Dieta odchudzająca z żelazem

Dieta odchudzająca z wysoką zawartością żelaza jest zalecana osobom, które mają problemy z krzepliwością krwi i anemią. Występujący w ich przypadku niski poziom tego cennego pierwiastka, ulega redukcji w czasie diety odchudzającej. Dlatego też tak ważne jest, by w tym okresie spożywać produkty bogate w żelazo.

1. Rola żelaza w diecie odchudzającej

Osoby, które mają problemy z poziomem żelaza, powinny włączać do swojej diety odchudzającej produkty bogate w żelażo. Występuje ono zarówno w produktach zwierzęcych (hemowe żelazo) jak i produktach roślinnych (niehemowe żelazo). Żelazo hemowe jest wchłaniane w 20%, podczas gdy niehemowe tylko w 5 % z produktu. Oprócz tego na wchłanialność żelaza niehemowego maja wpływ różne czynniki. Lepiej wchłania się, gdy jest przyjmowane z produktami zawierającymi witaminę C (warzywa i owoce) oraz histydynę i lizynę (mięso, drób, ryby). Do czynników utrudniających wchłanianie żelaza należą: kwasy fitynowe (szpinak), fosforany, białka serwatkowe przetworów mlecznych, jaja oraz niektóre mikroelementy. Wchłanialność zależy również od zapasów tego pierwiastka w ustroju i stanu zdrowia organizmu (zaburzenia wchłanialności, infekcje).

2. Źródła żelaza w diecie

Źródłem żelaza hemowego są następujące produkty zwierzęce:

  • wątroba,
  • mięso i przetwory mięsne z krwią,
  • ryby,
  • drób.

Bogate w żelazo niehemowe są następujące produkty:

  • żółtka jaj,
  • produkty z pełnego ziarna zbóż,
  • warzywa zielone,
  • korzeń pietruszki,
  • buraki,
  • brukselka,
  • suszone owoce.
Warzywa bogate w żelazo

Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej diecie....

3. Dieta 1200 kcal z żelazem

Oto przykładowa dieta na odchudzanie dla osób z niedoborem żelaza.

DZIEŃ 1

  • Śniadanie

Grysik na mleku (0,5%, 250g) z łyżeczką dżemu morelowego.

  • II Śniadanie

Kromka pieczywa razowego, chudy twarożek (100g) z pomidorem, łyżka natki pietruszki do posypania, herbata z dzikiej róży (z łyżeczką cukru).

  • Obiad

Wątróbka drobiowa (150g) podsmażona na patelni teflonowej i duszona z cebulką. Posypana natką pietruszki. Surówka z marchewki z czosnkiem i słonecznikiem:

2 marchewki,
ząbek czosnku,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżka słonecznika,
natka pietruszki.

Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. Wymieszać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Wszystko wymieszać i posypać słonecznikiem.

  • Podwieczorek

Dynia z pomidorami (1 porcja)
(4 porcje) 1 kg dyni, cebula,
2 łyżki oleju lub oliwy,
2 duże pomidory,
sól, pieprz, pietruszka.

Dynię obrać, usunąć pestki i miękką warstwę ze środka. Jędrny miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Po 5 min dodać dynię i dusić 20 min. Doprawić i posypać natką.

  • Kolacja

Kubek ciepłego barszczu lub soku buraczanego. 2 kromki pieczywa chrupkiego posmarowane 2 łyżkami serka białego i posypane 2 łyżki rzeżuchy.

DZIEŃ 2

  • Śniadanie

Surówka z rzodkiewek i twarożku chudego (150g), 2 kromki chleba z soją, 4 plasterki polędwicy sopockiej, herbata owocowa.

  • II Śniadanie

Galaretka z czarnymi porzeczkami (150 g).

  • Obiad

Filet z kurczaka grilowany, 1/3 woreczka kaszy gryczanej, sałatka „3 kolory”:

czerwona i żółta papryka,
pomidor,
1 łyżka kukurydzy z puszki,
1 łyżka zielonego groszku z puszki,
główka sałaty zielonej,
ogórek zielony,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z limonki lub cytryny, sól, pieprz, mieszanka ziół do sałatek, natka pietruszki.

