Witaminy i minerały

Witaminy i składniki mineralne są ważnymi składnikami naszej diety. Ale oprócz tego, że należy zwracać uwagę na ilość przyjmowanych dziennie witamin i minerałów, należy również wiedzieć, jakie powinny być odpowiednie ich proporcje. Jest to ważne, ponieważ połączenie niektórych witamin i minerałów może wpływać negatywnie na przyswajalność jednych z nich. Również nasze nałogi, takie jak palenie tytoniu, picie alkoholu i nadmierna ilość kawy lub mocnej herbaty, źle wpływają na przyswajanie niektórych związków.

Polecane wideo:

Przyswajanie witamin

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach będą lepiej się wchłaniać, jeśli równocześnie naszemu organizmowi zostaną dostarczone niewielkie ilości tłuszczu, dlatego nie można ich całkowicie wyeliminować z diety. Witamina D i A częściej występuje w produktach mlecznych pełnotłustych niż chudych. Również witaminy E i K rozpuszczają się tylko w tłuszczach – dlatego dietetycy alarmują, że osoby będące na diecie powinny spożywać przynajmniej dwie łyżeczki oliwy z oliwek dziennie. Dotyczy to również karotenoidów, czyli barwników roślinnych nadających owocom i warzywom barwę żółtą, pomarańczową i czerwoną. Dobrym sposobem na wprowadzenie tłuszczu do diety jest dodawanie np. do sałatki z marchewki czy pomidora odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowując sałatkę z pomidora, warto dodać pełnotłusty twarożek, który uwolni likopen – karotenoid zawarty w pomidorach. Tak więc nie musimy wprowadzać do naszej diety niezdrowych, tłustych składników – wystarczy tylko trochę pomysłowości.

Nienasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6 – są niezbędne w naszym organizmie. Dlatego należy przeciwdziałać ich utlenianiu, a pomoc niosą przeciwutleniacze, czyli witamina E. Dlatego, kiedy planujemy nasz posiłek, warto pomyśleć o połączeniu olejów roślinnych, ryb morskich z zielonymi warzywami, szpinakiem, czosnkiem czy orzechami. Łącząc pomidory, paprykę, kapustę ze świeżymi ogórkami, narażamy się na utratę witaminy C. Witamina C jest rozkładana przez enzym - askorbinazę - występujący w świeżych ogórkach.

Przyswajanie wapnia i żelaza

Wapń, który jest niezbędny dla naszego organizmu, dla lepszej przyswajalności potrzebuje laktozy, czyli cukru mlecznego oraz witaminy D. Dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia jest mleko i jego przetwory, a w szczególności produkty o większej zawartości tłuszczu. Przyswajalność witaminy D spada wraz z przyjmowaniem produktów bogatych w błonnik czy kwasy szczawiowe, takich jak kawa, herbata, szpinak, szczaw, rabarbar. Rolę taką spełniają również fityniany zawarte w produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych. Związki te wiążą wapń, dlatego staje się on niedostępny dla organizmu. Dlatego, planując swój posiłek z powyższymi produktami, warto zadbać, aby znalazły się w nim również produkty zawierające wapń, np. picie kawy z mlekiem lub spożywanie szpinaku w połączeniu z sadzonym jajkiem.

Żelazo jest szczególnie ważne dla kobiet, dzieci oraz wegetarian. Niestety, często się zdarza, że najczęściej to właśnie tego pierwiastka brakuje w naszym organizmie. Żelazo występuje w mięsie – gdzie jest najbardziej cenne, ale również w roślinach. Witamina C i kwasy organiczne zwiększają przyswajalność żelaza, dlatego warto łączyć np. produkty mięsne z kapustą i ziemniakami. Aby przyswajalność żelaza była większa, można łączyć mięso z roślinami, które zawierają również żelazo.

Czynniki wpływające na zmniejszoną przyswajalność żelaza:

  • dieta wysokobłonnikowa,
  • picie dużych ilości kawy,
  • picie dużych ilości herbaty.

