Trwa ładowanie...

Gorąca herbata może powodować raka

Avatar placeholder
09.12.2015 12:42
Gorąca herbata może powodować raka
Gorąca herbata może powodować raka (Zdjęcie kobiety / Shutterstock)

Naukowcy odkryli, że regularne picie herbaty o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza jest powiązane z ośmiokrotnie wyższym ryzykiem raka przełyku. Nie oznacza to jednak, że nagle należy zaprzestać spożywania tego napoju. Specjaliści są zdania, że jeśli nie pijemy go w aż tak wysokiej temperaturze, nie ma powodu do zmartwień.

1. Niebezpieczna herbata

Badania zostały przeprowadzone w Iranie, regionie, gdzie pije się dużo gorącej herbaty, a jej temperatura podczas spożywania dochodzi nawet do 80 stopni Celsjusza. W tym obszarze zobserwowano również najczęstsze na świecie przypadki raka przełyku – z powodu choroby cierpi około 15 na 100 tys. osób.

Naukowcy twierdzą, że picie gorącego płynu, powyżej 65 stopni Celsjusza, powiązane jest z ośmiokrotnie większym ryzykiem raka przełyku, natomiast picie naparu w temperaturze 60-65 stopni wiąże się z podwójnie większym ryzykiem.

2. Skąd taki problem?

Temperatura jest czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania, jednak nie do końca wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Najbardziej prawdopodobna hipoteza to przewlekły stan zapalny wynikający z regularnego picia bardzo gorących napojów.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Stan zapalny to przyczyna związana z wieloma rodzajami nowotworów w organizmie. U osób regularnie pijących herbatę cykl niszczenia i naprawy może sprawiać, że komórki stają się niestabilne i są podatne na mutacje, które z kolei mogą przyczyniać się do powstania choroby.

Co ciekawe, np. w Australii, rodzaj raka przełyku, do którego przyczyniają się gorące napoje, jest rzadszy, jako że coraz mniej osób pali tam papierosy (które także wpływają na jego rozwój). Jednak inna odmiana nowotworu, której ze spożywaniem herbaty nie powiązano, a mianowicie gruczolakorak, spotykana jest coraz częściej.

Przeprowadzono w tej kwestii wiele badań i okazuje się, że czynniki takie jak refluks, zgaga, otyłość oraz palenie stanowią przyczynę 80-90 proc. przypadków gruczolakoraka. Jak podkreślają specjaliści, walka z tymi potencjalnymi przyczynami umożliwi ograniczenie ryzyka zachorowania na nowotwór przełyku do minimum.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze