Gołąbki dla alergika

To świetne danie dla alergików: bez jajek, mleka i glutenu. Gołąbki są smaczne, a informacje o trudzie ich zawijania – nieprawdziwe. Można je zrobić chyba z każdego rodzaju mięsa.

 

Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?

Składniki gołąbków:

  • kapusta włoska – ok. 1,5 kg,
  • 1 kg karkówki (lub innego dozwolonego mięsa – nie chudego),
  • 2 garści białego ryżu długoziarnistego,
  • duża cebula,
  • łyżka smalcu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sos:

  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej,
  • woda z gotowanych gołąbków,
  • mały przecier pomidorowy.

Przepis na gołąbki:

Mięso zmielić, ryż namoczyć w wodzie przez pół godziny. Cebulę pokroić w kosteczkę i zbrązowić na smalcu. Wszystko wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Z kapusty odrzucić pierwsze, nieładne liście i wyciąć głąb. Tak przygotowaną kapustę zalać wrzątkiem i blanszować, zdejmując po kolei liście, które już nieco zmiękły.

By było łatwiej zawijać gołąbki, należy ściąć nożem gruby "pień" przechodzący przez środek liścia. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać podobnie jak sajgonki (dwa boki złożyć i zrolować gołąbek). Następnie gołąbek zawinięty w jeden liść położyć na drugim liściu i zawinąć w ten sam sposób. Gotowe ułożyć w garnku i zalać osoloną, wrzącą wodą z blanszowania kapusty (muszą być całe przykryte wodą). Gotować 30-40 minut, w zależności od wielkości gołąbków.

Sos: lekko przyciemnić mąkę w suchym rondelku, dodać tłuszcz, wymieszać i dolać tyle wody, w której gotowały się gołąbki, by uzyskać niezbyt gęsty sos. Dodać przecieru do smaku, zagotować. Przed podaniem polać gołąbki sosem.

PS Robiąc gołąbki dla niealergików, można moczyć ryż w mleku, a do farszu dodać jajko.

Zobacz także przepis na naleśniki dla alergika.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Sangria

Sangria

Sangria to tradycyjny hiszpański napój. Robiona jest na bazie wina z dodatkiem owoców, soków owocowych, lodu oraz wzmacniaczy smakowych w postaci różnych trunków.

Zdrowe przepisy

Koktajl z jagodami

Koktajl z jagodami

Czarne jagody są pyszne same w sobie - najlepiej smakują od razu po zerwaniu z krzaczka. Jednak istnieją przepisy, które podkreślają

Zdrowe przepisy

Koktajl z malin

Koktajl z malin

Maliny to źródło witamin C i B3, a także cynku, potasu i błonnika. Łagodzą bóle, wspomagają układ trawienny i odporność.

Zdrowe przepisy

Wiśniowy koktajl

Wiśniowy koktajl

Pyszny koktajl wiśniowy z pewnością przypadnie do gustu każdemu, kto lubi owoce i lekką nutkę alkoholu!

Zdrowe przepisy

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta na obiad czy na deser? Którą dziś wybierzesz?

Tarta z malinami i mascarpone Maliny to jedne z najcenniejszych i najzdrowszych letnich owoców. Włączenie ich do codziennej, lekkiej diety oczyści organizm i uzupełni niedobór witaminy C. Nie musisz jednak traktować ich jako przekąski między posiłkami....

Zdrowe przepisy

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

7 aromatycznych przepisów z jabłkami w roli głównej

na jesienną słotę niż kubek ciepłej i zdrowej herbaty? A jeśli znudziła ci się ta czarna lub zielona, możesz sięgnąć po nasz przepis na owocowy napar (...) Jesień najlepszym sezonem na jabłka Sezon na jabłka trwa w najlepsze...

Zdrowe przepisy

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

16 niecodziennych produktów, które możesz grillować

planujesz podanie burgerów z soczystą grillowaną wołowiną, to obok nich nie może oczywiście zabraknąć frytek. Proponujemy jednak zdrowszą wersję (...) wcześniej rusztu. Przygotuj więc owocowe ciasto według sprawdzonego przepisu...

Zdrowe przepisy

Przepis na francuski paj mięsny

Przepis na francuski paj mięsny

nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 30 minut z dolną grzałką. Kroić, gdy lekko przestygnie. Zobacz także przepis na pie z brzoskwiniami i jabłkami.