Planują posiłek czy idąc na zakupy, warto pomyśleć, jak znaleźć odpowiednie proporcje pomiędzy witaminami i minerałami, aby nasz posiłek był wartościowy. Poza tym warto jeść dużo owoców i warzyw, aby zapewnić odpowiednią ilość witamin.

Katarzyna Wieczorek, ponad rok temu

Zbilansowana dieta

Komentarze (5)
~Maria
~Maria ponad rok temu

Słodkie mleko zwierz. to trucizna numer jeden nawet dla zdrowego człowieka. Osoby chore na tle ukł.pokarmowego zero mleka i nabiału do końca życia. Zdrowe osoby mogą jadać tylko nabiał. W w/w przekąskach nie wolno łączyć mleka i nabiału z innymi produktami - bo chorujemy, nie mamy wcale witamin, bo łączenie mleka i nabiału z innymi produktami blokuje wchłanianie się wit. do ciała człowieka z tych drugich zdrowych produktów. Kawa + mleko równa się choroba-AZS, astma, nabyta cukrzyca, bóle mięśni i stawów, osteoporoza, chore nerki bardzo złe łączenia z a dużych ilości białka- nie ma metabolizmu, białko się nie wchłania zalega w nerkach i je uszkadza....to tak w jak największym skrócie

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Suplement Bioton Witaminy i Minerały prodiab

Suplement Bioton Witaminy i Minerały prodiab

Bioton Witaminy i Minerały prodiab Suplement Bioton Witaminy i Minerały prodiab wspomaga pracę układu odpornościowego, chroni organizm przed wolnymi rodnikami i ma korzystny wpływ na...

Dieta przyszłej mamy

Badania kontrolne w ciąży

Badania kontrolne w ciąży

Podczas badań kontrolnych warto skonsultować z lekarzem suplementy diety dla kobiet w ciąży, aby zapewnić swojemu dziecku już od początku niezbędne minerały i witaminy.

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jedzenie a długowieczność

Jedzenie a długowieczność

Świeże warzywa, owoce i rośliny strączkowe to podstawa zdrowej diety. Takie dania są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.

Zasady pielęgnacji włosów

Witaminy, które pomogą twoim włosom rosnąć

Witaminy, które pomogą twoim włosom rosnąć

Witaminy i minerały dla zdrowia włosów Witaminy oraz minerały są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Niektóre spośród tych substancji odgrywają...

Suplementy diety - charakterystyka, składniki, odchudzanie

Multiwitaminy

Multiwitaminy Odtwórz wideo

Najnowsze badania dowodzą, że nie zawsze zdrowe pożywienie zawiera wszystkie potrzebne minerały i witaminy. W takiej sytuacji multiwitaminy mogą być dobrym rozwiązaniem, ponieważ stanowią kombinację podstawowych witamin....

Produkty żywnościowe

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

5 produktów, które powinniśmy jeść zimą

te same witaminy i minerały, co ich świeże odpowiedniki, dlatego warto sięgnąć po nie zwłaszcza zimą. Bakalie można dodać do płatków owsianych czy muesli, a (...) Warzywa korzeniowe Zimowa dieta powinna składać się z...

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

8 produktów najbogatszych w błonnik

8 produktów najbogatszych w błonnik

Soczewica i rośliny strączkowe Soczewica i rośliny strączkowe to bogate źródło błonnika. Zawierają również cenne witaminy i minerały. Ich regularne (...) , można używać go do przyrządzania ryżowych krakersów i ciasteczek. Pełnoziarnisty...

Warzywa - dzienna dawka, właściwości odżywcze, kaloryczność

Dynia to zdrowie i uroda

Dynia to zdrowie i uroda

- to tylko niektóre potrawy z dodatkiem pomarańczowego miąższu. Czy wiesz jednak, że dynia jest bogata w witaminy i minerały? Jeśli do tej pory kojarzyła ci się wyłącznie z Halloween, czas przekonać się o jej właściwościach...