Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Avatar placeholder
26.01.2020 22:44
Antyoksydanty wśród witamin i minerałów
Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty) to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy, aminokwasy i niektóre hormony. Już w niewielkich stężeniach potrafią one przeciwstawić się silnie utleniającemu działaniu wolnych rodników.

spis treści

1. Wolne rodniki

Większość atomów posiada po dwa elektrony (tzw. elektrony sparowane) na swojej powłoce. Cząsteczka, w której na jednej z powłok występuje tylko jeden elektron (tzw. elektron niesparowany) jest nietrwała. Dąży ona do przyjęcia drugiego elektronu lub oddania tego niesparowanego, który już posiada. Wykorzystuje przy tym inne cząsteczki. Wolne rodniki są zatem molekułami bardzo reaktywnymi chemicznie. Przyłączając elektrony, utleniają one każdą napotkaną cząsteczkę. Najbardziej narażone na ataki wolnych rodników substancje występujące w organizmie, to związki posiadające podwójne wiązania chemiczne. Należą do nich:

  • białka (wchodzące m.in. w skład osocza krwi)
  • kwas dezoksyrybonukleinowy (materiał genetyczny, DNA),
  • kwasy tłuszczowe) (wchodzące w skład błon komórkowych),
  • lipidy (znajdujące się w tkance nerwowej).
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Niszcząca siła wolnych rodników

Atakując związki najważniejsze dla życia komórek, wolne rodniki powodują degenerację błon komórkowych, uszkadzają jądra komórkowe. Ich destrukcyjny wpływ na DNA powoduje zaburzenia podziału komórek. Są odpowiedzialne za powstawanie m.in. chorób sercowo-naczyniowych, schorzeń stawów, zaburzeń przemiany materii, czy chorób nowotworowych.

3. Czynniki sprzyjające wytwarzaniu wolnych rodników

Największym źródłem tych szkodliwych cząstek są produkty przemiany metabolicznych, zachodzących nieustannie w organizmie człowieka. Istnieje także wiele zewnętrznych czynników powodujących gwałtowny wzrost wolnych rodników w organizmie. Są to m.in.:

  • narażenie na promieniowanie rentgenowskie (badania radiologiczne),
  • nadmierna ekspozycja na promieniowanie elektromagnetyczne (telewizor, komputer, mikrofalówka),
  • nadmierna ekspozycja na słońce (promieniowanie UV),
  • zanieczyszczenie środowiska (gł. metale ciężkie),
  • palenie tytoniu,
  • dodatki do żywności (substancje konserwujące).

4. Działanie antyoksydantów

Mechanizm działania większości antyoksydantów polega na unieczynnianiu wolnych rodników poprzez łączenie się z ich cząsteczkami. Efektem tego jest neutralizacja utleniających właściwości rodników tlenowych i powstanie nowego związku chemicznego. Kolejnym sposobem walki ze szkodliwymi utleniaczami, jest oddawanie im elektronu przez substancję przeciwutleniającą. W ten sposób dochodzi do stabilizacji atomu wolnego rodnika, który już nie musi „zabierać" elektronu od cząsteczki pochodzącej z komórki organizmu. Antyoksydanty usuwają z komórek uszkodzone cząsteczki i szkodliwe substancje powstałe wskutek działania wolnych rodników.

5. Przeciwutleniające witaminy

W wielu badaniach wykazano, że stosowanie przez dłuższy czas prowitaminy A oraz witamin C i E, powoduje lepszą reakcję na leczenie chorób nowotworowych. Dowiedziono również znacznie szybszych rezultatów terapii chorób serca podczas jednoczesnej suplementacji tymi witaminami.

Prowitamina A (beta-karoten) w organizmie przekształca się w witaminę A tylko w takiej ilości, w jakiej jest mu potrzebna. Jest to więc związek bezpieczny dla organizmu człowieka. Występuje m.in. w marchwi, szpinaku, pomidorach, sałacie), glonie z rodzaju Arthrospira.

Witamina C (kwas askorbinowy) dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nadmiar tej substancji nie odkłada się w organizmie, lecz wydalany jest z moczem. Szczególnie wysokie dawki tej witaminy mogą jednak powodować powstanie kamieni nerkowych. Główne źródła tej witaminy, to: papryka, owoce cytrusowe, truskawki, ziemniaki, kapusta, pomidory.

Witamina E (tokoferol) jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, w związku z czym, nadmiar tego związku jest szkodliwy dla organizmu. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Występuje głównie w olejach roślinnych, jajach, orzechach, czy zielonych warzywach.

6. Przeciwutleniające minerały

Cynk jest jednym z najważniejszych mikroelementów występujących w organizmie człowieka. Bierze udział w wielu procesach enzymatycznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania komórek. Jego naturalnym źródłem są ryby, mięso, jaja, drożdże, warzywa.

Mangan – podobnie jak cynk – jest niezbędnym do życia mikroelementem, wpływającym na metabolizm komórek organizmu. Występuje m.in. w orzechach, produktach zbożowych nieprzetworzonych, naparze z herbaty.

Miedź jest mikroelementem o właściwościach antyutleniających odpowiedzialnym głównie za prawidłowy przebieg oddychania komórkowego. Produkty szczególnie bogate w miedź, to wołowina, ryby, kasza jęczmienna, orzechy, płatki owsiane.

Selen wzmaga działanie antyoksydacyjne witamin A, C i E. Jednak podstawową rolą tego mikroelementu jest uczestnictwo w ważnych procesach enzymatycznych komórek organizmu. Otręby, kiełki zbożowe i ryby morskie, to główne źródła występowania tego pierwiastka.

7. Inne antyoksydanty

Silnym działaniem przeciwutleniającym odznaczają się również niektóre enzymy i barwniki występujące naturalnie w komórkach organizmów żywych. Suplementacja preparatami zawierającymi te substancje wzmaga obronę przed wolnymi rodnikami.

Koenzym Q10 (ubichinon) jest odpowiedzialny za prawidłowy transport elektronów w błonie komórkowej struktur komórkowych (mitochondriów) podczas procesu oddychania komórkowego. Jego niedobór powoduje zaburzenia w dostarczaniu energii komórkom organizmu. Związek ten występuje głównie w rybach morskich, jajach, szpinaku.

Luteina jest roślinnym barwnikiem posiadającym silne właściwości antyrodnikowe. Szczególną aktywność przeciwutleniającą wykazuje wobec komórek narządu wzroku. Jej naturalne źródła występowania, to szpinak, sałata, brokuły.

Likopen jest naturalnym barwnikiem występującym w organizmach roślin i zwierząt. Podobnie, jak beta-karoten, likopen jest karotenoidem. Jednak w odróżnieniu od prowitaminy A, nie ulega przekształceniu do retinolu (witaminy A). Likopen jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Prawdopodobny mechanizm jego działania polega na odbudowywaniu połączeń międzykomórkowych zniszczonych przez komórki rakowe.

Bioflawonoidy (antocyjany, flawanony, flawony, flawonole, izoflawony, katechiny) – są to barwniki wykazujące działanie hormonów roślinnych i regulatorów procesów enzymatycznych zachodzących w komórkach roślin. Występują w niemal wszystkich owocach i warzywach. Wykazują wyjątkowo silne działanie antyoksydacyjne. Dostępne również w postaci preparatów farmaceutycznych.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze