Warunki przechowywania warzyw

Warzywa stanowią najcenniejsze źródło witamin i składników mineralnych. Są ważnym składnikiem zdrowej diety i podstawą racjonalnego sposobu odżywiania. Aby zachowywać prozdrowotne właściwości warzyw, konieczne jest przechowywanie ich w odpowiednich warunkach. Warzywa zimą mogą być prawie tak smaczne i zdrowe jak latem, ale należy je mrozić, konserwować lub przechowywać w odpowiednich warunkach. Sposoby przechowywania warzyw są różne i nie ma uniwersalnych zasad przechowywania dla wszystkich jarzyn.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Właściwości warzyw

Zdrowe jedzenie - warzywa

Superprodukty zawierają wiele ochronnych i zwiększających energię składników, a jedzenie ich przynosi większe korzyści niż zażywanie suplementów witam...

Warto przypomnieć, jakie właściwości mają warzywa i dlaczego warto je jeść. Warzywa zawierają:

  • białko – zielony groszek, bób, kukurydza, brukselka.
  • skrobię – kukurydza, zielony groszek, bób, korzeń pietruszki, seler.
  • beta-karoten – marchewka, warzywa liściaste, dynia, kabaczek, brokuły.
  • witaminę C – warzywa kapustne, papryka, chrzan, natka pietruszki, szpinak.
  • witaminę E – dynia, brukselka, biała kapusta, szpinak, natka pietruszki.
  • Jedzenie warzyw zawierających witaminy antyoksydacyjne A, C, E chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Warzywa są bogate również w: kwas foliowy, witaminę P, witaminę K, witaminę E. Do składników mineralnych, które znajdują się w warzywach, należą: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. Składniki mineralne utrzymują równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Warzywa są również doskonałe do walki z otyłością czy różnego typu infekcjami. Składniki zawarte w warzywach doskonale chronią nasze serce i układ krążenia. Są również bakterio- i grzybobójcze.

Warzywa zimą

Wiadomo, że warzywa, które pochodzą z przydomowego ogródka są najsmaczniejsze i najzdrowsze. W zimie dostępne warzywa nie mają już tylu witamin i składników mineralnych. W czasie przechowywania warzyw w piwnicy zachodzi proces rozkładu cukrów złożonych na cukry proste. Ponadto po kilku miesiącach przechowywania ich w piwnicy tracą wodę, co powoduje, że są mniej jędrne i lżejsze. Również witamina C ulega rozkładowi. Długi okres przechowywania sprawia, że są narażone na atak drobnoustrojów i grzybów. Co zrobić, aby warzywa zachowały świeżość? Jeżeli chcemy, aby nasze warzywa były długo świeże, musimy przechowywać je w odpowiedniej temperaturze i wilgotności.

Najlepiej, kiedy przechowujemy warzywa w niskiej temperaturze i optymalnej wilgotności. Dzięki temu uchronimy je przed wyschnięciem, więdnięciem, a także rozwojem pleśni i gniciem. Warzywa nie powinny być trzymane w foliowych, szczelnie zamkniętych opakowaniach, ponieważ takie przechowywanie warzyw spowoduje ich gnicie.

Przechowywanie warzyw

Warzywa powinny być przechowywane zimą w określony sposób. Niektóre mogą być przechowywane w spiżarni, inne muszą być mrożone. Zobacz, jak wygląda to w przypadku poszczególnych owoców.

  • w temperaturze ok. 1 stopnia C, przez 4-6 miesięcy mogą być przechowywane: buraki, cebula, czosnek, chrzan, marchewka, pietruszka, rzodkiewka, seler, por, kapusta biała, czerwona i włoska,
  • w temperaturze 10 stopni C, przez parę tygodni możemy przechowywać: kalarepę, kalafior, kapustę pekińską, cukinię, brukselkę, dynię, oberżynę, paprykę, niedojrzałe pomidory, seler naciowy,
  • w temperaturze 10-12 stopni C, mniej niż dwa tygodnie możemy przechowywać: zielony bób, cykorię, brokuły, fasolkę szparagową, ogórki,
  • przez 2-3 dni w temperaturze 12 stopni C, przechowujemy: zielony groszek, kukurydzę, dojrzałe pomidory, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, sałatę, szczaw, szparagi, szpinak,
  • Warzywa kiszone – dzięki kiszeniu warzyw nadajemy im określone walory smakowe. Zapobiegniemy również rozwojowi drobnoustrojów. Kiszenie potraw i warzyw powoduje, że mogą być trzymane nawet przez kilka miesięcy.
  • Warzywa mrożone – nie tracą wartości odżywczych i są nadal cennym źródłem witamin. Przechowywanie żywności w zamrażalce jest coraz popularniejsze, dzięki czemu możemy zmniejszyć straty witamin, soli mineralnych i spożywać świeże jarzyny przez cały rok.
  • Warzywa w occie – ocet chroni warzywa przed psuciem oraz przed zmianą koloru. Ponadto nadaje warzywom charakterystyczny smak, ale niestety obniża zawartość witamin, a poszczegółne składniki odżywcze tracą swoją wartość.

