Jak wybrać dobrego karpia na świąteczny stół?

Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Zdania w tym względzie są na pewno podzielone. Każdy z nas ma swoją ulubioną potrawę, bez której nie wyobraża sobie świąt. Dla wielu osób takim daniem jest będzie karp. Czy wiemy jednak, jaki okaz wybrać, by rzeczywiście dobrze smakował?

Oceń karpia zmysłami

Kupując karpia, zwróćmy przede wszystkim uwagę na jego wygląd. Jeśli wyraźnie widać, że jest poobijany, ma dziwne plamy na łuskach i niepokojące urazy, to lepiej nie brać takiego okazu. Ponadto przyjrzyjmy się jego skrzelom – nie powinny być blade, ale w kolorze ciemnej czerwieni. Jeżeli są jasne, to oznacza, że był wcześniej przechowywany w złych warunkach.

Jak nie dać się oszukać i kupić dobrą żywność?

To nie koniec oględzin. Sprawdźmy jeszcze brzuch ryby – u świeżego karpia będzie on krągły. Przyjrzyjmy się też jego oczom. Zdrowy karp będzie miał wypukłe, błyszczące, wyraziste oczy. Jeżeli są mętne, to źle świadczy o jakości ryby.

Nie bez znaczenia jest też wielkość. Najlepsze ryby to te średnie. Ich waga powinna wahać się w okolicach jednego kilograma. Niestety, taka ryba ma też swoje wady. Trudniej będzie się z niej pozbyć ości.

Podczas zakupu karpia, warto też sprawdzić, jak on pachnie. Zapach mułu nie powinien nas niepokoić, karpie ze stawów hodowlanych charakteryzują się takim aromatem. Niektóre osoby nie mogą jednak go znieść, dlatego lepiej poszukać miejsca, w którym sprzedawane są karpie ze stawów o żwirowym dnie. Pamiętajmy też, że mimo wszystko zapach ryby nie powinien przyprawiać o mdłości. Jeśli poczujemy coś niepokojącego, lepiej zrezygnować z zakupu ryby.

Na koniec warto jeszcze dotknąć karpia, którego zamierzamy nabyć. Jeśli po naciśnięciu palcem ryby, nie zostanie po nim ślad, to świadczy o jej świeżości.

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość...

O czym warto pamiętać, przygotowując karpia?

Jeśli decydujemy się przygotować karpia samodzielnie od początku do końca, tzn. kupujemy go żywego, to warto odpowiednio się do tego przygotować. Postarajmy zająć się nim dopiero w dzień wigilijny. Dzięki temu danie będzie świeże i pyszne.

Wcześniej można go przetrzymać przez ok. 24 godziny w czystej wodzie, aby pozbyć się specyficznego zapachu mułu. Można również sprawić go wcześniej i pozostawić w przyprawach. Wtedy będziemy mieć pewność, że przy jedzeniu nie poczujemy zapachu mułu.

Przy patroszeniu pamiętajmy o tym, żeby nacinać rybę od głowy do ogona. Uważajmy na pęcherzyk żółciowy, ponieważ po jego pęknięciu gorzki płyn rozleje się na mięso. Aby usuwanie łusek nie sprawiło nam problemu, możemy wcześniej zanurzyć rybę w gorącej wodzie lub na jakiś czas (ok. 60 minut) włożyć do lodówki.

Pamiętajmy też o tym, że jeśli nie chcemy sami zabijać karpia, to możemy poprosić o to sprzedawcę. Jeśli zastosujemy się do powyższych zasad, to nasz tegoroczny karp będzie miał niezapomniany, wspaniały smak.

Komentarze (91)
~PRAKTYCZNA
~PRAKTYCZNA ponad rok temu

Aby pozbyć się zapachu mułu w karpiu, należy go na samym początku dokładnie wytrzeć solą, a nastepnie opłukać wodą, Oczyścić z łuski , wypatroszyć, osuszyc papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i przyrządzać według swoich przepisów, Tak oprawiony , nie będzie miał zapachu mułu. Smacznego !

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Jak czuć się lekko po świątecznym ucztowaniu?

Jak czuć się lekko po świątecznym ucztowaniu?

Świąteczne ucztowanie nie musi wcale oznaczać niestrawności. Przedstwiamy proste rady, dzięki którym unikniesz bólu żołądka. Stół świąteczny kusi (...) się uczucia ciężkości. Ziołowy eliksir Gdy...

Zdrowe odżywianie

Nowa zdrowa przekąska z karpia. Wymyślili ją Polacy

Nowa zdrowa przekąska z karpia. Wymyślili ją Polacy

Polski pomysł Przekąski z karpia mają usuwać wolne rodniki z organizmu osób aktywnych fizycznie, a tym samym zmniejszać stres oksydacyjny (...) pozytywny? Właściwości mięsa z karpia Mięso z karpia jest...

Zdrowe odżywianie

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Za dużo zjadłem w święta. Co robić?

Czas na świętowanie "Może jeszcze jeden kawałek karpia? Zjedz jeszcze ciasta! Spróbuj tej sałatki, jest obłędna!" Znasz to? Już nie możemy (...) nic zmieścić, ale jak tu odmówić mamie lub babci? Dlatego posiłki świąteczne...

#dzieńdobryWP

#dzieńdobryPolsko: Zdrowe święta (WIDEO)

#dzieńdobryPolsko: Zdrowe święta (WIDEO) Odtwórz wideo

Co zrobić, aby nie odczuwać przykrych skutków świątecznego przejedzenia? Promujemy zdrowe święta! Świąteczny maraton, także żywieniowy już za kilka (...) dni. To dlatego chcemy już teraz zdradzić sposoby na przejedzenie,...

Tłuszcze - budowa i właściwości, podział, zapotrzebowanie, niezbędne w diecie, niezdrowe kwasy tłuszczowe

Masło czy margaryna - co wybrać? (WIDEO)

Masło czy margaryna - co wybrać? (WIDEO) Odtwórz wideo

Masło czy margaryna? Co wybrać? - W każdym jest coś dobrego i złego - powiedziała w "Dzień Dobry TVN" Justyna Mizera. Co dobrego jest w maśle? Na co zwracać uwagę przy kupnie margaryny?...