Dieta na odporność

Odporność organizmu jest bardzo ważna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie czy grypę nie jest trudno. Szczególnie narażone na obniżenie odporności są małe dzieci, ale nie tylko. Szybki tryb życia, stresto tylko niektóre czynniki przyczyniające się do zaburzenia odporności u dorosłych. Jak wiadomo, najlepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego też warto znać naturalne metody wzmacniania odporności. Niezmiernie ważna jest tutaj odpowiednia dieta na odporność.

Jedz to, co kochasz i chudnij

Co można jeść w diecie na odporność?

Latem w codziennym jadłospisie znajduje się dużo owoców i warzyw, ponieważ jest ich dostatek w tej porze roku. Zimą niestety ich brakuje, a więc nasze posiłki ubogie są w witaminy i minerały. Nasza dieta powinna więc być bogata w warzywa i zioła. Często w obecnym szybkim trybie życia gotujemy najczęściej proste dania, bo ich przyrządzenie zajmuje mało czasu. Nie musimy tego zmieniać, jednak możemy je lekko urozmaicić, poprzez właśnie zioła, przyprawy i warzywa.

Do niezbędnych produktów, które powinny znaleźć się w naszej diecie, należą:

  • Pomidory – źródło potasu, likopenu, witaminy C i beta-karotenu,
  • Ciemne pieczywo – bogate w witaminy z gruby B, magnez,
  • Szczypiorek – zawiera witaminę C, beta-karoten,
  • Brokuły – bogate w beta-karoten, selen, wapń i kwas foliowy,
  • Kapusta – źródło dużej ilości witaminy C,
  • Czosnek – zawiera związki bakteriobójcze i grzybobójcze,
  • Ryby – bogate w cynk, fosfor, jod, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Jogurty i fermentowane napoje mleczne – źródło bakterii probiotycznych.

A także mód, orzechy i nasiona, cykoria, kasza gryczana czy natka pietruszki.

Dieta na wzmocnienie odporności powinna bazować na zupach i bulionach warzywnych, bowiem wiele soli mineralnych przechodzi do wywaru. Można stosować także mrożone warzywa. Taki proces jak mrożenie powoduje minimalne straty minerałów i witamin, a więc w czasie, gdy jest niedostatek świeżych warzyw, mrożonkibędą najkorzystniejsze. W przyrządzaniu dań i deserów zaleca się także stosowanie mrożonych owoców, jak maliny czy truskawki.

Jak prawidłowo jeść, aby wzmocnić odporność?

Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także jak często. Aby wzmocnić odporność, dziecko powinno jeść 5 posiłków dziennie – niezbyt obfitych, ale wartościowych. W każdym z nich powinno znaleźć się jakieś warzywo lub owoc. Należy pamiętać, iż 5 lekkich posiłków nie zastąpi 2-3 obfite posiłki. Organizm wymaga stałego dostarczania energii. Przejedzenie natomiast spowoduje, iż pojawi się uczucie zmęczenia, organizm będzie ociężały, niechętny na żadną aktywność fizyczną. Zaś do kolejnego posiłku będzie dużo czasu, w wyniku czego szybko pojawi się uczucie głodu. To z kolei spowoduje, że dziecko zje znów za dużo i koło się zamyka. Witamina C, która odpowiedzialna jest za naszą odporność, szybko ulega rozkładowi w organizmie, dlatego też należy ją ciągle uzupełniać.

Niezmiernie ważny jest fakt, iż nie wolno wyjść z domu bez śniadania. To ono napędza nas na cały dzień pracy. W przypadku niezjedzenia śniadania w domu, w pośpiechu życia nie mamy czasu na zjedzenie go w pracy, czekamy więc do lunchu czy obiadu. Może i da się wytrzymać, ale pamiętajmy, że bez minerałów i witamin dostarczanych w śniadaniu nie pracujemy tak wydajnie i sprawnie, jak normalnie!

Komentarze (3)
~terapia-dieta.pl
~terapia-dieta.pl 7 miesięcy temu

Ważne pytanie - czy jest to dieta dopasowana do procesu BUDOWY naturalnej odporności immunologicznej, czy jej stymulacji? Wspieranie to troszkę inna rzecz niż budowanie od podstaw. Buliony warzywne, czosnek, brokuły i inne warzywa z dodatkiem owocu wzmocnią odporność, stymulując komórki układu immunologicznego, natomiast nie zbudują ich siły. Stymulując coś, co jest słabe w podstawach, nie osiągniemy oczekiwanego rezultatu. To tak, jakby wysłać całą armię żołnierzy na bitwę, nie dając im żadnej broni i jednocześnie zagrzewając ich do walki. Przede wszystkim dieta budująca odporność powinna opierać się na niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT Omega 3) hamujących stany zapalne i będących naturalnym budulcem układu nerwowego i immunologicznego organizmu. Poza Omega 3 dodatkowo opisywany przez nas często Skwalen - składnik olejów rybich, pozwalający rekinom i rybom głębinowym na życie w skrajnych warunkach, na niskich głębokościach. Zawarty w ich tłuszczach, wchłaniany o wiele lepiej do organizmu niż ten z Amaranthusa. Dodatkowo alkiloglicerole przeciwdziałają nowotworom. Po zabezpieczeniu obecności tych substancji w spożyciu dziennym, można działać w aspekcie stymulowania odporności witaminami i innymi składnikami zawartymi w warzywach, owocach i produktach roślinnych.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta na zimę
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Dieta na zimę
Dieta na zimę

Dieta rozgrzewająca

i zarazem zdrowym. Dlatego też jak najszybciej rozpocznijmy dietę rozgrzewającą! Napoje w diecie rozgrzewającej Dieta rozgrzewająca składa

Dieta na zimę

Przepis na rosół, który zwalczy objawy przeziębienia

Przedstawiamy przepis na rosół nazywany również żydowską lub domową penicyliną. Nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim, stawia na nogi. Aż trudno uwierzyć, że trochę warzyw i kawałek kurczaka mogą mieć takie działanie. Najlepiej, jeżeli domowa...

Zdrowe odżywianie

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO)

Jak ustrzec się przed infekcją? (WIDEO) Odtwórz wideo

profilaktyki infekcji. Są to na przykład: zdrowa dieta na odporność, pełna witamin i minerałów; sport, regularna aktywność fizyczna, najlepiej (...) Infekcje szczególnie często atakują w sezonie jesienno-zimowym,...

Kontrowersje wokół szczepień

Rola układu odpornościowego (WIDEO)

Rola układu odpornościowego (WIDEO) Odtwórz wideo

Wraz z nadejściem jesieni jednym z najpopularniejszych tematów jest wzmacnianie odporności. Chłodniejsze, deszczowe dni sprzyjają (...) , bakteriami oraz substancjami toksycznymi. W obrębie układu immunologicznego wyróżnia się dwa rodzaje...

Żywność ekologiczna

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna a odporność

Żywność funkcjonalna na odporność Produkty, którymi się żywimy mają duży wpływ na naszą odporność, a co za tym idzie - rownież na nasze zdrowie.