Które ryby są zdrowe?

Wiemy, że spożywanie ryb jest zdrowe. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Jednak nie wszystkie gatunki mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Ryby zawierające dużo rtęci są wręcz niewskazane dla ciężarnych i matek karmiących piersią, ponieważ pierwiastek ten stanowi zagrożenie dla płodu i małych dzieci. Jakie gatunki ryb są najzdrowsze i jak często należy je spożywać?

Zagrożenia związane z rtęcią

Rtęć jest obecna we wszystkich gatunkach ryb. Dla większości osób niewielkie ilości tego pierwiastka nie stanowią żadnego zagrożenia, ale niektóre gatunki ryb zawierają go tyle, by uszkodzić płód lub zaszkodzić karmionemu piersią noworodkowi. Specjaliści od żywienia zalecają, by ciężarne i dzieci poniżej 6. roku życia spożywali maksymalnie dwie porcje ryb tygodniowo, przy czym powinny to być gatunki ryb zawierające mało rtęci. Dlaczego rtęć jest tak groźna? Pierwiastek ten kumuluje się w organizmie i może być szkodliwy także dla zdrowych dorosłych osób. Wysokie stężenie rtęci może spowodować trwałe uszkodzenie nerek i mózgu.

Zobacz film: "Jedz to, co kochasz i chudnij"

Zawartość rtęci w rybach

Najwięcej rtęci znajduje się w dużych rybach, ponieważ żyją one zwykle dłużej, przez co wydłuża się czas gromadzenia pierwiastka. Z tego względu specjaliści od żywienia odradzają spożywanie marlinów, rekinów, włóczników i odmiany tuńczyka „ahi”. Dużo rtęci znajduje się również w drapieżnej rybie niebieskiej, grouperze i niektórych odmianach tuńczyka, na przykład albacore lub yellowfin. Te gatunki ryb można spożywać najwyżej 3 razy w miesiącu, przy czym kobiety w ciąży i małe dzieci powinny ich unikać. Mniej rtęci znajduje się w okoniu, karpiu, dorszu, halibucie, rybie mahi mahi oraz tuńczyku w puszce. Umiarkowana zawartość rtęci sprawia, że te ryby można spożywać nawet 6 razy w miesiącu, jednak w przypadku ciężarnych i małych dzieci są one niewskazane. Najmniej rtęci znajduje się w anchois, zębaczu, krabach (skorupiaki), flądrze, śledziu, makreli, ostrygach, łososiu, sardynkach, krewetkach oraz pstrągu. Wyżej wymienione gatunki mogą być spożywane nawet 2-3 razy w tygodniu, ale kobiety w ciąży i małe dzieci powinny ograniczyć się do dwóch porcji.

Ryby mają w sobie cenne składniki odżywcze, ale ze względu na zawartość rtęci nie wszystkie gatunki są warte polecenia.

 

Komentarze (61)
~bars
~bars 8 miesięcy temu

Ale nie napisali jakie ryby NIE nalezy jesc ! Czyli praktycznie wszystkie ryby zawieraja rtec i inne... Po prostu kupowac ryby rzeczne... skoro morskie sa zatrute. KAZDA dawka rteci jest szkodliwa wiec stek bzdur wypisuje jakis/jakas dziennikarzyna ... Duzo pisania malo konkretów... jak zwykle pisanina dla pisaniny aby tylko były kliknięcia ...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje
#dzieńdobryWP

#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby? (WIDEO)

#dziejesienazywo: Czy warto jeść ryby?  (WIDEO) Odtwórz wideo

Ryby morskie są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz witaminy D3. Z gatunków słodkowodnych najbogatszy skład ma pstrąg, po którego warto sięgać (...) jak najczęściej. Oprócz kwasów i witamin, ryby zawierają również...

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Najgorsze gatunki ryb

Najgorsze gatunki ryb

. Dobra ryba to świeża ryba We wszystkim należy jednak zachować zdrowy rozsądek. Z pewnością okazjonalne zjedzenie pangi czy sałatki śledziowej (...) , by była zdrowa? Najlepszym sposobem...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Zdrowe produkty, które jedzą gwiazdy

Zdrowe produkty, które jedzą gwiazdy

Jedzenie, a nieskazitelna skóra gwiazd Gwiazdy wyjątkowo starannie dbają o swój wygląd za pomocą kosmetyków pielęgnacyjnych oraz profesjonalnych zabiegów z zakresu kosmetologii oraz medycyny estetycznej. Poza tym, mając na uwadze dobro swojej urody, często...

Zapiekanki

Rybna zapiekanka

Rybna zapiekanka

Zapiekanka może wydawać się ciężkostrawnym daniem, które niczego dobrego ze sobą nie przynosi, jednak jeśli połączyć odpowiednie składniki, na przykład rybę, potrawa podnosi swoją wartość.

Ryby

Rybne pulpety

Rybne pulpety

Pulpety z halibuta są pożywnym, wyśmienitym daniem dla wszystkich, którzy potrzebują białka i mają ochotę na nietuzinkową potrawę.

Kuchnia skandynawska

Smaki Skandynawii

Smaki Skandynawii

Kuchnia skandynawska jest niezwykle bogata w ryby. W zależności od sezonu ryby są odpowiednio przygotowywane, wędzone, konserwowane lub suszone.

Owoce morza i ryby - dlaczego warto jeść, właściwości odżywcze, rodzaje

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Które ryby mają najwięcej kwasów DHA i są najzdrowsze?

Ryby na wigilijnym stole Święta to czas rodzinnych spotkań i tradycyjnych potraw. Na wigilijnym stole z pewnością nie zabraknie ryb, zwłaszcza karpia (...) trójglicerydów i chronią arterie przed płytką miażdżycową. Jednak ryba...