Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Przechowywanie warzyw

Avatar placeholder
05.09.2013 14:30
Przechowywanie warzyw
Przechowywanie warzyw

Przechowywanie warzyw nie jest łatwe, ponieważ są to produkty spożywcze, które dość szybko się psują, jeśli są nieodpowiednio przechowywane. Co więcej, wiele warzyw jest wrażliwych na niską temperaturę, w której tracą smak i cenne właściwości odżywcze. Jak przechowywać warzywa, by przez długi czas pozostawały świeże i smaczne? Istnieje kilka prostych sposobów na to, by jarzyny dłużej nadawały się do spożycia. Istotną rolę odgrywa między innymi temperatura przechowywania warzyw.

1. Warunki przechowywania warzyw

Jeśli chcesz, by zakupione przez ciebie warzywa były dłużej świeże i smaczne, zastosuj się do poniższych wskazówek:

  • Wybieraj jedynie świeże produkty. Przechowywanie żywności nie będzie problemem, jeśli podczas zakupów postarasz się wybrać te wyglądające na najbardziej świeże, a przy tym nie będziesz robić dużych zapasów jedzenia.
  • Nie kupuj uszkodzonych warzyw. Drobne nakłucie czy zgniecenie jest miejscem, gdzie będą wnikać i rozwijać się drobnoustroje. Poza tym pamiętaj, że szkodliwe mikroorganizmy namnożone w miejscu uszkodzenia będą atakowały także inne, zdrowe warzywa, znajdujące się w tej samej torbie.
  • Pamiętaj, że lepiej nie kupować dobrze oczyszczonych warzyw. Jeśli na marchewce znajduje się niewielka ilość ziemi, będzie ona nadawała się dłużej do spożycia. Podobnie jest z innymi warzywami.
  • Nie dziel produktów spożywczych. Przechowywanie marchewki pokrojonej na małe kawałki jest znacznie mniej skuteczne niż w całości. Dlatego warzywa szatkuj tuż przed przygotowaniem posiłku lub przed zjedzeniem ich.
  • Bezpieczne przechowywanie owoców i warzyw wymaga odpowiedniej temperatury. Niestety nie jest to takie łatwe, ponieważ każde warzywo lubi inną temperaturę. Wskazówką przy ustawieniu temperatury chłodzenia może być fakt, w jakiej temperaturze warzywo rośnie. Temperatura powinna być do niej zbliżona. Zatem błędem jest trzymanie owoców tropikalnych w lodówce.

2. Jak właściwie przechowywać jedzenie?

Przechowywanie jedzenia rządzi się określonymi regułami. Poniżej zostały przedstawione najważniejsze zasady przechowywania żywności:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
  • Ogranicz dostęp promieni słonecznych, chyba że warzywo jest niedojrzałe.
  • Ogranicz utratę wilgoci. Zatem sałatę czy szpinak warto włożyć do pojemnika z pokrywką lub do foliowej reklamówki.
  • Jednak pamiętaj, że zbyt duża wilgoć to z drugiej strony także nie jest dobry sposób na przechowywanie. Jeśli warzywo puszcza soki, wycieraj je delikatnie papierowym ręcznikiem. Po tym względem najtrudniejsze do prawidłowego przechowania są grzyby, dlatego można przechowywać je w papierowym woreczku, który będzie pochłaniał wilgoć. Nie zostawiaj grzybów w plastikowym opakowaniu.
  • Zwróć uwagę na inne produkty. Okazuje się, że dobre warunki przechowywania żywności nie zostaną stworzone w obecności bananów, ponieważ produkują one gaz etylenowy, który przyspiesza proces dojrzewania.
  • Pamiętaj, że przechowywanie niektórych warzyw w lodówce nie służy im. Najbardziej wrażliwe na niską temperaturę są pomidory. Poza tym nie powinno się chłodzić ogórków czy cukinii.

Nieprawidłowe przechowywanie warzyw może sprawić, że utracą one cenne dla zdrowia człowieka witaminy i składniki mineralne. Poza tym nieświeże warzywa nigdy nie będą tak smaczne, jak te świeżo zerwane i odpowiednio przechowywane. Dlatego też warto zapoznać się z wyżej wymienionymi radami, które pomogą przeciwdziałać więdnięciu warzyw.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze