Jak mieć zdrowsze serce?
1 z 10Mleko
Badania wykazały, że wśród osób, które nie spożywały wielu tłuszczów nasyconych, te, które jadły więcej niż 3 porcje mleka, jogurtu czy sera dziennie miały o 4 punkty niższe ciśnienie krwi niż osoby, które spożywały tylko pół porcji dziennie.
Nadciśnienie może uszkodzić naczynia krwionośne i zwiększyć ryzyko ataku serca, niewydolności nerek, niewydolności serca, udaru mózgu, uszkodzenia kłębuszków nerkowych.
Badaczom udało się również wykazać, że niedobór wapnia zwiększa ryzyko nadciśnienia. Dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie, zaleca się spożywanie mleka o niższej zawartości tłuszczu. Choć wielu osobom może się to wydać zaskakujące, „chudsze mleko” zawiera większą ilość wapnia. Optymalnym wyborem będzie mleko, które zawiera 2 proc. tłuszczu.