Paprykę, pomidora i ogórek pokroić w cząstki. Sałatę opłukać i osuszyć, porwać na kawałki. Sporządzić sos z oliwy, soku z cytryny i przypraw.

  • Podwieczorek

Surówka z cykorii z gruszkami i kiwi (1 porcja):

(4 porcje)
4 cykorie,
2 gruszki,
3 kiwi,
sok z ½ cytryny,
sól, pieprz, cukier, oliwa.

Cykorię pokroić wzdłuż, w paski. Gruszkę obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w paski i skropić sokiem z cytryny. Kiwi obrać pokroić w paski. Połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku.

  • Kolacja

3 łyżki musli z jogurtem probiotycznym (150g) i 3 mandarynkami.

DZIEŃ 3

  • Śniadanie

2 kromki pieczywa razowego, 4 plasterki polędwicy sopockiej, plasterki pomidora, herbata zielona bez cukru.

  • II śniadanie

Garść migdałów, szklanka soku grejpfrutowego.

  • Obiad

Barszcz ukraiński - talerz, 2 naleśniki z kapustą i grzybami.

  • Podwieczorek

Sałatka z dorszem (4 porcje):

300 g dorsza wędzonego,
200 g selera,
150 g ogórków kwaszonych,
4 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka musztardy, cukier, sól, liście sałaty, natka pietruszki.

Dorsza obrać ze skóry, ości i pokroić na kawałki. Seler ugotować w skórce, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Podobnie obrać i pokroić kwaszone ogórki. Przygotować sos z jogurtu, musztardy i przypraw. Sałatkę podawać na liściach sałaty, posypaną natką pietruszki.

  • Kolacja

Jajko na miękko, 2 kromki pieczywa chrupkiego, plaster melona żółtego, herbata zielona.

DZIEŃ 4

  • Śniadanie

Płatki owsiane (3 łyżki) na chudym mleku (szklanka, 0,5%),
pomarańcza, herbata zielona.

  • II Śniadanie

2 kiwi, szklanka maślanki spożywczej 0,5%.

  • Obiad

Filet kurczaka pieczony w folii, duszona marchewka z groszkiem (150g), woda mineralna, garść suszonych moreli.

  • Podwieczorek

Kromka chleba razowego z łyżeczką przecieru pomidorowego, szczypiorkiem i pietruszką.

  • Kolacja

Sałatka z tuńczyka i brzoskwiń:

100g tuńczyka z wody,
2 brzoskwinie,
łyżka koncentratu pomidorowego,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
cukier, pieprz, sól, liście sałaty, kiełki rzodkiewki.

Brzoskwinie pokroić na kostkę, połączyć z rozdrobnionym tuńczykiem. Połączyć koncentrat z jogurtem, doprawić do smaku. Polać sałatkę. Podawać na liściach sałaty, posypaną kiełkami.

DZIEŃ 5

  • Śniadanie

2 kromki pieczywa orkiszowego, makrela wędzona (100g), liście sałaty zielonej, ogórek kiszony, herbata zielona.

  • II Śniadanie

Koktajl z jagód:

kefir (100g),
czarne jagody (100g),
łyżeczka miodu.

Wszystkie składniki zmiksować.

  • Obiad

Łosoś z rusztu (150g), surówka z pomidorów (100g), woda mineralna.

  • Podwieczorek

Surówka z brukselki (1 porcja) 107 kcal (4 porcje) :

500 g świeżej brukselki,
2 duże, kwaśne jabłka,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
szklanka jogurtu naturalnego,
sok z cytryny, sól, pieprz.

Brukselkę opłukać, obrać, drobno pokroić. Przygotować sos z jogurtu i przypraw. Lekko ubić aż składniki się spienią. Wymieszać z brukselką. Jabłka pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny i dodać do sałatki. Dodać część zieleniny i wymieszać, resztą posypać gotową sałatkę.

