3 z 7Cholesterol pokarmowy
Cholesterol kojarzy się nam najczęściej z niepożądanym składnikiem diety. To nie do końca prawda. Pełni on w organizmie wiele istotnych funkcji, m.in. jest niezbędny do produkcji hormonów płciowych i kwasów żółciowych.
Powszechnie używa się terminów ”dobry” i ”zły” cholesterol. Ten pierwszy to lipoproteiny o wysokiej gęstości (HDL). Im jest ich więcej, tym nasze serce i układ krążenia są zdrowsze. Z kolei mianem „złego” cholesterolu określa się lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL), które wydostają się z wątroby do tkanek pozawątrobowych. Jego stężenie może wzrosnąć, jeśli w naszej diecie będą znajdować się np. tłuszcze typu trans. Powstają one w czasie procesu częściowego utwardzania tłuszczów roślinnych, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym.
Tłuszcze typu trans występują w wyrobach piekarniczych, ciastkach, ciasteczkach, wafelkach oraz żywności typu fast food. Naturalnie pojawiają się w produktach zawierających tłuszcz mleczny (masło, tłuste sery) oraz w mięsie przeżuwaczy. W trosce o swoje zdrowie powinno się je całkowicie wyeliminować z diety.