Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy
Dieta pomidorowa - wpływ na zdrowie, przykładowy jadłospis, przepisy

Dieta pomidorowa odchudza, ale jest również wskazana dla osób, które mają niski poziom potasu w organizmie, ponieważ pomidory to cenne źródło tego pierwiastka. Jest to lepszy i bardziej naturalny sposób uzupełnienia cennego składnika niż przyjmowanie suplementów. Ta dieta sprawdzi się również u osób z nadciśnieniem tętniczym i podwyższonym poziomem cholesterolu.

spis treści

1. Wpływ na zdrowie diety pomidorowej

Oto, co dobrego znajduje się w pomidorach:

  • posiadają dużo witaminy C i witaminy E oraz likopenu,
  • likwidują niedobory potasu w organizmie,
  • działają regulująco na układ trawienny,
  • korzystnie wpływają na poziom cholesterolu,
  • rozkładają bakterie jelitowe,
  • po ich zjedzeniu szybko pojawia się uczucie sytości, a 100 g pomidorów to tylko 15 kcal

2. Przykładowy jadłospis

Dieta pomidorowa dostarcza organizmowi ok. 1000 kcal dziennie, można ją stosować maksymalnie przez 10 dni. Po tym czasie na wadze zobaczymy 2 kilogramy mniej. Trzeba pamiętać, by w czasie trwania kuracji nawadniać organizm przynajmniej 2 litrami płynów dziennie. Przepisy na dania podane w jadłospisie znajdują się na dole artykułu.

Zobacz film: "Pomidory. Oto ich cudowne właściwości"
  • Dzień 1

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy, herbatnik.

Obiad: indyk duszony z kawałkami pomidorów, 1/3 torebki kaszy gryczanej, sałata z jogurtem.

Podwieczorek: 2 kiwi.

Kolacja: plasterki mozzarelli z pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek.

  • Dzień 2

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, maślanka.

Drugie śniadanie: ryż na mleku z brzoskwiniami.

Obiad: stek w pomidorach.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy (pomidor malinowy zmiksowany z maślanką).

Kolacja: omlet po grecku.

  • Dzień 3

Śniadanie: 3 kromki chrupkiego pieczywa, opakowanie serka wiejskiego light, duży pomidor, zioła świeże lub suszone.

Drugie śniadanie: jogurt owocowy z ziarnami zbóż.

Obiad: mintaj w sosie pomidorowym, 1/2 torebki ryżu gotowanego, surówka z kapusty kiszonej.

Podwieczorek: szklanka soku wielowarzywnego, krakers.

Kolacja: sałatka owocowa (mandarynka, kilka suszonych pomidorów, banan, świeże zioła).

Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia? [6 zdjęć]

Czerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie

zobacz galerię
  • Dzień 4

Śniadanie: 2 ruloniki chudej szynki z pastą jajeczno-pomidorową (pastę jajeczną przygotowujemy wg ulubionego przepisu, dodając do niej pomidory), twarożek ze szczypiorkiem.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: czerwony tuńczyk.

Kolacja: zapiekanka pomidorowa.

  • Dzień 5

Śniadanie: 2 kromki chrupkiego pieczywa, jajecznica z pomidorem, sok wielowarzywny.

Drugie śniadanie: jogurt naturalny, herbatnik.

Obiad: makaron z kawałkami tuńczyka i sosem pomidorowym, sałata.

Podwieczorek: 30 g żurawiny kandyzowanej.

Kolacja: kromka pieczywa pełnoziarnistego, dowolna sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami.

  • Dzień 6

Śniadanie: szklanka mleka 2 proc., 2 łyżki muesli, 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.

Drugie śniadanie: gruszka, budyń cytrynowy.

Obiad: kurczak w pomidorach i jabłkach; udka kurczaka podsmażamy na patelni, następnie dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i krojone pomidory z puszki, całość dusimy.

Podwieczorek: sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).

Kolacja: pomidory faszerowane.

  • Dzień 7

Śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 4 plasterki polędwicy drobiowej, szklanka soku pomidorowego z bazylią.

Drugie śniadanie: sałatka owocowa, jogurt.

Obiad: makaron bolognese.

Podwieczorek: 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką pietruszki, napój pomidorowo-maślankowy.

