Dieta z mrożonki

Chcesz schudnąć w okresie jesienno-zimowym, kiedy świeże owoce i warzywa nie są łatwo dostępne? Nie martw się, możesz skorzystać z diety z mrożonek. Dieta odchudzająca, której podstawą są mrożone warzywa i owoce, jest bardzo prosta do przygotowania, tania i – co najważniejsze – zdrowa, bo wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców jest zbliżona do świeżych. Dieta z mrożonki z łatwością pomoże ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów, a przy tym przygotowanie posiłków nie zajmie ci zbyt wiele czasu.

Czy dieta cud istnieje?

Wartość odżywcza mrożonych warzyw i owoców

Dieta z mrożonek jest naprawdę smaczna i zdrowa, ponieważ zawiera niezbędne witaminy i sole mineralne. Jesienią, zimą czy wczesną wiosną, gdy świeże owoce i warzywa nie są tak łatwo dostępne, a te obecne na rynku straciły już wiele składników odżywczych, z powodzeniem możesz zjadać mrożonki. Warzywa i owoce podczas mrożenia nie tracą witamin i soli mineralnych. Są to zdrowe produkty, a przygotowanie z nich obiadu zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy je wrzucić do garnka lub na patelnię, podgrzać i gotowe.

Oto kilka prostych zasad, które powiedzą ci, jakie produkty powinnaś rozmrozić przed przygotowaniem, a jakie możesz od razu po wyjęciu z zamrażalnika wrzucić na patelnię lub do wody:

  • filetów rybnych i mrożonych warzyw przed smażeniem lub gotowaniem nie trzeba rozmrażać,
  • owoce należy rozmrażać przez 3 godziny przed jedzeniem w pokojowej temperaturze lub przez 6 godzin w lodówce, a później w temperaturze pokojowej przez godzinę,
  • mięso należy rozmrozić tuż przed przyrządzeniem,
  • gotowe dania możesz przyrządzać bez ich rozmrażania.

Jadłospis dla diety z mrożonek

Poniżej przedstawiamy jadłospis na tydzień. Taka optymalna dieta dostarczy ci około 1000 kcal dziennie, zawiera mrożone warzywa i owoce. Pamiętaj, by każdego dnia zjadać pięć posiłków, co uchroni cię przed atakami głodu i utrzyma stężenie glukozy we krwi na stałym poziomie. Jest to bardzo zdrowa dieta, która dzięki dużej ilości owoców i warzyw dostarczy twojemu organizmowi niezbędne witaminy i minerały oraz błonnik. Jak wiadomo, błonnik w diecie jest niezbędny, gdyż zapobiega zaparciom.

Dzień 1

  • Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych malin.
  • Drugie śniadanie: sok z marchwi, pół grahamki z twarogiem, sałatą i pomidorem.
  • Obiad: gotowany ziemniak, duszona pierś z kurczaka, gotowana fasolka i kalafior (1/4 opakowania).
  • Podwieczorek: naturalny jogurt z mrożonymi jagodami.
  • Kolacja: pół szklanki ryżu z połową opakowania mieszanki warzywnej.

Dzień 2

  • Śniadanie: 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych truskawek.
  • Drugie śniadanie: sok z jabłek i marchwi, pół grahamki z wędliną drobiową, sałatą i czerwoną papryką.
  • Obiad: 2 ziemniaki, mrożony morszczuk z ziołami, marchewka z groszkiem z mrożonki.
  • Podwieczorek: koktajl z mrożonymi malinami i bananem.
  • Kolacja: szklanka makaronu z mrożonymi warzywami.

Dzień 3

  • Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, ser żółty, pomidor oraz biała rzodkiew.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką i ogórkiem zielonym, sok z czarnej porzeczki.
  • Obiad: pół opakowania mrożonych brokułów i 1/4 mrożonej kukurydzy, 15 dag mrożonych uszek lub tortellini.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny z mrożonymi jagodami.
  • Kolacja: pół szklanki ryżu z połową opakowania mieszanki warzywnej.

Dzień 4

  • Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych malin.
  • Drugie śniadanie: koktajl z mrożonych jagód i malin.
  • Obiad: 12 dag mrożonej ryby, pół opakowania mieszanki warzywnej.
  • Podwieczorek: mus z mrożonych owoców (truskawki, czarne porzeczki).
  • Kolacja: mrożone cannelloni ze szpinakiem.