  • Kolacja

2 kromki pieczywa orkiszowego, posmarowane masłem, 4 plasterki szynki z indyka, liście sałaty, szklanka soku grejpfrutowego świeżo wyciśniętego.

DZIEŃ 6

  • Śniadanie

Kromka chleba z ziarnami, 1 łyżeczka margaryny, plaster pieczonego fileta indyka, kiełki pszenicy.

  • 2 śniadanie

5 suszonych moreli, jogurt naturalny (150g).

  • Obiad

Bitki wołowe (100g), kasza gryczana na sypko (100g), buraki z jabłkami (100g),
woda mineralna.

  • Podwieczorek

Surówka z kalarepy z jogurtem naturalnym (1 porcja) 85 kcal
(4 porcje):

8 młodych kalarep,
2 łyżki koperku,
sok z cytryny,
szklanka jogurtu naturalnego,
sól, biały pieprz.

Kalarepki opłukać, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i delikatnie posolić, odstawić na 20min. Przed podaniem połączyć z koperkiem, polać jogurtem wymieszanym z przyprawami.

  • Kolacja

Fasolka szparagowa gotowana (200 g), szklanka soku buraczanego.

DZIEŃ 7

  • Śniadanie

Jajecznica (2 jajka) z szczypiorkiem, szklanka soku pomidorowego, kromka pieczywa razowego, kawa zbożowa z mlekiem bez cukru.

  • II Śniadanie

2 kromki pieczywa chrupkiego, 4 plasterki mozarelli, posypanej pietruszką, przyprawioną do smaku. Szklanka soku buraczano-jabłkowego.

  • Obiad

Pulpety z dorsza (150g), ryż brązowy (150g ugotowanego), 2 ogórki kiszone,
ćwiartka arbuza.

  • Podwieczorek

Sałatka z brokułów (4 porcje):

brokuł średniej wielkości,
2 pomidory,
ogórek,
2 kopiaste łyżki posiekanego koperku, sól, biały pieprz, zielenina,
sos: szklanka jogurtu naturalnego, sok z cytryny.

  • Kolacja

2 kromki pieczywa orkiszowego, grubo posmarowane chudym twarożkiem,
natka pietruszki, plasterki pomidora, szklanka soku buraczano-jabłkowego.

Niedobór żelaza nie musi być powodem rezygnacji z diety odchudzającej - wystarczy włączyć do jadłospisu produkty bogate w żelazo.

mgr Gabriela Wanat,

Polecane wideo:

Bibliografia

  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
  • Wróbel Z., Wybierz swoją dietę, ZYSK I SK-A, Poznań 2006, ISBN 83-7298-918-4
  • Wills J. Biblia żywności i żywienia, Amber, Warszawa 2002, ISBN 83-7245-328-4
  • Biernat J. Żywienie, żywność a zdrowie, Astrum, Wrocław 2001, ISBN 83-7249-075-9

Diety odchudzające

Komentarze (4)
~Rybeńka
~Rybeńka

nie zgadzam się, żelazo niehemowe też się może świetnie wchłaniać, ale w połączeniu z witaminą c, lekarka mnie uświadomiła. ja postawiłam na suplement jednak, przetestowałąm tego trochę, teraz akurat chela ferr biorę i chyba przy nim zostanę, bo oprócz witamin ma jeszcze kwas foliowy, a dla przyszłej niedoszłej jeszcze mamy to ważne ;)

Odpowiedz
~Marzanna
~Marzanna

Rzeczywiście trzeba zwracać uwagę na to, żeby suplementy żelaza które przyjmujemy miały w składzie żelazo hemowe - sproszkowaną hemoglobinę. A jeśli chodzi o produkty żywnościowe, to ta zasada działa też obowiązuje. Duzo lepiej wchłania się żelazo zawarte w mięsie, niż w szpinaku. :) :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety odchudzające
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

a

~ika555 • ostatni post wczoraj

2
Artykuły Diety odchudzające
Diety odchudzające

Dieta niskowęglowodanowa skuteczniejsza niż niskotłuszczowa

Dieta niskowęglowodanowa skuteczniejsza niż niskotłuszczowa

Wyobraźmy sobie człowieka z lekką nadwagą, który jest na diecie. Siedzi przy suto zastawionym stole i nie wie, co wybrać. Ma ochotę na dobrze przyrządzony makaron, ale wie, że zawiera dużo węglowodanów. Zjadły też steka, ale to bomba tłuszczowa. Co...

