Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr Agata Jarnuszewska
2 z 7Tłuszcze dobre dla serca
Ogromnym wsparciem dla serca są wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Ich źródłem są tłuste ryby morskie (np. makrela, śledź), oleje roślinne (lniany, rzepakowy, słonecznikowy) oraz orzechy i nasiona. Znajdziemy je również w niektórych miękkich margarynach kubkowych na bazie oleju rzepakowego, np. Optima Omega 3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 działają przeciwmiażdżycowo i przeciwzakrzepowo. Obniżają stężenie trójglicerydów we krwi i normalizują ciśnienie, zmniejszając w ten sposób ryzyko zawału serca czy udaru mózgu. Unikać z kolei należy tłuszczów nasyconych. Znaleźć je można w: maśle, smalcu, tłustej wołowinie i wieprzowinie oraz w wyrobach mięsnych (pasztetach, kiełbasie).