Jedzenie mięsa chroni przed rakiem? Zaskakujące wyniki badania

Dotychczas wielu ekspertów przestrzegało przed nadmiernym spożywaniem mięsa, wskazując na jego potencjalne związki z chorobami przewlekłymi. Tymczasem najnowsze badania sugerują, że produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego nie tylko nie zwiększają ryzyka zgonu, ale mogą mieć również działanie ochronne w przypadku umieralności związanej z rakiem.

W badaniu nie stwierdzono zwiększonego ryzyka zgonu przy wyższym spożyciu białka zwierzęcegoW badaniu nie stwierdzono zwiększonego ryzyka zgonu przy wyższym spożyciu białka zwierzęcego
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Zaskakujące wyniki badania

Badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie "Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism" objęło niemal 16 tys. dorosłych osób powyżej 19. roku życia. Dane pochodziły z obszernego programu National Health and Nutrition Examination Survey (NHAMES III).

Naukowcy przeanalizowali spożycie białka zwierzęcego i roślinnego oraz sprawdzili, jak wpływa ono na ryzyko zgonu z różnych przyczyn - w tym chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i ogólnej śmiertelności. Wyniki były zaskakujące:

  • nie stwierdzono zwiększonego ryzyka zgonu przy wyższym spożyciu białka zwierzęcego,

  • odnotowano niewielkie, ale istotne statystycznie zmniejszenie śmiertelności związanej z rakiem u osób, które jadły więcej produktów pochodzenia zwierzęcego.

Objawy zatrucia dioksynami

Eksperci: to ważny sygnał dla konsumentów

- Wokół białka panuje wiele zamieszania - ile go jeść, jakiego rodzaju i co to oznacza dla długoterminowego zdrowia. To badanie wyjaśnia, co jest ważne dla każdego, kto chce podejmować świadome, oparte na dowodach decyzje żywieniowe - podkreśla prof. Stuart Phillips z Uniwersytetu McMaster, kierujący zespołem badawczym.

Aby uniknąć błędów i uproszczeń, naukowcy zastosowali najbardziej rygorystyczne metody statystyczne, takie jak metoda NCI oraz modelowanie Markova (MCMC). Dzięki temu udało się dokładniej ocenić długoterminowe nawyki żywieniowe badanych i wyeliminować wpływ krótkotrwałych wahań w diecie.

- Kluczowe było, aby nasza analiza wykorzystała najbardziej rygorystyczne, złote standardy w ocenie zwyczajowego spożycia i ryzyka śmierci. Dzięki tym metodom mogliśmy uzyskać dokładniejszy obraz długoterminowych nawyków żywieniowych - dodaje Phillips.

Co ciekawe, zarówno białko zwierzęce, jak i roślinne nie wykazywały wyraźnego wpływu na ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Jednak to właśnie produkty pochodzenia zwierzęcego okazały się mieć minimalny efekt ochronny w odniesieniu do raka.

- Gdy rozważymy zarówno dane obserwacyjne, jak i badania kliniczne, staje się jasne, że zarówno białka zwierzęce, jak i roślinne sprzyjają zdrowiu i długowieczności - zaznacza główny autor badania, Yanni Papanikolaou, prezes Nutritional Strategies.

Co to oznacza dla diety?

Choć badania obserwacyjne nie dowodzą związku przyczynowo-skutkowego, dostarczają istotnych wskazówek dla naukowców i konsumentów. W połączeniu z wynikami badań klinicznych mogą sugerować, że demonizowanie mięsa nie znajduje pełnego potwierdzenia w danych naukowych.

Badanie zostało sfinansowane przez National Cattlemen's Beef Association (NCBA), jednak organizacja nie brała udziału w projektowaniu, analizie ani publikacji wyników.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: azertag.az

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"