Diety odchudzające

Joel Fuhrman „Koniec z dietami" - recenzja

Większość z nas przynajmniej raz w roku postanawia przejść na jakąś dietę. Jedni chcą odżywiać się zdrowiej, inni schudnąć, a jeszcze inni - zwalczyć przy pomocy diety męczące ich choroby i dolegliwości. Samo słowo dieta kojarzy nam się jednak dosyć...

Diety odchudzające

Dieta dr Beaty Będzińskiej

Dieta dr Beaty Będzińskiej

Dieta dr Beaty Będzińskiej to skuteczna dieta odchudzająca, która jest bardzo popularna w Polsce. Odchudzanie, zdaniem autorki, polega na spożywaniu małych, ale częstych posiłków. Jeść należy powoli, nie spieszyć się. Dieta wprowadza zdrowe nawyki...

Diety odchudzające

Dieta kopenhaska

Dieta kopenhaska

Chociaż dieta kopenhaska to niezwykle dobry sposób na spalenie tłuszczu i utratę zbędnych kilogramów, to jednak nie wszyscy mogą się na nią zdecydować. Nie zaleca się osobom, które mają niską motywację i problemy z przestrzeganiem zaleceń dietetycznych,...

Diety odchudzające

Dieta France Aubry

Twórczynią tej diety jest France Aubry, francuska dietetyczka. Przygotowała ona ten model żywienia specjalnie z myślą o modelkach. Miała zachęcić je do przestrzegania właściwych nawyków żywieniowych i nie dopuścić do rozpowszechnienia anoreksji. Ta dieta...

Diety odchudzające

Dieta Davida Kircha

Dieta Davida Kircha oparta jest na wysokiej jakości białkach, które umożliwiają szybkie spalenie zgromadzonego tłuszczu. Powinna być obowiązkowo połączona z ćwiczeniami fizycznymi, by odchudzanie było efektywne i przyniosło zamierzone rezultaty. Dietę...

Diety odchudzające

Dieta warzywna

Dieta warzywna

Dieta warzywna jest to dobra dieta dla wszystkich osób, które chcą szybko zauważyć efekty odchudzania. Zasady odżywiania opierają się na kilkudniowym jedzeniu praktycznie samych warzyw. Jarzyny powinny być gotowane, duszone, blanszowane, a także surowe i...

Diety odchudzające

Dieta chronometryczna

28-dniowy cykl Księżyca jest jednym z naturalnych rytmów biologicznych. Wykorzystując ten fakt, można przeprowadzić kurację odchudzającą. Dieta w tym okresie ma ułatwić organizmowi przyswojenie składników odżywczych zgodnie z naturalnym rytmem. Prowadząc...

Diety odchudzające

Dieta jogurtowa

Pyszny jogurt z truskawką nie polega, wbrew pozorom, na spożywaniu samych jogurtów przez cały dzień. Ta dieta odchudzająca zakłada jedzenie jogurtu z każdym posiłkiem. Nie więcej niż trzy jogurty dziennie powinny zapewnić systematyczne spalanie tłuszczu i...

Diety odchudzające

Dieta cebulowa

Dieta cebulowa to zdrowa dieta odchudzająca. Opiera się na warzywach cebulowych, do których należą m.in.: szczypior, czosnek i por. Warzywa te (z wyjątkiem czosnku) nie są kaloryczne, ale za to bogate w substancje odżywcze. Bezpieczna dieta trwa 2-3...