Gojnik – właściwości zdrowotne. Jak parzyć herbatę z gojnika?
Gojnik to roślina bałkańska posiadająca liczne właściwości zdrowotne. Herbata z gojnika wspomaga układ trawienny, układ krążenia, przeciwdziała chorobie Alzheimera i starzeniu się skóry. Jak zaparzyć herbatę z gojnika?
Zobacz film: "Zioła ułatwiające zasypianie"
1. Charakterystyka gojnika
Gojnik to roślina bałkańska i śródziemnomorska. To niskie, jednoroczne zioło z gatunku jaskrowatych. Gatunki gojnika występujące w Polsce to gojnik macedoński, tauryjski i syryjski. Napar z wyciągu gojnika ma wyjątkowe właściwości zdrowotne.
Gojnik, a więc szałwia libańska, to bogactwo witamin i minerałów, m.in. żelaza, cynku, magnezu, potasu i sodu, a także kwasów fenolowych, glikozydów, diterpenów i olejków eterycznych. Dzięki temu gojnik ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny i zapobiega niektórym nowotworom.
2. Właściwości zdrowotne gojnika
Oprócz naturalnego wsparcia układu odpornościowego, gojnik dodaje też energii, poprawia witalność i redukuje poczucie zmęczenia. Grypa, zapalenie oskrzeli, przeziębienia, a nawet infekcje uszu i pochwy mogą być leczone herbatą z gojnika.
Gojnik działa też uspokajająco i jest stosowany w terapiach leczenia nerwicy i depresji. Regulując poziom dopaminy i serotoniny w organizmie poprawia nastrój i wspomaga myślenie.
Nie bez znaczenia pozostają właściwości gojnika w profilaktyce i leczeniu zaburzeń żołądkowo-jelitowych i problemach z nerkami. Gojnik wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, łagodzi dolegliwości w kamicy nerkowej i grzybicy, zwalczając drożdżaki candida.
Gojnik, regulując krążenie, zapobiega niedokrwistości i problemom z ciśnieniem. Herbata zaparzona z leczniczego zioła wspomaga też pracę mózgu. Ma realny wpływ na przeciwdziałanie demencji i chorobie Alzheimera.
Antyoksydanty zawarte w liściach gojnika mogą hamować rozwój komórek nowotworowych w piersiach, macicy, nerkach i mózgu. Flawonoidy pozwalają też zachować promienny wygląd skóry.
3. Parzenie herbaty
Najlepsze właściwości zdrowotne gnojnika otrzymamy, parząc herbatę ze świeżo zmielonych łodyg zioła. Działanie tabletek jest o wiele słabsze. Łodygi gojnika przechowujemy w całości, mieląc je tuż przed zaparzaniem.
Parzenie herbaty z gojnika jest stosunkowo proste, jeśli pamiętamy o kilku zasadach. Łyżkę sproszkowanego gojnika zalewamy wodą o temperaturze 95-100 stopni. Parzymy pod przykryciem przez 5-10 min, a następnie przecedzamy przez sitko. Pijemy gorący lub chłodny, w zależności od upodobań.
Nie istnieją przeciwskazania do stosowania naparu z gojnika, jednak kobiety w ciąży i dzieci powinny zachować ostrożność. Pamiętajmy, by nie pić więcej niż 2-3 filiżanki gojnika dziennie. Efekty działania naparu będą widoczne po systematycznym stosowaniu.
Wskazówka: dobrym pomysłem będzie dodanie do herbaty imbiru, miodu, cytryny lub mleka. Te produkty dodatkowo wzmocnią działanie lecznicze zioła.
20 g suszonego ziela gojnika to koszt rzędu kilkunastu złotych. Produkt możemy kupić w aptekach i dobrych sklepach zielarskich lub z ekologiczną żywnością.
Komentarze