Grzyby mogą zmniejszać ryzyko demencji (WIDEO)
Demencja starcza to inaczej otępienie. Choroba powoduje zmiany w mózgu prowadzące do obniżenia sprawności umysłowej i poznawczej.
Wśród objawów demencji najczęściej wymienia się:
- obniżenie sprawności intelektualnej,
- problemy z uczeniem się,
- problemy z mową,
- kłopoty z zapamiętywaniem,
- mylenie dat, osób, przedmiotów,
- utrata umiejętności planowania,
- problemy z orientacją w przestrzeni,
- brak kontroli nad zachowaniem,
- problem z dokonywaniem racjonalnych wyborów,
- zanik zdolności pisania,
- chaotyczne wypowiedzi.
Rozwój demencji jest przede wszystkim związany z wiekiem, ale wciąż nie udało się ustalić jednoznacznej przyczyny tej wyniszczającej choroby.
Istnieje jednak szereg czynników, które pomagają zmniejszyć ryzyko otępienia. Profilaktyka demencji jest w tym wypadku niezwykle istostna.
Lekarze zalecają "gimnastykę" dla mózgu, czyli rozwiązywanie krzyżówek, sudoku, rebusy, gry, kóre wymagają od nas wytężonego myślenia.
Nie bez znaczenia pozostaje też nasza aktywność fizyczna oraz dieta, która powinna być bogata w owoce i warzywa. Nie powinno w niej też zabraknąć tłustych ryb i wołowniny.
Naukowcy wciąż próbują powiększyć listę produktów zmniejszających ryzyko rozwoju demencji. Tym razem wzięli pod lupę grzyby, takie jak np. pieczarki.
Chcesz wiedzieć więcej? Obejrzyj nasze WIDEO.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.