Witamina E poprawia pamięć!

Według najnowszych wyników badań, zwiększony poziom wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie ogranicza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym wieku. Odkrycie to sugeruje, że odpowiednia suplementacja witaminy E może zapobiec pogorszeniu się funkcji poznawczych, które nasila się wraz z wiekiem.

Badania nad właściwościami witaminy E

Witamina E to grupa ośmiu naturalnych składników. Większość badań związanych z chorobą Alzheimera skupia się na jednym z komponentów witaminy E – tokoferolu. Niektórzy naukowcy podejrzewali jednak, że wszystkie związki chemiczne wchodzące w skład witaminy E mogą mieć wpływ na rozwój choroby. Badania nad właściwościami ochronnymi witaminy E przeprowadzono w Sztokholmie, a dokonali tego naukowcy szwedzcy w połączeniu z badaczami z Włoch. Do badań naukowcy zebrali grupę 232 osób biorących udział w ogólnokrajowym badaniu dotyczącym starzenia się i demencji. Wszyscy uczestnicy badania mieli ponad 80 lat. U początku testów nie zaobserwowano u nich objawów demencji starczej. Po sześciu latach w grupie badanych zdiagnozowano 57 przypadków choroby Alzheimera.

Zobacz film: "Co warto wiedzieć o błonniku?"

W celu określenia poziomu wszystkich związków chemicznych wchodzących w skład witaminy E w organizmie, badanym pobrano krew na początku i przy końcu badań. Następnie porównano stan zdrowotny osób z wysokim poziomem witaminy E we krwi z osobami, u których stężenie substancji było niskie. Chciano w ten sposób sprawdzić, czy zawartość witaminy ma związek z demencją starczą.

Witamina E a demencja starcza

W wyniku analizy okazało się, że wyższy poziom wszystkich związków będących składnikami witaminy E przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia demencji starczej. Wziąwszy pod uwagę inne czynniki mogące wpływać na wynik badań, naukowcy oszacowali, że witamina E może obniżyć ryzyko otępienia starczego o 45-50%, w zależności od tego, który składnik witaminy ma największe stężenie we krwi.

Naukowcy twierdzą, że ochronne działanie witaminy E jest skutkiem połączenia właściwości różnych jej form. Tokoferol nie jest jedynym aktywnym związkiem w tej grupie. Wyłączna suplementacja tej formy witaminy E nie jest więc uzasadniona. Zasadność zażywania tokoferolu jest tym bardziej podważana, iż inne niedawno przeprowadzone badanie wykazało, że wysoka dawka tej substancji może być szkodliwa, a nawet śmiertelna. Takie odkrycie podkreśla potrzebę zbalansowanej suplementacji diety. Warto jest wzbogacać dietę o witaminy i inne składniki odżywcze. Dotyczy to szczególnie osób starszych, które znajdują się w zwiększonej grupie ryzyka różnorodnych chorób. Należy pamiętać jednak, aby zachować przy tym zdrowy rozsądek.

Komentarze (1)
~Hala
~Hala ponad rok temu

Witamina E jest dobrym antyoksydantem, ale mocniejsza od niej jest dihydrokwercetyna, która wzmacnia organizm przed procesami starzenia, chroni naczynia krwionośne, tzw. kapilary, najmniejsze ich elementy przed zniszczeniem a co za tym idzie przed rozwojem chorób Alzheimera, udaru i wylewu krwi do mózgu! Poprzez regulacje ciśnienia w naczyniach niweluje bóle głowy

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina E
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witamina E
Witamina E

Witamina E na zdrowie

Witamina E na zdrowie

Witamina E występuje w ośmiu różnych formach. Ostatnie badania wykazały, że szczególny rodzaj tej witaminy - tokotrienol - wykazuje właściwości ochronne obniżające ryzyko zniszczenia tkanki powstałego...

Witamina E

Rola witaminy E

Tak jak wszystkie witaminy i minerały, witamina E pomaga zapobiegać wielu chorobom i nieprawidłowościom. Właściwości witaminy E Przy niewysokim (...) spożyciu witaminy...

Witamina E

Niedobór witaminy E

Witamina E uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Ze względu na jej wszechobecność, niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko i najczęściej...

Witamina E

Źródła witaminy E

Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem (...) . Witamina E uczestniczy też w procesie...

Witamina E

Właściwości witaminy E

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna? Znaczenie witaminy E dla organizmu Silny przeciwutleniacz Witamina E...

Witamina E

Leczenie raka - zastrzyk z witaminy E

Brytyjscy naukowcy twierdzą, iż zastrzyk z ekstraktu witaminy E zaaplikowany dożylnie ma natychmiastowy efekt. Już w przeciągu 24 godzin nowotwory zaczynają się kurczyć, a po 10 dniach leczenia prawie całkowicie znikają…...

Witamina E

Witamina E w soczewkach kontaktowych

Wynaleziono innowacyjny sposób aplikowania witaminy E do oczu. Zamiast w tradycyjnych kroplach, zawarto ją w soczewkach kontaktowych. Zastosowanie (...) witaminy E Witamina...

Zboża

Kasze, które królują na polskich stołach

Kasze, które królują na polskich stołach

i poprawia wygląd skóry. Dostarcza błonnika, witamin B1 i PP, oraz witaminę E. W ziarnach kukurydzy znajduje się także dużo selenu, który zwalcza wolne (...) są z jęczmienia. Kasze to źródło skrobi,...