Kolacja: danie prowansalskie.

3. Przepisy

3.1. Stek w pomidorach

Składniki: 150 g polędwicy wieprzowej, 2 duże pomidory, po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane ze skórki i pokrojone pomidory smażyć 5 minut na maśle orzechowym. Mięso obsypać solą i pieprzem, usmażyć z obu stron na oleju. Dodać pomidory, chwilę dusić razem. Podawać z 2 łyżkami ryżu na sypko, zieloną sałatą, oliwkami i sosem winegret.

3.2. Czerwony tuńczyk

Składniki: szklanka wywaru z jarzyn, dzwonek tuńczyka (około 250 g), 1/2 czerwonej papryki, 2 pomidory, 1/2 pęczka oregano, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta chilli.

Przygotowanie: rybę skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut. Na łyżce oliwy usmażyć pokrojoną paprykę. Dodać pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Dusić, aż sos stanie się gęsty. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i sokiem z cytryny. Rybę posolić i popieprzyć, usmażyć z obu stron na reszcie oliwy. Podawać z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

3.3. Kurczak po włosku

Składniki: pierś kurczaka (150 g), cebula, 50 g mozzarelli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, łyżka octu balsamicznego, 4 listki świeżej szałwii, 1/2 puszki białej fasoli, łyżka siekanej bazylii, sól, pieprz.

Przygotowanie: mięso ponacinać, włożyć w nacięcia plastry mozzarelli i listki szałwii, posolić, popieprzyć, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dorzucić pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Dusić 5 minut, przyprawić solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć mięso, zalać sosem i zapiekać około 15 minut. Przed podaniem posypać bazylią, podawać z kuskusem i sałatką ze szpinaku.

3.4. Makaron bolognese

Składniki: 2 pomidory, 100 g mięsa mielonego z drobiu, ząbek czosnku, po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.

Przygotowanie: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie, dodać mięso, smażyć 5 minut. Dorzucić pokrojone, obrane ze skórki pomidory. Całość dusić jeszcze około 10 minut. Makaron (5 dag suchego) ugotować al dente, polać sosem, posypać kaparami, parmezanem i ziołami.

3.5. Omlet po grecku

Składniki: 20 g fety, 2 świeże pomidory i 3 kawałki suszonych pomidorów, mała cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka oleju rzepakowego, łyżka wody mineralnej.

Przygotowanie: jajko wymieszać z wodą mineralną. Fetę pokruszyć, pomidory obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, suszone – na cienkie paseczki. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę na oleju, dodać jajko. Całość posypać fetą, dodać pomidory, sól oraz pieprz. Smażyć na małym ogniu do momentu ścięcia jajek.

3.6. Zapiekanka pomidorowa

Składniki: duży pomidor, średni bakłażan, kilka listków bazylii, ząbek czosnku, 50 g mozzarelli.

Przygotowanie: bakłażana przekroić wzdłuż na pół, usunąć trochę miąższu, posolić. Po 5 minutach wytrzeć papierowym ręcznikiem i posmarować oliwą. Czosnek rozdrobnić. Zdjąć skórę z pomidora i pokroić go w kostkę. Na połówki bakłażana wyłożyć trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piec na grillu aż ser się rozpuści.

3.7. Pomidory z farszem

Składniki: 2 duże pomidory, jajo na twardo, 1/2 pęczka włoszczyzny, łyżka majonezu light, sól, pieprz, natka pietruszki.

Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę warzywa ugotować na półtwardo. Przyprawić majonezem, solą i pieprzem. Ściąć wierzch pomidora, wyjąć miąższ, pokroić go i dodać do warzyw. Włożyć farsz do pomidorów. Udekorować jajkiem i natką. Inny farsz: wymieszać kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pieprzem.

3.8. Zupa krem z papryki i pomidora

Składniki: 2 szklanki bulionu, 100 g włoszczyzny, duży pomidor (200 g), papryka (200 g), sól, pieprz, 50 g jogurtu naturalnego 1,5 proc., zioła, 10 g drobnego makaronu domowego.

Przygotowanie: warzywa pokroić na małe kawałki, podsmażyć na oliwie w garnku o grubym dnie. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować i doprawić. Dolać jogurt. Podawać z makaronem.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze