GIS ostrzega przed produktem z TEDi. Wykryto substancje rakotwórcze
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów przed używaniem popularnego akcesorium kuchennego, który można kupić w sklepach sieci TEDi. Chodzi o ryzyko przedostawania się do jedzenia potencjalnie rakotwórczych substancji.
W tym artykule:
Toksyczne substancje w kuchennym przyborze
GIS poinformował o wykryciu migracji niebezpiecznych związków chemicznych z tworzywa łyżki cedzakowej do żywności. Chodzi o tzw. pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs), które uznawane są m.in. za potencjalnie rakotwórcze. Substancje te nie powinny w ogóle występować w kontakcie z żywnością, a ich obecność może wiązać się z poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
Zgłoszenie o problemie pochodziło z Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszy (RASFF). W jego następstwie GIS podjął działania i wydał oficjalny komunikat ostrzegawczy dla konsumentów.
Ostrzeżenie dotyczy konkretnej serii produktu: łyżki cedzakowej o numerze partii 8201900100. Została ona wyprodukowana w Chinach, a do Polski trafiła za pośrednictwem niemieckiego importera TEDi GmbH & Co. W naszym kraju produkt był sprzedawany w sklepach sieci TEDi.
Ile Polacy wydają na grilla? "Z 1000 zł wyjdzie"
Po otrzymaniu informacji o zagrożeniu, firma TEDi natychmiast podjęła działania: wycofała towar ze wszystkich punktów sprzedaży i umieściła stosowną informację na tablicach ogłoszeń dla klientów oraz na swojej stronie internetowej. Konsumenci, którzy kupili łyżkę z tej partii, mogą ją zwrócić w dowolnym sklepie TEDi - również bez paragonu.
Jak szkodliwe są PAAs?
GIS jednoznacznie zaleca, aby nie używać wskazanej łyżki cedzakowej do przygotowywania ani serwowania żywności. Równolegle prowadzone jest postępowanie wyjaśniające przez Państwową Inspekcję Sanitarną, które ma na celu ustalenie skali zagrożenia oraz jego przyczyn.
Wiele PAAs, zwłaszcza tych zawierających grupy nitrowe i aminowe przy pierścieniu aromatycznym, wykazuje właściwości kancerogenne. Oznacza to, że mogą przyczyniać się do powstawania nowotworów, zwłaszcza układu pokarmowego, wątroby i pęcherza moczowego. Niektóre z nich (np. 4-aminobifenyl, benzidyna) są klasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancje rakotwórcze grupy 1, czyli posiadające udowodnione działanie rakotwórcze u ludzi.
Zobacz też: Skąd tyle zachorowań na raka? Onkolog wskazuje. "Przyczyn nowotworowej plagi jest wiele"
PAAs mogą też kumulować się w organizmie i być toksyczne dla narządów detoksykujących, takich jak wątroba i nerki. Mogą powodować uszkodzenia komórek, prowadzić do zaburzeń metabolicznych oraz przyczyniać się do rozwoju stanów zapalnych.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- GIS
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.