Jak oszukać kubki smakowe, by polubiły zdrowe jedzenie?

Nie przepadasz za niektórymi warzywami? Płatki owsiane chętnie zamieniłabyś na ciasteczka, a kaszę na frytki z ziemniaków? Okazuje się, że nasze upodobanie do niezdrowej żywności to wynik przyzwyczajenia. A skoro nawyki kierują naszymi wyborami żywieniowymi, możemy przestawić nasz organizm tak, by pożądał zdrowych produktów. Chcesz być zdrowa i szczupła? Poznaj 6 trików, które oszukają twoje kubki smakowe, byś polubiła zdrowe jedzenie.

Ogranicz niezdrowe przyjemności

Jeśli często jesz słodkie, słone i tłuste dania, twoje kubki smakowe zobojętniały już na te bodźce. Aby poczuć satysfakcję, potrzebujesz więc coraz więcej niezdrowych przekąsek. Całe szczęście ta sama zasada działa również w drugą stronę – im mniej szkodliwych produktów dostarczasz organizmowi, tym mniej on ich pożąda. Kluczem do sukcesu jest metoda małych kroków. Słodzisz herbatę i kawę? Jeśli zwykle potrzebujesz trzech łyżeczek, spróbuj przez tydzień słodzić dwoma łyżeczkami. W kolejnym tygodniu wprowadź dalsze ograniczenia. Szybko zauważysz, że wcale nie potrzebujesz tak dużych ilości cukru, by z przyjemnością pić swój ulubiony napój. Uzależnienie od złej żywności można więc wykluczyć, wprowadzając w życie małe, ale konsekwentne zmiany.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Próbuj, próbuj, próbuj

W dzieciństwie nie lubiłaś szpinaku, brukselki i buraczków? Badania pokazują, że u dzieci, które regularnie próbują nielubianych pokarmów, awersja do zdrowego żywienia w końcu mija. Zasada ta nie dotyczy wyłącznie dzieci – dorośli również mogą zmienić swoje przyzwyczajenia i to w szybkim czasie. Wystarczy 5 razy skosztować znienawidzonej owsianki, by zmienić zdanie. Zanim się zorientujesz, polubisz zdrowe produkty i będziesz po nie często sięgać.

Mieszaj stare z nowym

Znasz zasady zdrowego odżywiania, ale wciąż nie jesteś przekonana do niektórych warzyw? Spróbuj tak skomponować posiłek, aby znalazł się w nim produkt, za którym nie przepadasz oraz jakiś ulubiony składnik. Do szpinaku dodaj ser feta, a selera lub pasternak posyp parmezanem. Początkowo maskujesz nielubiany smak, ale po kilku razach twój mózg stworzy pozytywne skojarzenia z każdym ze smaków. To prosty sposób, aby szybko i skutecznie polubić produkty, które dotąd omijałaś z daleka.

Nie ufaj węchowi

Często zdarza się, że to wcale nie smak, a zapach budzi nasze negatywne skojarzenia. Przy gotowaniu kalafiora czy brokułów wydziela się charakterystyczny aromat, który dla wielu z nas jest równoznaczny ze złym smakiem tych warzyw. Być może właśnie dlatego nie przepadasz za niektórymi jarzynami. Co zrobić, by zapach nie stał na przeszkodzie do zdrowego odżywiania? Nasz węch jest najmniej wrażliwy wieczorem, dlatego kolacja to najlepszy czas na eksperymentowanie z nielubianymi warzywami.

Zachowaj pozory

Sałatka zjedzona z ładnego talerza smakuje nam bardziej niż ta sama potrawa podana w plastikowym pojemniczku. Wartość estetyczna dania może więc wpłynąć na zmianę postrzegania składników, których nie lubimy. Postaraj się ładnie podawać swoje dania, a warzywa zawsze umieszczaj po prawej stronie talerza. Badania wykazały, że to właśnie po składniki z tej strony sięgamy na początku.

