Zdrowe grillowanie

Chociaż grill pojawił się w Polsce zaledwie 10 lat temu, to dzisiaj nie sposób wyobrazić sobie letniego wypoczynku, chwil spędzonych w miłym towarzystwie lub z rodziną na łonie natury bądź w ogrodzie, właśnie bez grilla.

Grillowanie szybko stało się lubianą i popularną metodą spędzania wolnego czasu... ale jednocześnie jest popularną letnią pułapką na ładną sylwetkę. Najczęściej pieczemy kiełbaski, ale na ruszcie można położyć prawie wszystko: tłuste mięsa i przetwory (karkówki, boczek, kaszanki), ryby, drób, a nawet warzywa i owoce. Potrawy, które można przyrządzić na grillu, są właściwie pochodną twórczej wyobraźni i talentu kucharza, gdyż praktycznie wszystko można poddać tej formie obróbki kulinarnej.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

spis treści
Dietetyczne grillowanie (prezentacja edukacyjna)
Dietetyczne grillowanie (prezentacja edukacyjna) [8 zdjęć]

Walka z kilogramami to stałe powstrzymywanie się od pokus. Jedną z najbardziej kuszących okazji do zerwania...

zobacz galerię

1. Zdrowe potrawy grillowane

Potrawy, które przyrządzamy na grillu, są aromatyczne, pyszne, kruche i pozbawione w znacznej części tłuszczu. W trakcie grillowania mięs pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do wytopu tłuszczu, nawet do 20% jego pierwotnej zawartości. Dzięki temu potrawy grillowane są mniej kaloryczne, nie obciążają przewodu pokarmowego, a organizm szybciej je trawi.

Istnieje jednak pewne niebezpieczeństwo! Gdy tłuszcz spływa wprost do żaru, w wyniku jego spalania powstają szkodliwe związki, np. rakotwórczy benzopiren. Grillując, należy zwrócić więc uwagę nie tylko na ściekający tłuszcz, lecz także na rodzaj stosowanego węgla drzewnego czy brykietu. Spalane drewno drzew iglastych nie tylko nadaje grillowanym potrawom gorzki posmak, lecz także pozostawia szkodliwe dla zdrowia związki.

Podczas grillowania i smażenia powstaje wiele rakotwórczych substancji: węglowodory aromatyczne, tzw. WWA, heterocykliczne aminy (związki chemiczne o działaniu mutagennym i rakotwórczym), wolne rodniki.

Aby ograniczyć ilość niebezpiecznych substancji, należy piec produkty na grillu krócej, w tym celu można pokroić je na mniejsze porcje. Nie zaleca się, by płomień przypiekał potrawy z każdej strony. W tym przypadku alternatywną metodą jest pieczenie w folii aluminiowej bądź przy użyciu tacek aluminiowych.

2. Przepis na udane grillowanie

Świeże, niepeklowane mięso warto dzień przed grillowaniem zamarynować – dzięki temu po upieczeniu będzie smaczniejsze i zdrowsze. Marynaty sprawiają, że w grillowanym mięsie jest mniej amin heterocyklicznych. Do tłustych mięs najlepsza jest marynata na bazie octu owocowego, win, piwa czy soku, a do chudych piersi kurczaka czy warzyw warto użyć oliwy lub oleju. Zawsze należy dodawać zioła i przyprawy: czosnek, bazylię, oregano, rozmaryn, chili, pieprz, jałowiec.

Jeśli dbasz o figurę, a nie potrafisz oprzeć się grillowanym daniom, zdecyduj się na drób (pierś z kurczaka), ryby (pstrąg) oraz warzywa. Na grillu możesz upiec pomidory, paprykę, bakłażany, kabaczki, cukinię, ziemniaki z dodatkiem ziół, skropione oliwą, a nawet owoce, np. połówki brzoskwiń, jabłka. Tak przygotowane potrawy będą smaczne i mniej kaloryczne.

Pamiętaj, że grillowane potrawy nie mogą być podstawą letniego menu, a jedynie okazjonalnym przysmakiem. Aby zmniejszyć ilość wolnych rodników, do dań z rusztu należy dodać sałatki lub surówki z warzyw i owoców bogatych w antyoksydanty.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy