Galangal – właściwości i zastosowanie

Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galanga lub galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu. Rzadko dostępny w supermarketach, nie jest jednak przyprawą całkowicie nie do zdobycia.

Bardzo często można go kupić podczas festiwali związanych z kuchnią, jedzeniem, sklepach specjalizujących się w sprzedaży egzotycznych produktów, przez internet oraz w niektórych tajskich restauracjach. 100 g sproszkowanego galangalu kosztuje ok. 10 złotych, świeże kłącze o takiej samej wadze kosztuje dokładnie tyle samo. Ta aromatyczna przyprawa jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na właściwości prozdrowotne, które powinieneś poznać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie galanga / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Naturalna metoda w walce z rakiem

Roślina jest wykorzystywana jako naturalny środek pobudzający, podobnie jak żeń-szeń czy guarana. Galanga niweluje zmęczenie, a także rozjaśnia umysł. Naukowcy z londyńskiego King's College dowiedli również, że ma właściwości antynowotworowe – osłabia patogeny, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy organizmu. Znajdujący się w niej składnik z grupy flawonoli, zwany galanginą, blokuje rozwój komórek raka piersi. Jest częstym składnikiem syropów na kaszel, leków ziołowych oraz homeopatycznych.

/ 5Przyprawa na problemy trawienne

Obraz
© Zdjęcie galanga / Shutterstock

Galangal jest stosowany jako naturalny środek na dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną czy morską. W aptekach bez problemu powinieneś dostać tabletki z dodatkiem wyciągu z rośliny. Azjaci mający stały dostęp do galanganu - spożywają obrane kłącza. Świetnie działają na wszelkie problemy z przewodem pokarmowym, takie jak problemy z trawieniem, wrzody żołądka, słaby metabolizm. Redukują mdłości. Nalewkę z dodatkiem galangalu wykorzystuje się podczas niestrawności, biegunki, a także po obfitym posiłku, aby przyspieszyć trawienie.

/ 5Naturalny środek na mocne włosy

Obraz
© Źródło: 123RF

Olej galangal jest wykorzystywany jako środek leczniczy na skórę głowy – dzięki temu, że pobudza krążenie, przyspiesza porost włosów. Kwasy tłuszczowe, które zawiera przyprawa, poprawiają kondycję włosów cienkich, pozbawionych życia. Sok z galangalu możesz połączyć z olejkiem z jojoba i własnoręcznie przygotować miksturę, której wcieranie w skórę głowy poprawi kondycję i wygląd włosów, a także pomoże pozbyć się łupieżu. Galangal zawiera również cynk oraz fosfor, które wzmocnią suche i łamliwe kosmyki. Roślina zapewni włosom sprężystość, połysk i piękny zapach.

/ 5Galangal poprawia wygląd skóry

Obraz
© Źródło: 123RF

Galangal ma doskonały wpływ na kondycję skóry. Sok z rośliny zawiera aż 40 antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się organizmu. Dzięki nim skóra zachowuje młodzieńczy wygląd na dłużej. Jest wykorzystywany w leczeniu oparzeń, gdyż przynosi ulgę i przyspiesza proces gojenia się. Wystarczy przykładać do chorego miejsca świeży plasterek galangalu.

Zioło usuwa z organizmu szkodliwe toksyny i poprawia krążenie krwi, dzięki czemu do tkanek skóry są uwalniane substancje odżywcze. Niszczy bakterie na skórze dzięki silnym właściwościom antyseptycznym, a także pomaga pozbyć się trądziku.

/ 5Galangal w kuchni

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Galangal jest dobrym źródłem błonnika, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jest bogaty w żelazo, sód, witaminy A, C oraz flawonoidy. Roślina jest wykorzystywana głównie jako składnik tajskich i chińskich potraw. Galangal możesz również dodać do zup, np. cebulowej, a także nalewek, curry czy kurczaka. Świetnie komponuje się z trawą cytrynową, sokiem z limonki, chilli oraz mleczkiem kokosowym.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu