Pierwiastek życia - magnez!

Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także nadmierne męczenie się podczas wysiłku fizycznego.

1. Rola magnezu

Magnez pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Ilość tego pierwiastka w organizmie człowieka ważącego 70 kg wynosi około 30 g, z czego 60 proc. jest zmagazynowane w kościach, 29 proc. w mięśniach, 10 proc. w innych tkankach, a zaledwie 1 proc. stanowi składnik płynu pozakomórkowego. Z wiekiem ilość magnezu spada. Dorosła osoba powinna codziennie wraz z dietą dostarczać 300 mg tego pierwiastka.

Jedną z najważniejszych funkcji magnezu jest wpływ na aktywność ponad 320 enzymów, które biorą udział w metabolizmie komórki. Optymalne stężenie tego pierwiastka jest bardzo ważne dla mózgu, mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych. Magnez jest zaangażowany w syntezę białek oraz jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kwasów nukleinowych – DNA, RNA. Optymalne stężenie magnezu przeciwdziała zaburzeniom rytmu serca, chorobie niedokrwiennej serca oraz warunkuje prawidłową kurczliwość mięśni. Ponadto wraz z wapniem i fosforem buduje kości i zęby.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Magnez w diecie

Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim, przy czym wchłanianiu ulega tylko 30-40 proc. spożytej dawki. Wchłanianie jest zależne od stopnia jonizacji magnezu, równowagi pomiędzy składnikami diety oraz gospodarki hormonalnej.

Wchłanianie magnezu zwiększają:

  • kwaśne środowisko,
  • witamina B6,
  • witamina D,
  • sód,
  • laktoza,
  • dieta bogata w białko zwierzęce,
  • tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6.

Z kolei wchłanianiu wapnia przeciwdziałają:

  • środowisko zasadowe,
  • kwas fitynowy obecny w otrębach, fasoli oraz kukurydzy,
  • kwas szczawiowy, który w dużych ilościach występuje w herbacie, szczawiu, rabarbarze, burakach, kakao,
  • białka roślinne – soja, fasola biała,
  • tłuszcze nasycone zwierzęce,
  • fosforany obecne w kolorowych napojach – oranżadzie, coli,
  • kawa,
  • alkohol.

Magnez jest łatwiej przyswajalny jako składnik produktów spożywczych niż ten zawarty w preparatach. Jednakże niedobory magnezu w pokarmie mogą wynikać z obróbki żywności oraz spożywania niedojrzałych warzyw i owoców.

3. Objawy niedoboru magnezu

Hipomagnezemia objawia się wzmożonym napięciem mięśniowym, silnymi skurczami nocnymi, drgającymi powiekami, a także nadmiernym męczeniem się podczas wysiłków fizycznego. Niedobór magnezu może być spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną dietą lub następstwem różnych chorób. W przypadku ich występowania należy stosować preparaty farmakologiczne. Ponadto wskazaniem do suplementacji diety jest zażywanie leków: środków antykoncepcyjnych, moczopędnych, antybiotyków, oraz nadużywanie kawy i alkoholu, a także intensywny wysiłek fizyczny. Zaleca się stosowanie preparatów magnezu również podczas długotrwałego narażenia na stres, zaburzeń snu, cukrzycę oraz nadczynności przytarczyc i tarczycy.

Przy zakupie preparatów zawierających magnez najlepiej wybierać takie, które zawierają chlorek magnezu, wodoroasparginian magnezu, mleczan magnezu oraz cytrynian magnezu. Sole te charakteryzują się najwyższą biodostępnością i przyswajalnością. Natomiast preparaty zawierające chelat magnezu charakteryzują się wysoką trwałością, a transport do komórek w tej postaci jest utrudniony.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!