Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr Agata Jarnuszewska
4 z 7Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3
Nienasycone kwasy tłuszczowe należą do dwóch rodzin: omega-3 i omega-6. Są dla organizmu bardzo cenne i potrzebne już w okresie życia płodowego. Regulują pracę układu krążenia, wydzielanie soków trawiennych. Posiadają również zdolność zmniejszania poziomu cholesterolu, zapobiegając tym samym zakrzepom i miażdżycy.
Bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są: tłuste ryby morskie i algi, olej rzepakowy oraz miękkie margaryny kubkowe (np. Optima Omega 3). Z kolei kwasy tłuszczowe z rodziny omega 6 znajdują się w olejach, m.in. słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym. Istotną sprawą jest stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Wysokie spożycie tych drugich może działać aterogennie, czyli powodować zmiany miażdżycowe.