Pierwiastek życia - magnez!

Magnez jest najważniejszym makroelementem warunkującym życie. Odpowiada za syntezę ponad 320 enzymów zaangażowanych w gospodarkę energetyczną komórki. Niedobór magnezu powoduje m.in. kurcze mięśni, a także nadmierne męczenie się podczas wysiłku fizycznego.

Rola magnezu

Magnez pełni wiele istotnych funkcji w organizmie człowieka. Ilość tego pierwiastka w organizmie człowieka ważącego 70 kg wynosi około 30 g, z czego 60 proc. jest zmagazynowane w kościach, 29 proc. w mięśniach, 10 proc. w innych tkankach, a zaledwie 1 proc. stanowi składnik płynu pozakomórkowego. Z wiekiem ilość magnezu spada. Dorosła osoba powinna codziennie wraz z dietą dostarczać 300 mg tego pierwiastka.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Jedną z najważniejszych funkcji magnezu jest wpływ na aktywność ponad 320 enzymów, które biorą udział w metabolizmie komórki. Optymalne stężenie tego pierwiastka jest bardzo ważne dla mózgu, mięśnia sercowego oraz mięśni szkieletowych. Magnez jest zaangażowany w syntezę białek oraz jest niezbędny dla utrzymania prawidłowej struktury kwasów nukleinowych – DNA, RNA. Optymalne stężenie magnezu przeciwdziała zaburzeniom rytmu serca, chorobie niedokrwiennej serca oraz warunkuje prawidłową kurczliwość mięśni. Ponadto wraz z wapniem i fosforem buduje kości i zęby.

Magnez w diecie

Magnez jest wchłaniany w jelicie cienkim, przy czym wchłanianiu ulega tylko 30-40 proc. spożytej dawki. Wchłanianie jest zależne od stopnia jonizacji magnezu, równowagi pomiędzy składnikami diety oraz gospodarki hormonalnej.

Wchłanianie magnezu zwiększają:

  • kwaśne środowisko,
  • witamina B6,
  • witamina D,
  • sód,
  • laktoza,
  • dieta bogata w białko zwierzęce,
  • tłuszcze nienasycone omega-3 i omega-6.

Z kolei wchłanianiu wapnia przeciwdziałają:

  • środowisko zasadowe,
  • kwas fitynowy obecny w otrębach, fasoli oraz kukurydzy,
  • kwas szczawiowy, który w dużych ilościach występuje w herbacie, szczawiu, rabarbarze, burakach, kakao,
  • białka roślinne – soja, fasola biała,
  • tłuszcze nasycone zwierzęce,
  • fosforany obecne w kolorowych napojach – oranżadzie, coli,
  • kawa,
  • alkohol.

Magnez jest łatwiej przyswajalny jako składnik produktów spożywczych niż ten zawarty w preparatach. Jednakże niedobory magnezu w pokarmie mogą wynikać z obróbki żywności oraz spożywania niedojrzałych warzyw i owoców.

Objawy niedoboru magnezu

Hipomagnezemia objawia się wzmożonym napięciem mięśniowym, silnymi skurczami nocnymi, drgającymi powiekami, a także nadmiernym męczeniem się podczas wysiłków fizycznego. Niedobór magnezu może być spowodowany nieodpowiednio zbilansowaną dietą lub następstwem różnych chorób. W przypadku ich występowania należy stosować preparaty farmakologiczne. Ponadto wskazaniem do suplementacji diety jest zażywanie leków: środków antykoncepcyjnych, moczopędnych, antybiotyków, oraz nadużywanie kawy i alkoholu, a także intensywny wysiłek fizyczny. Zaleca się stosowanie preparatów magnezu również podczas długotrwałego narażenia na stres, zaburzeń snu, cukrzycę oraz nadczynności przytarczyc i tarczycy.

Przy zakupie preparatów zawierających magnez najlepiej wybierać takie, które zawierają chlorek magnezu, wodoroasparginian magnezu, mleczan magnezu oraz cytrynian magnezu. Sole te charakteryzują się najwyższą biodostępnością i przyswajalnością. Natomiast preparaty zawierające chelat magnezu charakteryzują się wysoką trwałością, a transport do komórek w tej postaci jest utrudniony.

