Jaki olej wybrać do gotowania i smażenia? Nie każdy nadaje się do potraw

Na sklepowych półkach mamy dziś ogromny wybór olejów – od zwykłego słonecznikowego po drogie oliwy czy olej kokosowy. Każdy z nich ma trochę inny skład i inaczej zachowuje się podczas gotowania. Warto wiedzieć, który nadaje się najlepiej do jakiego rodzaju potraw.

Warto wybierać tłuszcze roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczoweWarto wybierać tłuszcze roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe
Źródło zdjęć: © Getty

Oleje roślinne – tańsze i zdrowe

Często słyszymy, że olej rzepakowy czy słonecznikowy to "złe" oleje. To mit. Naukowcy sprawdzili, że zawierają mało tłuszczów nasyconych (tych, które mogą podnosić cholesterol) i sporo tłuszczów "dobrych", wspierających serce i mózg.

Badania pokazują, że jeśli zamiast masła czy smalcu używamy oleju rzepakowego albo słonecznikowego, nasz cholesterol się poprawia i zmniejsza się ryzyko chorób serca. A przy okazji kosztują one niewiele.

Oliwa – nie tylko do sałatek

Oliwa z oliwek, szczególnie extra virgin, ma opinię "królowej zdrowych olejów". Jest bogata w antyoksydanty i jednonienasycone tłuszcze, które świetnie działają na układ krążenia.

Szkodliwy olej sojowy. Badania nie pozostawiają wątpliwości

Często mówi się, że nie wolno smażyć na oliwie, bo szybko się pali i robi się z niej "trucizna". To nie do końca prawda. Faktycznie, oliwa ma niższy punkt dymienia niż np. olej rzepakowy, ale zawarte w niej antyoksydanty sprawiają, że w praktyce dobrze znosi podgrzewanie, szczególnie przy zwykłym podsmażaniu na patelni.

Nie nadaje się jednak do głębokiego smażenia (np. frytek w garnku z olejem), gdzie lepsze są tańsze oleje roślinne.

Margaryna kontra masło

Dawniej margaryna miała złą opinię, bo zawierała niezdrowe tłuszcze trans. Dziś jednak nowoczesne margaryny praktycznie ich nie mają. Zawierają za to sterole roślinne, które mogą pomóc obniżać poziom "złego" cholesterolu.

Masło też nie jest zakazane – można go używać, ale warto pamiętać, że ma sporo tłuszczów nasyconych. Dlatego najlepiej od czasu do czasu zamieniać masło na olej czy margarynę.

Najważniejsza zasada

Jak podkreśla profesor Nita Forouhi z Uniwersytetu Cambridge w rozmowie z BBC: - Nie ma jednego magicznego oleju. Liczy się cała dieta.

Najlepiej więc zadbać, żeby w naszej kuchni było jak najmniej tłuszczów nasyconych (np. z dużych ilości masła czy smalcu), a więcej olejów roślinnych i oliwy.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. BMJ
  2. Journal of Lipid Research
  3. BBC

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
Taki wynik ciśnienia tętniczego jest alarmujący. Nowe wytyczne są jasne
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
WHO ponownie obala mit o związku szczepień z autyzmem. Jednoznaczne wnioski analizy 31 badań
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Nowy wariant "małpiej ospy" w Europie. Służby medyczne zalecają szczepienie
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Polacy nie chcą dopłacać do usług medycznych. Wyniki sondażu nie pozostawiają złudzeń
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
Słabe dowody na skuteczność medycznej marihuany. Obszerne badanie studzi entuzjazm
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
NFZ skontrolował wystawianie recept. Efekt? 7 mln zł kary
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Nowy wariant grypy żołądkowej w USA. Do zakażenia wystarczy kilkanaście cząsteczek wirusa
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Suplement zakazany w kilku krajach. W Polsce nadal popularny
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Katar nie ustępuje miesiącami? To może być przewlekłe zapalenie zatok
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Jak rozpoznać covidowy kaszel? Charakterystyczna cecha według lekarki
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Pierwszy od ponad 40 lat przypadek trądu w Rumunii. Cztery kobiety pod nadzorem epidemiologicznym
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni
Większe ryzyko zawału i udaru. Byli palacze szczególnie narażeni