5 z 7Wszechstronna papryczka chili
Obecna w jej składzie kapsaicyna (organiczny związek chemiczny, który nadaje ostry smak) sprawia, że papryczka chili działa przeciwbólowo i pomaga zwalczyć bóle reumatyczne, gardła i głowy.
Osoby zmagające się z reumatyzmem powinny smarować wybrane partie ciała olejem z ostrych papryczek. Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 10 papryczek chili,
- 2 szkl. oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kroimy papryczki dość drobno. Przekładamy je do słoika wraz z nasionami i zalewamy oliwą. Odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Macerujemy przez tydzień (codziennie trzeba wstrząsnąć słoikiem). Po tym czasie odcedzamy płyn i przelewamy do szklanej butelki.
Olej ten działa przeciwbólowo, mocno rozgrzewa i poprawia cyrkulację krwi. Jeśli aplikujemy go na stopy, powinniśmy potem założyć ciepłe skarpetki. Po użyciu dokładnie umyjmy dłonie mydłem lub octem.
Na ból gardła możemy stosować płukankę ze szczyptą pieprzu kajeńskiego. Z kolei w walce bólem głowy, migreną i bólem zatok pomocne będzie dodawanie tego warzywa (w umiarkowanych ilościach) do przygotowywanych potraw. Kapsaicyna hamuje neuropeptyd, który jest kluczowym nadajnikiem bólu w głowie. Sprawia, że mózg go nie rejestruje. Żeby tak się stało, trzeba dodawać chili do potraw przez ok. 4 tygodnie.
Zobacz też: Napój na zatkane tętnice. Obniża cholesterol, poprawia krążenie