Choruje coraz więcej młodych osób. Onkolog wskazuje 5 czynników
Zdrowy styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna są niezwykle istotne w profilaktyce nowotworów. W przypadku raka jelita grubego to jednak nie wystarczy. Dlatego należy pamiętać o badaniach profilaktycznych, zwłaszcza jeśli w rodzinie były przypadki tego podstępnego nowotworu.
W tym artykule:
Ryzyko zależy od genów
Rak jelita grubego to trzeci najczęściej występujący nowotwór na świecie. W Polsce co roku o chorobie dowiaduje się ponad 19 tys. osób, a według prognoz ma być jeszcze gorzej. W tym samym czasie umiera 12 tys. chorych. Lekarze ostrzegają przed alarmującym trendem wzrostu zachorowań u młodych osób, nawet przed 40. rokiem życia.
Wczesne wykrycie raka jest kluczowe dla rokowań i skutecznego leczenia, dlatego ważne, by unikać popularnych błędów, które mogą w tym przeszkodzić. Dr Ursina Teitelbaum z Penn Medicine radzi, na co zwrócić uwagę, by zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Onkolog wskazuje, że jednym z najważniejszych czynników ryzyka jest historia rodzinna. Zazwyczaj 1 na 3 osoby, u których zdiagnozowano raka jelita grubego, ma członków rodziny, którzy również na niego chorowali.
Dlatego dr Teitelbaum zaleca, by zapytać rodziców oraz innych krewnych, w tym dziadków, kuzynów czy wujków, czy mieli zdiagnozowanego raka jelita grubego. – Zdrowie jelita grubego zależy od twoich genów – zaznacza Teitelbaum, cytowana przez huffpost.com.
Niestety, nie każdy interesuje się historią chorób w rodzinie. Tymczasem, jeśli wiemy, że ktoś z bliskich chorował, powinniśmy się jak najszybciej zbadać. To wskazanie do wcześniejszych badań profilaktycznych, w tym kolonoskopii, nawet przed 45. rokiem życia.
Zachorować mogą nawet młodzi i zdrowi
Ekspertka przestrzega jednak, że na raka jelita grubego mogą zachorować także osoby bez obciążeń rodzinnych. Ponad połowa przypadków raka jelita grubego jest związana z modyfikowalnymi czynnikami stylu życia. Palenie, alkohol, zwłaszcza w połączeniu z brakiem aktywności fizycznej, zwiększają ryzyko. Może się do tego także przyczynić dieta oparta na przetworzonych produktach, a uboga w błonnik.
Z drugiej strony, ryzyko zachorowania dotyczy również tych, którzy przestrzegają zasad zdrowego stylu życia. Łatwo im jednak popełnić błąd, bo są przekonani, że ryzyko ich nie dotyczy. Ten sam mechanizm dotyczy także młodego wieku, który wcale nie daje ochrony. – Bez względu na to, jak zdrowy jest twój styl życia, gdy osiągniesz pewien wiek, musisz się przebadać – zaznacza Teitelbaum.
Lekceważenie ryzyka, ale też objawów, może istotnie opóźnić diagnozę. Dlatego trzeba zwracać uwagę na sygnały, jakie daje organizm, by nie przeoczyć objawów.
Onkolog podkreśla, że zmiany w nawykach jelitowych, takie jak krew w stolcu czy ból brzucha, wymagają konsultacji z lekarzem. Ważne jest, by nie ignorować tych sygnałów i szukać drugiej opinii, jeśli lekarz nie traktuje objawów poważnie.
Źródła
- HuffPost
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.