż biały, ryż brązowy;
  • warzywa: botwinka, brokuły, burak, gorczyca, jarmuż, kalafior, kapusta bezgłowa, kiełki lucerny, karczoch jerozolimski, okra, kiełki lucerny, mniszek lekarski, oberżyna, ogórek, pasternak, pietruszka, seler, por, słodkie ziemniaki, tofu;
  • owoce: ananas, cytryna, figi suszone, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malinojeżyna, śliwki czerwone, zielone, wiśnia, winogrona czarne, zielone, czerwone, żurawina;
  • soki i napoje: sok z ciemnej wiśni, sok z marchwi, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny błotnej.
  • przyprawy: curry, chrzan, czosnek, miso, pietruszka.
  • 
herbatki ziołowe: echinacea, głóg, łopian, owoc dzikiej róży, rumianek, imbir, liście truskawek, lucerna, zielona herbata, żeń-szeń;

  • używki: kawa bezkofeinowa, herbata zielona, kawa z kofeiną.

Z powodu podatności grupy AB na raka żołądka należy unikać wszystkich przypraw marynowanych.

3. Wady i zalety diety dla grupy krwi AB

Jak każda niemal dieta, dieta grupy krwi AB ma swoje mocne i słabe strony. Do zalet tej diety należy jej zróżnicowanie – duża różnorodność zalecanych produktów pozwala komponować pełnowartościowe posiłki. Ponadto unikanie pełnotłustego mleka i jego przetworów, ze względu na nasycone kwasy tłuszczowe, wychodzi z korzyścią dla zdrowia. Nie należy jednak zapominać o wadach diety dla grupy krwi AB. Ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, które dostarcza organizmowi cennego żelaza, może prowadzić do anemii, zwłaszcza u kobiet, mających długie i obfite miesiączki.

4. Jadłospis dla grupy krwi AB

Dzień 1.

  • Śniadanie: płatki owsiane z suszoną żurawiną, syrop klonowy i mleko kozie, sok ananasowy, kawa.
  • Przekąska: szklanka mleka sojowego, winogrona.
  • Lunch: sałatka z tuńczyka z majonezem i kiełkami lucerny na chlebie żytnim, paluszki marchewkowe i selerowe, woda mineralna z cytryną.
  • Przekąska: bułeczka orkiszowa z borówką, jabłko, zielona herbata.
  • Kolacja: wątróbka z grzybami i cebulą, pieczone ziemniaki z ziołami, duszone liście mniszka lekarskiego z czosnkiem, szklanka wina.

Dzień 2.

  • Śniadanie: omlet z jednego jajka z serem feta, pomidorem i bazylią, kromka chleba migdałowo-ryżowego z konfiturami z moreli, 1/2 grejpfruta, kawa.
  • Przekąska: jogurt z plasterkami kiwi, zielona herbata.
  • Lunch: zupa cebulowa z chlebem francuskim i gruyere, mieszana sałatka.
  • Przekąska: kromka chleba ananasowego, wiśnie, herbata imbirowa.
  • Kolacja: gotowany red snajper, makaron szpinakowy z kalafiorem i czosnkiem, pokrojone na plasterki pomidory, ogórki i czerwona cebula z sosem vinaigrette.

Dzień 3.

  • Śniadanie: proso z rodzynkami i mlekiem sojowym, 1/2 grejpfruta, kawa.
  • Przekąska: garść orzeszków ziemnych, orzechów włoskich i chrupek czekoladowych, gruszka.
  • Lunch: sałatka z fasoli z czerwoną cebulą, serem kozim i cytrynowym, sosem vinaigrette, woda mineralna.
  • Przekąska: baklava, kawa.
  • Kolacja: gulasz z królika z marchwią, ziemniakami, selerem i pasternakiem, duszony szpinak z czosnkiem, francuski chleb, sałatka z owoców tropikalnych.

Dzień 4.

