Dip serowy

Dip serowy polecany jest do nachosów, czyli niewielkich kawałków tortilli z roztopionym żółtym serem. Ten przepis wegetariański jest idealny na każdą imprezę, bo goście będą mogli maczać w nim chipsy i inne przekąski.

Składniki:

  • 5 dag sera typu rokpol;
  • 
pół szklanki keczupu;

  • 1,5 szklanki mleka;

  • 2 łyżki mąki pszennej;

  • 2 łyżki masła;
  • 
sól. 


Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Sposób przygotowania:

Roztop masło i dodaj do niego mąkę, rozetrzyj całość. Powoli wlewaj mleko tak, by nie powstawały grudki (najlepiej jest w tym czasie mieszać), a następnie dodaj ser i keczup i poczekaj, aż całość się roztopi. Możesz posolić do smaku. Dip serowy doskonale nadaje się do grillowanych warzyw. 


Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie 196,1
Białko 10,6 g
Tłuszcz 11,4 g
Cholesterol 33,9 mg
Węglowodany 14,1 g
Błonnik 1,1 g
Witamina C 7,6 mg
Witamina A 176,5 µg

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!