Witamina E poprawia pamięć!

Według najnowszych wyników badań, zwiększony poziom wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie ogranicza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym wieku. Odkrycie to sugeruje, że odpowiednia suplementacja witaminy E może zapobiec pogorszeniu się funkcji poznawczych, które nasila się wraz z wiekiem.

1. Badania nad właściwościami witaminy E

Witamina E to grupa ośmiu naturalnych składników. Większość badań związanych z chorobą Alzheimera skupia się na jednym z komponentów witaminy E – tokoferolu. Niektórzy naukowcy podejrzewali jednak, że wszystkie związki chemiczne wchodzące w skład witaminy E mogą mieć wpływ na rozwój choroby. Badania nad właściwościami ochronnymi witaminy E przeprowadzono w Sztokholmie, a dokonali tego naukowcy szwedzcy w połączeniu z badaczami z Włoch. Do badań naukowcy zebrali grupę 232 osób biorących udział w ogólnokrajowym badaniu dotyczącym starzenia się i demencji. Wszyscy uczestnicy badania mieli ponad 80 lat. U początku testów nie zaobserwowano u nich objawów demencji starczej. Po sześciu latach w grupie badanych zdiagnozowano 57 przypadków choroby Alzheimera.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W celu określenia poziomu wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie, badanym pobrano krew na początku i przy końcu badań. Następnie porównano stan zdrowotny osób z wysokim poziomem witaminy E we krwi z osobami, u których stężenie substancji było niskie. Chciano w ten sposób sprawdzić, czy zawartość witaminy ma związek z demencją starczą.

2. Witamina E a demencja starcza

W wyniku analizy okazało się, że wyższy poziom wszystkich związków będących składnikami witaminy E przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia demencji starczej. Wziąwszy pod uwagę inne czynniki mogące wpływać na wynik badań, naukowcy oszacowali, że witamina E może obniżyć ryzyko otępienia starczego o 45-50%, w zależności od tego, który składnik witaminy ma największe stężenie we krwi.

Naukowcy twierdzą, że ochronne działanie witaminy E jest skutkiem połączenia właściwości różnych jej form. Tokoferol nie jest jedynym aktywnym związkiem w tej grupie. Wyłączna suplementacja tej formy witaminy E nie jest więc uzasadniona. Zasadność zażywania tokoferolu jest tym bardziej podważana, iż inne niedawno przeprowadzone badanie wykazało, że wysoka dawka tej substancji może być szkodliwa, a nawet śmiertelna. Takie odkrycie podkreśla potrzebę zbalansowanej suplementacji diety. Warto jest wzbogacać dietę o witaminy i inne składniki odżywcze. Dotyczy to szczególnie osób starszych, które znajdują się w zwiększonej grupie ryzyka różnorodnych chorób. Należy pamiętać jednak, aby zachować przy tym zdrowy rozsądek.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!