  • Śniadanie: jogurt z miodem, orzechami, rodzynkami, kawałki grejpfruta, zielona herbata.
  • Przekąska: serek wiejski z ananasem, herbatka z owoców z dzikiej róży.
  • Lunch: tofu sardynkowe lub lasagne tofu-pesto, sałatka z zielonych warzyw, śliwki, herbata ziołowa.
  • Przekąska: ciasteczka z masłem z orzeszków ziemnych, brzoskwinia i morele.
  • Kolacja: pierś indyka z pikantnym sosem ananasowym, sałatka z dzikiego ryżu z orzechami włoskimi, szklanka białego wina.

Dzień 5.

  • Śniadanie: 2 jajka ugotowane, świeże figi z kozim serem, tost z chleba z kiełków pszenicy z marmoladą grejpfrutową, zielona herbata.
  • Przekąska: szklanka mleka sojowo-ryżowego, jabłko.
  • Lunch: duszone owoce z serem ricotta, sok z papai.
  • Przekąska: pudding z chleba orkiszowego, kawa.
  • Kolacja: stek z tuńczyka z pomidorami wiśniowymi, brązowy ryż basmati, duszona rzepa, sałatka ze zwiędniętych warzyw z serem kozim, woda mineralna.

Dzień 6.

  • Śniadanie: sałatka cytrusowa, sok ananasowy, herbata imbirowa.
  • Przekąska: koktajl z suszonych śliwek i daktyli.
  • Lunch: Zupa z soczewicy, mieszana sałatka, woda mineralna z cytryną.
  • Przekąska: masło z orzeszków ziemnych na ryżowych krakersach, winogrona, kawa.
  • Kolacja: gulasz z królika, duszone warzywa zielone z czosnkiem, kawałek ciasta z gruszką, kieliszek czerwonego wina.

Dzień 7.

  • Śniadanie: pudding z chleba orkiszowego, winogrona, kawa.
  • Przekąska: szklanka mleka koziego, wiśnie i ananas.
  • Lunch: zupa miso z tofu, brązowy ryż, sałatka ogórkowa.
  • Przekąska: masło z orzeszków ziemnych na słodko, zielona herbata.
  • Kolacja: pieczone kotlety z jagnięcia, utłuczone słodkie ziemniaki, duszony kalafior z czosnkiem.

5. Przepisy diety dla grupy krwi AB

Ciasteczka z sera i tofu (pieczone) – przepis Yvonne Chapman.

  • Składniki: 700 g sprasowanego tofu, 2/3 szklanki mleka sojowego, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny, starta skórka z jednej cytryny, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii. Ciasto na placek: 3/4 szklanki zalecanej mąki (np. żytniej), 1/2 szklanki mąki z owsa, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżki stołowe zimnej wody.
  • Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki. Ciasto: Wymieszać suche składniki, dodać olej, później wodę i mieszać, aż całość uzyska stałą konsystencję. Rozwałkować i pociąć na 20 cm kawałki. Zrobić wgłębienia w cieście widelcem po obu stronach. Wypełnić środek miksturą z tofu, piec w temperaturze 160°C przez 30 do 45 min. Porcja na 8 osób.

Omlet z tofu.

  • Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę, 5-6 grzybów portobello, posiekanych, 200 g utartej szalotki, 1 łyżeczka japońskiej mirin lub sherry, 1 łyżeczka sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka stołowa świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra-virgin.
  • Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Wlać połowę otrzymanej masy i przykryć pokrywką patelnię. Dusić na małym ogniu przez około 15 min, aż jajka będą ugotowane. Następnie danie wyjąć z patelni i przyrządzić drugą część. Podawać ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.

Ciastka z wiórkami z chleba świętojańskiego.

  • Składniki: 1/2 szklanki oleju canola, 1 i 1/2 szklanki syropu klonowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki owsianej lub z brązowego ryżu, 1 łyżeczka sody do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki wiórków z chleba świętojańskiego (niesłodzone).
  • Przygotowanie: Nasmarować olejem dwie brytfanny i rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. W średniej wielkości misce połączyć olej, syrop klonowy i wanilię. Roztrzepać jajko i dodać je do mieszanki. Stopniowo dodawać mąkę i sodę do pieczenia, aż do momentu osiągnięcia gęstej konsystencji. Zagnieść w cieście wiórki z chleba świętojańskiego i nakładać łyżką na wysmarowaną blachę. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 min, dopóki ciasteczka nie zrobią się lekko brązowe. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Porcja na 3 lub 4 osoby.