Mgr Aneta Kościołek, ponad rok temu

Magnez

Komentarze (8)
~Nagonkowy
~Nagonkowy 5 miesięcy temu

Na przykład bawiłem się takimi bimbałami które wisiały na de mną, że jak jeden wrócił z wielkiego rozbujania to mnie ogłuszył. Drugi dokończył dzieła jak już byłem ogłuszony. Nie mylić z metodą na głuszca.

Odpowiedz
~iguana
~iguana ponad rok temu

mało się mówi o tym jak potrzebny jest kobietom w ciąży, ja ogólnie stronię od suplementów ale jak już ginekolog kazał mi brać dodatkowo to znalazłam w foliku mama 2/3, żeby już nie przeginać z tymi mieszankami gdzie jest wszystko co trzeba i nie trzeba...

Odpowiedz
~basia
~basia ponad rok temu

ja nie mam tym problemu co jeść.Poprostu jem to co lubie, aczkolwiek zmieniłam nawyki żywieniowe.Miałam jeszcze kilka kg do zrzucenia.Udało mi się :) poleciła mi koleżanka taki fajny program(idealnafigura.com/gberes),dzięki któremu od ponad 2 lat utrzymuję swoją wagę a jem to co lubie.

Odpowiedz
~Aleksandra
~Aleksandra ponad rok temu

Mojemu ojcu ostatnio bardzo pomógł aspargin czy aspargan - skurcze przeszły z dnia na dzień. Natomiast ja wolę w naturalnej formie niż w tabletkach, dlatego szczerze polecam pomidory lub np. koktajl pomidorowy z talieos, jest pyszny, bo tak trochę "po włosku".

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Magnez - przyczyny i skutki niedoboru, rola magnezu, dieta
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Magnez - przyczyny i skutki niedoboru, rola magnezu, dieta
Składniki mineralne

Jak wzmocnić swoje kości?

Jak wzmocnić swoje kości?

Wapń dla mocnych kości Wapń to cenny dla organizmu pierwiastek, który odpowiada za zdrowie i wytrzymałość kości. Warto zatem zwrócić uwagę (...) ryzyko ataku serca. To niestety zła wiadomość dla kobiet po 40. roku życia,...

Magnez - przyczyny i skutki niedoboru, rola magnezu, dieta

6 objawów niedoboru magnezu w organizmie

6 objawów niedoboru magnezu w organizmie

Magnez - życiodajny pierwiastek Mówi się, że jest pierwiastkiem życia. Jego najlepszym źródłem są migdały, kakao, pestki dyni, orzechy włoskie, a (...) także kasza gryczana oraz brązowy...

Fluoryzacja - charakterystyka, rodzaje, zastosowanie

Niebezpieczny fluor

Niebezpieczny fluor

Szkodliwy fluor Wszystko w nadmiarze szkodzi, ale na ten pierwiastek powinniśmy uważać szczególnie. Zapotrzebowanie dobowe na fluor wynosi około 0,01 (...) tego pierwiastka może powodować uszkodzenie szkliwa zębów (fluorozę...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

do tkanek. Magnez z kolei to pierwiastek, który rozszerza żyły i tętnice, co chroni serce przed zawałem. Sód wpływa na przewodzenie bodźców pomiędzy komórkami (...) zawartością wapnia - ważnego budulca naszych kości....

Składniki mineralne

Produkty zaskakująco bogate w wapń

Produkty zaskakująco bogate w wapń

poza nabiałem istnieje grupa innych produktów bogatych w ten pierwiastek. Zobacz także: (https://portal.abczdrowie.pl/nabial-przyspiesza-odchudzanie (...) ono bogate źródło wapnia niezbędnego dla mocnych kości. W kawałeczku tofu może...

Składniki mineralne

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

Objawy, które mogą świadczyć o niedoborze cynku

w układzie odpornościowym Jeżeli ciągle łapiesz infekcje i jesteś przeziębiony, być może w twoim organizmie jest za mało cynku. Pierwiastek ten opowiada (...) zbyt małej ilości tego pierwiastka może pojawić się trądzik,...

Żelazo - rola, źródła, niedobór, nadmiar, ciąża

Produkty bogate w żelazo

Produkty bogate w żelazo

687% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, dozujemy go raczej łyżeczkami. Pestki dyni 100 gramów pestek dyni zawiera 11,2 mg żelaza. Tymczasem (...) pierwiastków. Suszone morele Suszone morele to zdrowe łakocie....