Witaminy w diecie

Organizm człowieka potrzebuje nieustannie witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Najlepszym źródłem tych związków są owoce, warzywa, mięso i ryby. Witaminy w postaci naturalnej są najlepiej przyswajane przez organizm. W przypadku awitaminozy, wywołanej brakiem witamin, konieczne jest ich uzupełnienie, np. w formie preparatów i suplementów. Witaminy w diecie są podstawą zdrowia, wigoru i aktywności fizycznej.

Witaminy i minerały niezbędne w diecie

Składniki mineralne można podzielić na:

Polecane wideo:

  • makroelementy: wapń, fosfor, magnez, sód, potas, chlor i siarka, żelazo;
  • mikroelementy: selen, molibden, chrom, cynk, miedź, mangan, jod, fluor, kobalt.

Mikroelementy to pierwiastki, które występują w organizmie w ilościach śladowych. Ich niedobór powoduje nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, a nadmiar jest toksyczny.

Witamina C

  • Źródło witaminy C: owoce cytrusowe, ananasy, czarna porzeczka, truskawki, jagody, melony, pomidory, ziemniaki, kapusta, brukselka, zielone warzywa, zielony groszek, słodka papryka, rzodkiewka, cebula. Właściwości witaminy C wspomagane są poprzez obecność witaminy E w diecie.

Witamina E

  • Źródło witaminy E: oleje roślinne, podroby, masło i produkty mleczne, żółtka jaj, pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, soja, zielone warzywa, orzechy, nasiona.

Żelazo

  • Wchodzi w skład enzymów oksydoredukcyjnych i hemoglobiny.
  • Niedobór powoduje niedokrwistość, która objawia się: stałym uczuciem zmęczenia, obniżeniem sprawności fizycznej, drażliwością, bólem głowy, wypadaniem włosów.
  • Źródła żelaza: żółtko jaj, ryby, podroby, ciemne pieczywo, grube kasze, warzywa strączkowe, szpinak, liście pokrzywy.
  • Poziom żelaza obniża szczaw, rabarbar.

Miedź

  • Tworzy enzymy odpowiedzialne za produkcję hemoglobiny i chlorofilu.
  • Źródło miedzi: podroby, ryby, orzechy, całe ziarna zbóż, rodzynki.

Jod

  • Wchodzi w skład hormonów tarczycy, brak powoduje niedokrwistość tego gruczołu.
  • Źródła jodu: występuje w glebie, wodzie, powietrzu oraz w produktach żywnościowych. W Polsce brakuje go w okolicach podgórskich i tam należy spożywać jodowaną sól kuchenną.

Krzem

  • Pierwiastek antyrakowy.
  • Źródło: skrzyp, pokrzywa, podbiał, buraki.

Selen

  • Zapobiega uszkodzeniom wątroby, zwiększa odporność organizmu na promienie jonizujące, przyspiesza reakcje enzymatyczne.
  • Źródło: siarkowe wody mineralne, kukurydza, jęczmień, soja, ryby morskie, jaja, mleko.

Cynk

  • Wspomaga czynności ośrodkowego układu nerwowego oraz gruczołów płciowych, jest niezbędny do gojenia się ran.
  • Źródło: woda, ziemniaki, ziarna pszenicy, kukurydza, kakao, podroby.

Suplementacja witamin

Witaminy powinny być spożywane w postaci suplementów w określonych porach dnia.

  1. Podczas jedzenia, w przypadku suplementów w postaci syropów, tabletek czy kapsułek. Witaminy i minerały w ten sposób przyjmowane są lepiej asymilowane wraz z innymi składnikami odżywczymi.
  2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie (C, B1, B2, B3, B4, B12) należy przyjmować przed jedzeniem, natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, K, E,) po jedzeniu. W przypadku witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należy uważać, aby nie przedawkować.
  3. W trakcie przeziębienia lub w profilaktyce przeziębień. Najpopularniejszą witaminą w tabletkach, którą lekarze radzą przyjmować, jest witamina C.

Magiczna moc warzyw i owoców polega na czymś więcej. Stanowią one źródło metabolitów, czyli wtórnych substancji roślinnych, określanych nazwą fitoskładników. To one sprawiają, że warzywa i owoce w czasie dojrzewania mogą przetrwać zimno, wiatr, deszcze, szkodliwy wpływ słońca czy nagłe zmiany temperatury, a także ataki owadów, bakterii, wirusów oraz grzybów. Nasz ustrój nie gromadzi fitoskładników, dlatego należy regularnie spożywać produkty bogate w te związki. Nauka podzieliła je na kilka grup: karotenoidy (zielone, żółte owoce i warzywa), glukozynolany (kapusta i warzywa korzeniowe), polifenole (owoce, warzywa i ich przetwory), terpeny (owoce cytrusowe), związki siarczkowe (cebula, czosnek, por), fitosterole (nasiona roślin), fitoestrogeny (soja).

Komentarze (1)
~oolla
~oolla 4 miesiące temu

Witaminy są bardzo ważne dla naszego organizmu. Niestety wiele osób ma niedobry i nic z tym nie robią. A np witamina D jest bardzo ważna dla naszych kości. Ja dużo słyszałam o vita d express, spróbowałam i mogę zdecydowanie polecić.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Witaminy
Witaminy

Przyjmowanie witamin wzmaga palenie

Przyjmowanie witamin wzmaga palenie

Palacze podświadomie uważają, że przyjmowanie witamin poprawia ich zdrowie. Jednocześnie mają świadomość tego, że papierosy negatywnie wpływają na ich organizm.

Witaminy

Dieta witaminowa

Dieta witaminowa

Organizm zaopatrywany jest w witaminy wraz z pożywieniem, ponieważ sam wytwarza zbyt małe ich ilości.

Witaminy

Substancje witaminopodobne

Substancje witaminopodobne

Karnityna, bioflawonoidy, ubichinon (koenzym Q10), cholina to przykłady witaminoidów. Witaminoidy mogą być syntetyzowane przez organizm.

Witaminy

Komu zalecamy tran?

Komu zalecamy tran? Odtwórz wideo

. Są one szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Tran ponadto zawiera witaminę A, która jest potrzebna m.in. do prawidłowego widzenia, wzrostu kości i zębów, odpowiada (...) za stan skóry, paznokci i włosów, chroni nabłonek dróg oddechowych...

Witaminy

Co niszczy witaminy?

Co niszczy witaminy?

Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy, bo właśnie o nich mowa, znajdują się w niemal każdym produkcie spożywczym. W jaki (...) sposób jednak przyrządzać posiłki, by nie traciły one najważniejszych składników? Ważne...

Witaminy

Wszystko o witaminach

Witaminy są bardzo ważnym i niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem naszego organizmu. Niestety, nie są wytwarzane samoistnie, dlatego (...) choroby. Czym są witaminy? Witaminy to...

Witaminy

Niedobory witamin

Niedobory witamin

przemęczenia oraz zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ogromny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety (...) w organizmie wynika przede wszystkim z niedostatecznej ilości tych składników...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy nie dostarczają energii (...) (kalorii), jednakże regulują procesy biochemiczne w komórkach....

Witaminy

Rola witamin w organizmie

Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety (...) . Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ immunologicznynaszego (...) różnych narządów. Co zrobić, by uniknąć takich komplikacji? Możną...