Podczas przygotowania warzyw należy pamiętać o następujących zasadach:

  • Warzywa przed spożyciem należy myć szczotką pod bieżącą wodą.
  • Nie należy ich obierać grubo – najcenniejsze składniki znajdują się pod samą skórką.
  • Obierać należy za pomocą narzędzi ze stali nierdzewnej.
  • Nie moczyć.
  • Najlepiej gotować na parze.
  • Z dodatkiem mleka gotować: kalafior, brokuły, szparagi, kapustę białą.
  • Do surówki używać warzyw dopiero co obranych.
  • Wywary warzywne można użyć do przygotowywania zup i sosów.

Warzywa są zdrowe i smaczne. Dlatego pamiętajmy, aby znajdowały się na naszym talerzu codziennie.

 

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zasady przechowywania żywności
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zasady przechowywania żywności
Zasady przechowywania żywności

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO)

Jak myć warzywa i owoce? (WIDEO) Odtwórz wideo

Myjąc warzywa i owoce przed jedzeniem, usuwamy z nich piach i błoto, ale także larwy pasożytów, np. tasiemca. Dokładne wypłukanie pod bieżącą wodą pozbawi rośliny środków ochrony przed pasożytami czy szkodliwych resztek nawozów sztucznych. Umyte warzywa...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać kawę?

Odpowiednie przechowywanie kawy jest niezbędne, by długo cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety, wiele osób nie wie, jak przechowywać kawę (...) przechowywanie. Najważniejsze jest ograniczenie...

Zasady przechowywania żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

Próżniowe przechowywanie żywności

próżniowo zapakowane płatki śniadaniowe. Jednak w przypadku mięsa i nabiału niska temperatura jest niezbędna. Warto mieć w pamięci zasady przechowywania żywności, aby nie doszło do zatrucia pokarmowego...

Zasady przechowywania żywności

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

Jak prawidłowo zamrażać produkty? (WIDEO)

W lecie mamy ogromny wybór owoców i warzyw. Jeżeli chcemy z nich skorzystać również w zimie, warto je mrozić latem. Należy jednak pamiętać, że im więcej wody ma owoc, tym krócej może być przechowywany w zamrażalniku. Warto zadbać również...

Zasady przechowywania żywności

Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? (WIDEO)

Wędliny, owoce, warzywa to najczęstsze produkty, które przechowujemy w lodówce. Wiele osób twierdzi, że artykuły spożywcze schowane do lodówki zaraz po ich zakupie dłużej zachowają swoją świeżość. Jednak jak się okazuje nie wszystkim...

Zasady przechowywania żywności

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

Jakie niebezpieczeństwa czyhają na nasze zdrowie w lodówce?

się jedynie po zjedzeniu czegoś nieświeżego lub kupionego na mieście? Otóż zbyt długo lub źle przechowywane jedzenie może również zaszkodzić naszemu (...) nie są w stanie ich zniszczyć. Uniknąć można ich poprzez dokładnie mycie owoców,...

Zasady przechowywania żywności

Przechowywanie żywności w lodówce

żywności powinny być poddawane działaniu niskiej temperatury. Zanim schowasz coś do lodówki, weź pod uwagę zasady przechowywania żywności. W lodówce (...) Przechowywanie...

Zasady przechowywania żywności

Jak przechowywać herbatę?

wie, jak przechowywać herbatę, by na długo zachowała świeżość i aromat. Najczęściej trzymamy herbatę w papierowym pudełku, w którym została kupiona (...) , ale nie jest to dobry pomysł. Herbata szybko przyjmuje zapachy z otoczenia i...

Zasady przechowywania żywności

Jak wybrać najlepszą lodówkę?

energetyczne. Klasa **** gwarantuje mrożenie w temperaturze -24 stopni, co oznacza, że zamrożoną żywność możesz przechowywać nawet przez 1 rok (...) zamrażalnik na dole, co pozwoli Ci wygodnie przechowywać...