Tabbouleh.

  • Składniki: 1 szklanka gotowanego prosa, 1 pęczek siekanej zielonej cebuli, 4 pęczki siekanej pietruszki, 1 pęczek siekanej mięty lub 2 łyżki stołowe suszonej mięty, 1 duży ogórek, obrany i posiekany, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka soli.
  • Przygotowanie: Wsypać proso do dużego naczynia. Dodać posiekane warzywa i dobrze wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryn i sól. Podawać na świeżych liściach zielonej sałaty. Całość tworzy smaczną przekąskę lub sałatkę piknikową. Porcja na 4 osoby.

Tofu sardynkowe.

  • Składniki: 1 puszka sardynek bez ości, 2 plasterki (po 2,5 cm) średniego lub twardego tofu, 1/4 łyżeczki startego chrzanu, szczypta octu jabłkowego, oliwa z oliwek.
  • Przygotowanie: Ugnieść sardynki widelcem i połączyć z tofu. Dodać chrzan i ocet. Wymieszać dokładnie składniki. Formować nieduże kotleciki. Gotować je w oliwie w ciężkim rondlu aż do zbrązowienia po obu stronach. Można je również opiekać w ruszcie. Podawać z sałatą. Porcja na 2 osoby.

Lasagne tofu-pesto.

  • Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella lub ricotta, 1 jajko (do wyboru), 2 paczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 9 szklanek ryżu lub lasagne z makaronu orkiszowego, gotowane, 4 szklanki sosu pesto (może być mniej), 1 szklanka wody.
  • Przygotowanie: Wymieszać tofu z jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Warstwę jednej szklanki sosu umieścić w brytfannie 24 × 38 cm. Następnie ułożyć warstwę makaronu, dodać ser, a następnie sos. Powtarzać te czynności aż do zakończenia makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180°C od 30 do 40 min. Porcja na 4 do 6 osób.

Zupa z soczewicy.

  • Składniki: 2 kostki bulionu warzywnego, 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, curry, papryka słodka, sól, pieprz.
  • Przygotowanie: Do 1,5 litra gotującej się wody wrzucić 2 kostki warzywne. Do gotowego wywaru z warzyw wrzucić szklankę czerwonej soczewicy. Przyprawić curry (ok. 2 łyżki), papryką słodką, solą i pieprzem. W międzyczasie pokroić cebulę na małe części i razem ze zmiażdżonym czosnkiem smażyć na patelni. Gdy cebula się zeszkli, dodać ją do gotującej się zupy curry z soczewicą. Zupę curry z soczewicy gotować na małym ogniu i pod przykryciem jeszcze ok. 20-25 min. Podawać ciepłą.

Zupa cebulowa.

  • Składniki: 2 duże cebule, 1 marchewka, 4 łyżki białego wina, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju (dzięki temu masło się nie przypali), pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy – 1/2 łyżeczki, sól, pieczywo francuskie, ser gruyere (lub ew. inny miękki).
  • Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W rondlu rozpuścić łyżkę masła i łyżkę oleju. Dodać cebulę i dusić, mieszając od czasu do czasu, aż będzie złoto-brązowa. Cebulę zalać 3/4 litra wrzącej wody, dodać obraną, przekrojoną na pół marchewkę, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego oraz pieprz czarny i sól do smaku. Gotować 20 min. Pod koniec gotowania dodać wino. Pieczywo na grzanki zrumienić w piekarniku lub tosterze. Ser zetrzeć na tarce. Zupę podawać gorącą, z grzankami, posypaną serem.

Dieta dla osób z grupą krwi AB to dieta odchudzająca, stawiająca na spożycie ryb i owoców morza, które są wyjątkowo zdrowe, gdyż zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak jeśli zauważymy pogorszenie stanu zdrowia, szczególnie ze strony układu pokarmowego, należy odstawić dietę. Nie jest ona uznana za skuteczną przez większość dietetyków.

Następny artykuł: Dieta grupy krwi B

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!