Włącz odpowiednią muzykę

Muzyka, której słuchamy podczas posiłku ma wpływ na nasze kubki smakowe. Głośne i męczące dźwięki (np. techno) sprawiają, że jedzenie wydaje nam się mało smaczne. Atrakcyjność produktów spożywczych podniesiesz, włączając w czasie posiłku łagodną, spokojną muzykę, którą lubisz. Jeśli próbujesz się przekonać do pewnych warzyw pamiętaj, aby degustacji towarzyszył odpowiedni akompaniament.

Nigdy nie jest za późno na zmiany. Znienawidzone produkty można polubić, oszukując nieco swoje kubki smakowe. Kilka prostych modyfikacji wystarczy, by zdrowe produkty zaczęły się kojarzyć z dobrym smakiem i przyjemnym aromatem.

Sylwia Stachura, ponad rok temu

Zdrowe odżywianie

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe odżywianie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe odżywianie
Zdrowe odżywianie

Jedzenie, które uzależnia

Jedzenie, które uzależnia

zrezygnować z dodatków w postaci sera żółtego czy sosów na bazie śmietany. Poza tym, warto sięgać po zdrową wersję makaronu otrzymanego z pszenicy durum (...) naukowych wiadomo, że zwiększenie spożycia produktów silnie przetworzonych...

Zdrowe odżywianie

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

warto przyrządzić z mąki innej niż standardowa pszenna, np. gryczanej lub żytniej, będą wtedy o wiele zdrowszą alternatywą, a podczas samej biesiady

Zdrowe odżywianie

Zdrowe produkty spożywcze

Zdrowe produkty spożywcze

Prawidłowe odżywianie się od zawsze odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, a tym samym wpływa na długość życia.

Zdrowe odżywianie

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dieta bogata w składniki odżywcze

Dietetycy są zgodni, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych jest spożywanie różnych produktów, zwłaszcza tych naturalnych w mocnych kolorach.

Zdrowe odżywianie

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 typy twarzy, które mówią o twoich błędach żywieniowych

4 TYPY TWARZY Zmarszczki, krostki, zaczerwienienia, a może opuchlizna? Najczęściej za niedosokonałości na twarzy odpowiadają: niewłaściwa pielęgnacja, zmiany hormonalne, wiek, zmęczenie i niewyspanie. To jednak nie wszystko. Często za niekorzystny wygląd...

Zdrowe odżywianie

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

6 produktów, które chronią mózg i zapobiegają chorobie Alzheimera

Dieta dla mózgu Alzheimer to ciężka choroba. Wyniszcza układ nerwowy i sprawia, że chory nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Traci pamięć, nie poznaje bliskich, jest zagubiony i nierozumiany. Co roku na całym świecie zapadają na nią tysiące osób,...

Zdrowe odżywianie

Właściwości zdrowotne morszczynu

Właściwości zdrowotne morszczynu

Prozdrowotny glon Morszczyn pęcherzykowaty to glon, który występuje w strefach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego oraz w Morzu Północnym i Bałtyckim. Surowce pozyskane z glonów cieszą się w naszym kraju coraz większym zainteresowaniem, a wszystko za sprawą...

Zdrowe odżywianie

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Co się stanie, gdy będziesz jadł dwa banany dziennie?

Zalety bananów Większość z nas niechętnie sięga po banany. Są wysokokaloryczne i bardzo słodkie, przez co zwiększają masę naszego ciała. 100g banana to 89 kcal. Jak się jednak okazuje, te żółte owoce mają też wiele zalet. Już średniej wielkości banan...

Zdrowe odżywianie

Najważniejsze właściwości migdałów

Najważniejsze właściwości migdałów

Moc drzemie w migdałach Migdały, czyli nasiona migdałowca, są najszlachetniejszą odmianą orzechów oraz bogatym źródłem substancji odżywczych. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, miedź, błonnik, tokoferole czy amigdalinę. Dzięki tej unikalnej...