Dzień 5

  • Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych czarnych porzeczek.
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką i pomidorem, sok pomarańczowy.
  • Obiad: zupa z połowy opakowania mieszanki warzywnej i piersi z kurczaka.
  • Podwieczorek: jogurt naturalny z mrożonymi truskawkami.
  • Kolacja: sałatka z gotowanych warzyw – żółtej fasolki szparagowej, marchewki i ryżu.

Dzień 6

  • Śniadanie: herbata miętowa, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych czarnych jagód.
  • Drugie śniadanie: sok jabłkowy, pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką, czerwoną papryką.
  • Obiad: połowa opakowania włoszczyzny z dwiema kostkami mrożonej ryby, ziemniak, zielony groszek.
  • Podwieczorek: kefir z mrożonymi malinami.
  • Kolacja: duszone, mrożone warzywa z pieczarkami oraz kaszą gryczaną.

Dzień 7

  • Śniadanie: kawa z mlekiem, 2 kromki chleba, twarożek z połową szklanki mrożonych truskawek.
  • Drugie śniadanie: sok marchewkowy, pół grahamki z twarogiem, sałatą, szynką, ogórkiem zielonym, posypanej natką pietruszki.
  • Obiad: pierś z kurczaka z mrożonymi warzywami.
  • Podwieczorek: maślanka z łyżką kiełków słonecznika oraz z mrożonymi truskawkami.
  • Kolacja: sałatka z mrożonych warzyw.

Jeśli zostaną zachowane warunki przechowywania warzyw i owoców, to nie musisz się martwić o ich wartość odżywczą.

Komentarze (39)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Skuteczna dieta odchudzająca - wpływ diety na zdrowie, zasady zdrowego odchudzania, najskuteczniejsze diety
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz

bez zawartości cukru), a truskawki zjeść wraz z twarogiem. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy posiłek stanowiący źródło długotrwałej energii. Mrożonki wcale (...) techniki mrożenia umożliwiają zachowanie w ich składzie nawet 90% składników...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Najlepsze warzywa na mrożonki

Najlepsze warzywa na mrożonki

Zdrowsze niż przywożone z daleka W naszym klimacie to zupełnie naturalne, że późną jesienią i zimą sięgamy po mrożonki. Są zdrowsze niż przywożone (...) w przechowywanych w ten sposób jarzynach. Zachowuje też dobrze barwę oraz składniki...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

"Złe jedzenie", które jest dla ciebie dobre

nie są takie złe, a wręcz nawet korzystnie działają na zdrowie. Zastanawiasz się, o które produkty chodzi? Mrożonki Panuje przekonanie, że różnorodne (...) mrożonki, takie jak warzywa oraz owoce, w trakcie procesu mrożenia...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Te produkty powinny być na talerzu razem

Te produkty powinny być na talerzu razem

bądź piec je w worku foliowym bez użycia tłuszczu. Mrożonki Dostępne w wielu punktach spożywczych mrożonki są przygotowywane w taki sposób, aby warzywa

Urologia i nefrologia

Dieta dla chorych na wypalenie nadnerczy

Dieta dla chorych na wypalenie nadnerczy

tych narządów jest zaburzona. **W efekcie nie wydzielają one odpowiedniej ilości kortyzolu. Jedną z przyczyn tego stanu jest zła dieta. ** Objawami (...) się, depresja, apatia czy też zaburzona równowaga elektrolitowa. **Możemy sobie...

Zasady przechowywania żywności

Produkty, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce

Produkty, które nie powinny znaleźć się w zamrażarce

się, warzywa będą zgniłe i rozmiękłe. Zapomnij wówczas o ich walorach smakowych i odżywczych. Sprawdź koniecznie: Oto najlepsze warzywa na mrożonki (...) mniejszą porcję niż przechowywać dania w zamrażarce. Sprawdź koniecznie: Dla...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

rozwiązanie. Mrożonki są bardzo zdrowe - kryją się w nich cenne witaminy i składniki mineralne. Pakowana zielenina Pakowane zielone warzywa

Zupy

Dlaczego warto jeść zupy?

Dlaczego warto jeść zupy?

, które kosztują niewiele, a są pełne wartości odżywczych. Wielką zaletą zup jest ich uniwersalność - możemy wykorzystywać ulubione warzywa, mrożonki, produkty sezonowe, różne przyprawy i za każdym razem otrzymamy inne danie.